Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Οι έφοδοι στα καταφύγια του σατανικού Παφ Ντάντι σε Λος Αντζελες και...

Φύλλο και φτερό έκαναν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες τις βίλες...

Βγαίνει στο… πάλκο ο Κατσανέβας

Ερμηνεύει τη νέα μπαλάντα σε ερασιτεχνικό βίντεο και σχεδιάζει να αναγεννήσει την ιστορική μπουάτ Απανεμιά στην Πλάκα

Ενα αστείο που θέλησε να κάνει στο facebook αποκάλυψε το κρυφό ταλέντο του στο τραγούδι, το οποίο σύντομα σκοπεύει να τον… ανεβάσει και στη σκηνή! Ο Θεόδωρος Κατσανέβας, με το αντιμνημονιακό κομμάτι «Σήκω υπναρά μου εσύ», το οποίο έγραψε και τραγουδάει ο ίδιος, δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις στο διαδίκτυο, καθώς ελάχιστοι γνώριζαν ότι στα νεανικά του χρόνια υπήρξε μουσικός και τραγουδιστής σε θρυλικές μπουάτ της Πλάκας.

Ο γνωστός πολιτικός και καθηγητής πανεπιστημίου αποκαλύπτει στην «Espresso» άγνωστες στιγμές από την τότε καλλιτεχνική δράση του και δηλώνει ότι πολλές φορές αναρωτιέται γιατί δεν ασχολήθηκε πιο συστηματικά με τη μουσική. Ωστόσο σκοπός του σύντομα είναι να «αναστήσει το τραγούδι με πολιτικά μηνύματα και προβληματισμό», σε έναν μουσικό χώρο τον οποίο θέλει να δημιουργήσει στη «γειτονιά των Θεών».

Επιρροές 

Πριν από λίγες μέρες ο Θεόδωρος Κατσανέβας ανέβασε στην προσωπική σελίδα του στο facebook μια δική του μπαλάντα (με φανερές επιρροές από τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Κώστα Χατζή) που αναφέρεται στον Ελληνα που κοιμάται και βλέπει χαζά όνειρα, ενώ τα golden boys θησαυρίζουν και η Μέρκελ κυβερνά. Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς από το ερασιτεχνικό βίντεο που ανέβασε από την κάμερα του υπολογιστή του είναι ότι ο Κατσανέβας τραγουδάει και παίζει κιθάρα με επαγγελματική άνεση. «Το τραγούδι αυτό το έγραψα με το κινητό μου. Ηρθε στο σπίτι μου ένας πιτσιρικάς που καυχιόταν ότι είναι κομπιουτεράς. Του λέω “μεγάλε, μπορείς να το ανεβάσεις στη σελίδα μου στο facebook;” και σε δύο λεπτά το έκανε. Ηταν έτσι για πλάκα κι έγινε χαμός» μας λέει κι εξηγεί τον λόγο που εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο τραγούδι.

«Τους στίχους που αναφέρονται στη σημερινή πραγματικότητα τους έγραψα πριν από έξι μήνες πάνω σε ένα δικό μου παλιό μουσικό μοτίβο. Το ονόμασα “Σήκω υπναρά μου εσύ” θέλοντας να αφυπνίσω τον κόσμο από την αφασία, τη ραστώνη και την αποχαύνωση στην οποία βρίσκεται, με σκοπό να κάνει κάτι. Εγώ έχω άποψη για το πώς μπορεί να σηκωθεί ο κόσμος, αλλά δεν το λέω στο τραγούδι, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αν έκανα κάτι τέτοιο, θα ήταν ύβρις. Σημασία έχει πως οι στίχοι εκφράζουν προβληματισμό».

Η αλήθεια όμως είναι πως ο Θεόδωρος Κατσανέβας έχει ιστορία ως τραγουδοποιός, αφού στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ήταν επαγγελματίας του είδους. «Από τα νιάτα μου ασχολήθηκα με την πολιτική, αλλά ταυτόχρονα ήμουν κι επαγγελματίας μουσικός. Επαιζα σε μπουάτ στην Πλάκα, όπως στις Εσπερίδες και την Απανεμιά, με τον Κώστα Χατζή, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και άλλους γνωστούς καλλιτέχνες. Ακόμη και στο Λονδίνο, όταν ήμουν φοιτητής έπαιζα κιθάρα σε ένα τοπικό ελληνικό κέντρο κι έβγαζα το χαρτζιλίκι μου. Μάλιστα τραγουδούσα και δικά μου κομμάτια, ενώ το παραδοσιακό “Ντιρλαντά”, το οποίο έγινε γνωστό στην Ελλάδα με τον Διονύση Σαββόπουλο, το έκανα μεγάλο χιτ στην Αγγλία. Το τραγουδούσα στο μαγαζί, αλλά και σε κοινό από φοιτητές και μου ζήτησαν να το ερμηνεύσω και στο BBC. Δυστυχώς αρνήθηκα και τελικά το τραγούδησε ένα αγγλικό συγκρότημα με μεγάλη επιτυχία, μετά το πήραν στη Γαλλία και την Αμερική κι έγινε παγκόσμιο σουξέ. Αν το είχα πει τότε στο BBC, θα είχε πάρει διαφορετικό δρόμο η ζωή μου. Τελικά διάλεξα εκείνον των σπουδών και της “πολιτικής”. Τη δεύτερη ιδιότητά μου βάλτε τη σε… εισαγωγικά».

