Στα… όπλα Σκυριανοί και Μεγίστης Λαύρας

Αφορμή η κατασκευή αιολικού πάρκου.

Μεσούντος του θέρους μαίνεται ο «πόλεμος» που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στη Σκύρο με αφορμή το αιολικό πάρκο που θα γίνει από εταιρεία που έχει συστήσει η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Το έργο προωθείται από την κοινοπραξία Αιολική Νότιας Σκύρου Α.Ε., με μετόχους τη Μονή Μεγίστης Λαύρας (95%) και την ΕΝΤΕΚΑ Α.Ε. (5%). Αφορά την εγκατάσταση εννέα αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 333 MW, με συνολικό αριθμό 111 ανεμογεννητριών, ύψους περίπου 100 μέτρων στη νότια Σκύρο (όρος Κόχυλας).

Για τους Σκυριανούς η εν λόγω επένδυση «θα καταστρέψει το νησί και θα μετατρέψει ολόκληρη τη νότια Σκύρο σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Τον Ιούλιο του 1998, με αφορμή μια κοινοτική επιδότηση που διεκδικούσε από την Ε.Ε., η μονή άσκησε αγωγή στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας ζητώντας να της αναγνωριστούν 38.000 στρέμματα στη θέση Βουνό στη νότια Σκύρο, επικαλούμενη χρυσόβουλα του 10ου αιώνα, δωρεά του Νικηφόρου Φωκά. Η μονή έπειτα από πολυετείς δικαστικούς αγώνες κέρδισε την υπόθεση.

Στη συνέχεια σύστησε το 2005 εταιρεία με την ονομασία Αιολική Νότιας Σκύρου Α.Ε., με στόχο τη δημιουργία δέκα αιολικών πάρκων, η παραγωγή των οποίων θα προσεγγίζει το 1/3 της ισχύος του λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ Μεγαλόπολης. Οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία του αιολικού πάρκου, η υπόθεση είναι στον Αρειο Πάγο και το καλοκαίρι στην όμορφη Σκύρο συνεχίζεται.

Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