Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Τρελός» με τον Πλατινί!

Ο Φίλιππος Σταύρου είναι ο πιο φανατικός οπαδός του παλαίμαχου άσου της μπάλας και δημιούργησε έναν «ναό» για το ίνδαλμά του.


Από την εποχή που έπαιζε μπάλα στον Ερμή Αραδίππου, στη δεκαετία του ’80, απέκτησε το παρατσούκλι «Πλατινί». «Επειδή στεκόμουν με τα χέρια στη μέση, μου έλεγαν “ρε, πώς είσαι έτσι, σαν τον Πλατινί” και από τότε μου έμεινε» θυμάται γεμάτος νοσταλγία. Πλέον στα 58 του χρόνια ο Φίλιππος Σταύρου από τη Μοσφιλωτή Κύπρου καμαρώνει για το ξεχωριστό  μουσείο που δημιούργησε για τον άλλοτε άσο των γηπέδων και νυν πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί.


«Από εκείνα τα χρόνια ο Πλατινί μού έγινε έμμονη ιδέα και το 1987 άρχισα να μαζεύω οτιδήποτε είχε σχέση με εκείνον για να δημιουργήσω συλλογή. Ηταν κάτι που μου έδινε ζωή» λέει στην «Εspresso» ο Φίλιππος Σταύρου για τον «ναό του Πλατινί», όπως ο ίδιος ονομάζει το μουσείο και συνεχίζει: «Εχω δεκάδες φανέλες του, μπάλες, το περιβραχιόνιό του, ακόμη και τα παπούτσια, μάρκας Patric, που φορούσε στη δεκαετία του ’80, και φυσικά εκατοντάδες κάδρα και αφίσες του».


Η γνωριμία


Η πρώτη του γνωριμία με το ίνδαλμά του έγινε το 2007, όταν ήρθε στην Κύπρο για τα εγκαίνια των γραφείων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. «Πήγα εκεί και μου τον σύστησε ο σημερινός αντιπρόεδρος της UEFA Μάριος Λευκαρίτης και κόντεψα να βάλω τα κλάματα, όταν ανέβηκε στο βήμα και είπε τα εξής:


“Είμαι πολύ συγκινημένος που εδώ στο νησί υπάρχει ένα μουσείο στο όνομά μου. Υπόσχομαι στον άνθρωπο που είναι από κάτω ότι θα έρθω πάλι στην Κύπρο για να δω το μουσείο”. Αυτή ήταν μία από τις καλύτερες μέρες στη ζωή μου» αφηγείται ο Φίλιππος Σταύρου.


Η επίσκεψη


«Εγώ συνέχιζα τη συλλογή μου μέχρι που στις 9 Οκτωβρίου του 2009 με παίρνει τηλέφωνο ο Λευκαρίδης και μου λέει ότι θέλει να έρθει να επισκεφτεί το μουσείο.


Δεν μου είπε κάτι άλλο. Οταν έφτασε, κατέβηκε από το αυτοκίνητο, με ρώτησε τι κάνω και μου λέει: “Για δες τι σου έχω”. Κατεβαίνει τότε ο Πλατινί και έπαθα σοκ! Ηταν μαζί με τη γυναίκα του.  Ζαλίστηκα, τα έχασα, φώναξα δυνατά “Μισέλ” και με άκουσε όλο το χωριό. Ηταν για εμένα κάτι πολύ δυνατό, κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Τον ξενάγησα στο μουσείο και κυριολεκτικά εξεπλάγη με όσα έβλεπε. Μου υποσχέθηκε ότι θα μου στείλει το κοστούμι του και πράγματι μου το έστειλε και το έβαλα στα εκθέματα» θυμάται ο Φίλιππος Σταύρου.


Το μουσείο Πλατινί δέχεται καθημερινά πολλούς επισκέπτες. «Ειδικά τα καλοκαίρια έρχονται και το βλέπουν πολλοί Γάλλοι και κυριολεκτικά ξετρελαίνονται. Δεν είναι κάτι επικερδές για εμένα, δεν έχω βάλει εισιτήριο. Μάλιστα σε κάθε επισκέπτη δίνω από ένα κάδρο για ενθύμιο. Εγώ χαίρομαι μόνο που έρχονται και το βλέπουν» κατέληξε ο πιο «τρελός» οπαδός του Μισέλ Πλατινί.


Το ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες και η αλλαγή στο επώνυμό του


Πριν από λίγες μέρες ο Φίλιππος Σταύρου πρόσθεσε και επίσημα το «Πλατινί» στο επίθετό του. «Πήγα στο δικαστήριο, ορκίστηκα και πήρα επίσημα το όνομα Πλατινί. Πλέον ονομάζομαι Φίλιππος Σταύρου Πλατινί» μας λέει γεμάτος περηφάνια. Ο 58χρονος Κύπριος περιμένει εξάλλου εντός των ημερών να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες: «Μου το πρότειναν δύο φίλοι μου. Μου είπαν “είναι κρίμα με τέτοιο μουσείο να μην μπεις στο Γκίνες”. Την περασμένη Κυριακή ήρθε ο κοινοτάρχης, ένα υπεύθυνος του τουρισμού στο νησί και πέντε βουλευτές για να υπογράψουν την πιστοποίηση. Συνολικά έχω 21.137 εκθέματα με τον Πλατινί από κάδρα, φανέλες, μπάλες, πόστερ, περιβραχιόνια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς».


Π.ΚΑΤΩΝΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...