Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Η «μαύρη αγορά» δοτών σπέρματος

Τη «μαύρη αγορά» των σούπερ δοτών σπέρματος στις ΗΠΑ...

Θα γράφει μουσική στον… παράδεισο!

Την τελευταία του πνοή άφησε (σε νοσοκομείο) χτες ο κορυφαίος συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.

Στη «γειτονιά των αγγέλων» βρίσκεται από χτες ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο οποίος  έχει συνδέσει το όνομά του με ένα πλούσιο και ποικίλο συνθετικό έργο, από αγαπημένα τραγούδια σε δημοφιλείς ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη μέχρι όπερες και ηλεκτρονική μουσική. Ο εκλεκτός συνθέτης -που τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν σε κώμα- «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 χρόνων ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από τον συνθέτη Δημήτρη Δερμάνη στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. «Σήμερα τα ξημερώματα ο Νίκος Μαμαγκάκης έφυγε από κοντά μας. Αφησε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και ένα τεράστιο μουσικό έργο που πάντα θα μας συντροφεύει. Καλό ταξίδι…»

Ο Νίκος Μαμαγκάκης ήταν ο δημιουργός των αγαπημένων τραγουδιών στον «Ηλιο του μεσημεριού», «Αλητάκι μπατιράκι» και «Η αγάπη θέλει δύο», που ακούστηκαν για πρώτη φορά στην ταινία «Η αρχόντισσα κι αλήτης» του Ντίνου Δημόπουλου, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο μουσικοσυνθέτης είχε υπογράψει τα τραγούδια και σε άλλες ταινίες της αείμνηστης εθνικής μας σταρ, όπως «Η νεράιδα και το παλικάρι» και «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά». Επίσης είναι ο δημιουργός του  θρυλικού ερωτικού κομματιού «Σ’ αγαπώ»  που τραγούδησε η Τζένη Βάνου στην ταινία «Η λεωφόρος του μίσους» του Νίκου Φώσκολου, με τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Κώστα Καζάκο.

Γεννημένος στο Ρέθυμνο το 1929 από οικογένεια λαϊκών μουσικών (μεταξύ των οποίων και ο «θρυλικός» λυράρης Ανδρέας Ροδινός), ο συνθέτης μπήκε στον χώρο της μουσικής με ιδιαίτερους τίτλους σπουδών.

Με το ένα πόδι στη διεθνή πρωτοπορία και το άλλο σε σκοπούς και τραγούδια που έχουν σημαδέψει το μουσικό μας υποσυνείδητο, ο συνθέτης έγραψε μεταξύ άλλων τα έργα «Ερωτόκριτος», «Αναρχία για κρουστά και ορχήστρα», «Μουσική για τέσσερις πρωταγωνιστές», «Κασσάνδρα», μουσική για τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, τη σύγχρονη όπερα «Οδύσσεια» και άλλα, καθώς και μελοποιημένα ποιήματα, όπως είναι το «Κέντρο Διερχομένων» του Ιωάννου με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...