Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου, 2025

Ξεχωριστή γιορτή για τα άτομα με αναπηρία στο Ελαιουργείο Ελευσίνας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναγνώρισης Δικαιωμάτων των Ατόμων...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής...

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Εξιτήριο και επιστροφή στις πρόβες για την Παπαρίζου

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται πλέον η γνωστή τραγουδίστρια, η...

«Κλικ» της Ανδριολάτου με τον Παπακαλιάτη στην Βουδαπέστη για τα γυρίσματα του...

Μαζί και «ερωτευμένοι» στη Βουδαπέστη ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και...

Κίνδυνος για καρκίνο του μαστού από τα γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά

Τι δείχνουν οι έρευνες.

Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προκειμένου να έχουν μακροζωία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην εφημερίδα της National Cancer Institute, είναι ένα μεγάλο βήμα όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και την επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού.

Αλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ ορισμένων διατροφικών συνηθειών και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 2010 ανέφεραν ότι μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή, ακόμη και για τις γυναίκες που δεν είναι υπέρβαρες. Επιπλέον, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Η υψηλή έκθεση σε οιστρογόνα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Τα επίπεδα οιστρογόνων είναι υψηλότερα σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα σε σύγκριση με αυτά που είναι με χαμηλότερα λιπαρά.

Στην πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν μια ομάδα γυναικών που είχαν διαγνωστεί με διηθητικό καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο από το 1997 μέχρι το 2000. Οι περισσότερες από αυτές (το 83%) ήταν από τη Βόρεια Καλιφόρνια, την περιοχή του Kaiser Permanente.

Χίλιες οχτακόσιες ενενήντα τρεις γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη δύο χρόνια μετά τη διάγνωσή τους με καρκίνο και τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους. Οι 1.513 από αυτές απάντησαν και σε ένα ερωτηματολόγιο παρακολούθησης έξι χρόνια αργότερα. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι κλπ., καθώς και τα μεγέθη της μερίδας που κατανάλωναν. Οι 349 από τις γυναίκες της μελέτης είχαν υποτροπή του καρκίνου του μαστού, εκ των οποίων οι 189 έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Candyce Η. Kroenke, οι ασθενείς οι οποίες είχαν μια διατροφή με γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά είχαν υψηλότερη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού, καθώς και υψηλότερη θνησιμότητα από κάθε άλλη αιτία. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά την ημέρα είχαν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 49% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Ωστόσο δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση με γαλακτομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά περιλαμβάνουν:

• ώριμο ή και σκληρό τυρί
• κρέμα γάλακτος
• κρέμα
• γάλα εβαπορέ
• παγωτό
• πουτίγκα
• πλήρες γάλα
• γιαούρτι (από πλήρες γάλα).
 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γενικά δεν συνιστώνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η αντικατάστασή τους με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι εύκολο να υιοθετηθεί ως διατροφική συνήθεια. Ηδη στις μέρες μας ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει γάλα, τυριά και επιδόρπια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ολοι πλέον ρωτάνε «Τι πρέπει να φάμε για να μην αρρωστήσουμε;», «Τι να φάμε για να ζήσουμε περισσότερο;». Με αυτές τις πληροφορίες, λοιπόν, μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα ό,τι αφορά τη σύσταση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή  ή υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Σοφία Τικταμπανίδη
Διατροφολόγος BSc University of Nottingham
MSc UCL, MSc London Met

spot_img




ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.

Ο Λάκης Γαβαλάς ξαναχτυπά: Κάνει την Ερμού πασαρέλα και σκορπίζει τη λάμψη του

Χριστουγεννιάτικο glam powered by ΣΚΡΑΤΣ Στα κόκκινα ντύθηκε η γιορτινή...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Κώστας Φραγκολιάς: «Η Δώρα έφυγε από το σπίτι μας και έχω κούτες στο σαλόνι και τις βλέπω»

Ο Κώστας Φραγκολιάς αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην πρώην σύντροφό του, Δώρα και εξομολογήθηκε πως θα ήθελε να τον βρει η νέα χρονιά.

Έφυγε από τη ζωή ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ

Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών. Ο καταξιωμένος ηθοποιός έδινε μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια.



Μποζουκια Αθηνα