Στο παρελθόν ο γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου είχε στενή επαφή με μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου, όπως ο Μάνος Λοΐζος, ο Κώστας Χατζής, οι αδελφοί Τζαβάρα, ο Λάκης Παπαδόπουλος, αλλά δεν αφοσιωνόταν στην κρυφή αγάπη του, τη μουσική.

Στιχουργός

«Εχω μεγάλη ευχέρεια στον στίχο και στη μουσική, αλλά μη με παρεξηγήσετε, δεν λέω ότι αυτά που γράφω είναι σπουδαία. Πάντως πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί να μην είχα ασχοληθεί με τον χώρο πιο συστηματικά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το πολιτικό τραγούδι. Εχω γράψει και τραγούδια αγάπης, τα οποία ούτε θέλω να τα βλέπω αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι το πολιτικό τραγούδι, που άνθισε στην περίοδο της δικτατορίας, θα πρέπει σήμερα να έχει προεξέχουσα θέση» υποστηρίζει και μας ξεκαθαρίζει πως δεν παριστάνει τον καλλιτέχνη και δεν θέλει να κάνει καριέρα τραγουδοποιού. Ομως δεν κρύβει ότι θα ήθελε να αναβιώσει το πολιτικό τραγούδι σε μια παλιά μπουάτ της Πλάκας.

«Σας θυμίζω ότι το μεγάλο σχολείο των μπουάτ ήταν οι Εσπερίδες του Γιάννη Αργύρη στην οδό Θόλου στην Πλάκα, όπου έπαιζα και εγώ. Δίπλα υπάρχει η Απανεμιά που και σήμερα λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία τον χειμώνα. Ο Γιάννης Αργύρης είναι ακόμη μάχιμος και όνειρο όλων μας είναι να αναστήσουμε αυτή την υπέροχη γωνιά που αντιπροσώπευε μια εποχή, η οποία σήμερα είναι επίκαιρη και πάλι. Ισως το καταφέρουμε στο Ιωνικό Κέντρο στην οδό Λυσίου, σύμφωνα και με τις επιθυμίες του αείμνηστου επικεφαλής του, Ισίδωρου Κιολέογλου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ενώ συζητούσαμε λεπτομέρειες για τον σκοπό αυτό».

Η καριέρα του και η μάχη για το «όνειδος» της Βικιπαίδεια

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κατσανέβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Warwick της Βρετανίας λαμβάνοντας Μ.Α. στις Εργασιακές Σχέσεις και στο London School of Economics λαμβάνοντας διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομική της Εργασίας. Εχει διατελέσει πρόεδρος του ΟΑΕΔ (1981-1985), διοικητής του ΙΚΑ (1985-1989) και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών (1989-2004). Υπήρξε γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου, ως σύζυγος της κόρης του Σοφίας, από την οποία χώρισε το 2000 έχοντας αποκτήσει δύο αγόρια. Στη συνέχεια παντρεύτηκε τη Γεωργία Τσέτσου με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Από τον Μάιο του 2013 είναι πρόεδρος του κόμματος Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων. H διαδικτυακή εφημερίδα Βικιπαίδεια τον περασμένο Φεβρουάριο χρησιμοποιούσε για τον Θεόδωρο Κατσανέβα τον χαρακτηρισμό «όνειδος», τον οποίο φέρεται να του είχε αποδώσει με τη διαθήκη του ο πρώην πεθερός του Ανδρέας Παπανδρέου. Ο κ. Κατσανέβας κινήθηκε δικαστικά με ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και του χρήστη, ο οποίος είχε κάνει την επίμαχη ανάρτηση, και πέτυχε να αφαιρεθεί από τη Βικιπαίδεια ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός. Σημειώνεται ότι για την υπόθεση εκκρεμεί και αγωγή του κ. Κατσανέβα, η οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2016.

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ

Σήκω υπναρά μου εσύ

Ο κυρ-Πόντικας καλπάζει
Πάνω στο άσπρο του το άτι,
η φράου Μέρκελ εδώ καλπάζει,
κι όλη η χώρα ησυχάζει.
Το κουδούνι αργά σημαίνει,
ωχ καλοί φυλακισμένοι,
φυλακισμένου αυτού του τόπου,
κοιμηθείτε αυτό σημαίνει.

Οχι όνειρα άσκημα,
τις αγάπες σας σκεφτείτε,
στην πολυθρόνα αναπαυθείτε,
έτσι χαζά ονειρευτείτε.

Γιατί, ο κυρ-Πόντικας καλπάζει,
αίμα στάζει απ’ τα χείλη,
έχει μάτια που γυαλίζουν,
golden boys που θησαυρίζουν.

Ενα σύγνεφο περνά,
το μπουντρούμι σκοτεινιάζει,
το Βερολίνο κυβερνά,
με παγκόσμια νέα τάξη.

Τι θαμπωτικό φεγγάρι,
ρουχαλίζουν εδωνά, (με TV περαστικά),
φυλακισμένοι αυτού του τόπου,
Μνημόνιο, ευρώ, φτωχολογιά.
Ο κυρ-Πόντικας καλπάζει, ροζ στο φως το θαλασσί,
ο ευρωραγιάς ναι, εδώ καλπάζει,
σήκω υπναρά μου εσύ,
σήκω υπναρά μου εσύ.

Αλκίνοος Μπουνιάς 

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...