Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Η «Lady» και η… εκλεκτή παρέα της

Η «Lady» του ελληνικού πενταγράμμου Άντζελα Δημητρίου συναντιέται επί...

Η Καγιά κάνει το… φέσι μόδα στον Σκάι

Με αέρα από την Τουρκία το νέο ριάλιτι της...

Ο Μουτσινάς Σκάι… μύτη ξανά στην τηλεόραση

Στο... παρά πέντε φλερτάρει με τον Σκάι ο Νίκος...

Με φόρα και τρίωρο πρωινό η Σκορδά στο Mega

Τρίωρη πρωινή εκπομπή για τη Φαίη Σκορδά στο Mega!...

Χώθηκε στο χώμα για να γλιτώσει από την πύρινη λαίλαπα!

Ανατριχίλα στη δίκη για την κόλαση φωτιάς στην Ηλεία (2007) με τις καταθέσεις συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι ζητούν δικαίωση

Ηταν 24 Αυγούστου 2007, όταν άρχισε να γράφεται με μαύρο μελάνι στην ιστορία η μεγαλύτερη πύρινη καταστροφή στα ελληνικά χρονικά… Οταν άνθρωποι και φύση άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Ηλεία! Ο απολογισμός βαρύς και οι αριθμοί που τον κατέγραψαν ψυχροί και άχαροι, ειδικά για τις 49 ανθρώπινες ψυχές -ανάμεσά τους και μία μάνα με τα τέσσερα αγγελούδια της- που παραδόθηκαν στις φλόγες!

Επτά χρόνια μετά, στη δίκη για την πύρινη λαίλαπα του 2007, ρίγη ανατριχίλας προκαλούν τα όσα καταθέτουν ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πάτρας οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ζητούν δικαίωση για τον άδικο χαμό των αγαπημένων τους προσώπων. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 8 Απριλίου -έπειτα από δύο αναβολές- και βρίσκεται σε εξέλιξη, οι μάρτυρες με δάκρυα στα μάτια και φωνές που «έσπαγαν» από τον πόνο και την οργή, μίλησαν για τις τελευταίες στιγμές των αγαπημένων τους ανθρώπων λίγο προτού τους «καταπιούν» οι πύρινες γλώσσες που είχαν εξαπλωθεί στα χωριά τους.

Φρικτά εγκαύματα

Πέντε συγγενείς θυμάτων εξετάστηκαν προχθές, μεταξύ των οποίων και η Ζαχαρούλα Φραγκούδη, χήρα του αντιδημάρχου Ζαχάρως Αντώνη Κρέσπη, ο οποίος είχε υποστεί φρικτά εγκαύματα και κατέληξε έναν μήνα μετά τις φωτιές. Τα λόγια της πάγωσαν το ακροατήριο: «Εσκαβε στη γη και χώθηκε μέσα στο χώμα, ώστε να γλιτώσει από τις φλόγες. Από το σκάψιμο έκαψε τα χέρια του και σε όλο το σώμα του είχε σοβαρά εγκαύματα από τις εκατομμύρια καύτρες που έπεφταν πάνω του και από την υψηλή θερμοκρασία που επικρατούσε. Λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Με είχε πάρει τηλέφωνο και μου έλεγε: “Καίγομαι, καίγομαι!”. Δεν ήξερα τι να κάνω. Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια» είπε με δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια της και συνέχισε: «Θέλω ειλικρινά μία απάντηση για το τι έφταιξε και έγινε αυτό το κακό. Και μία συγγνώμη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, διότι δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους ανθρώπους μας».
Η χήρα του Αντώνη Κρέσπη τόνισε πως όλα ξεκίνησαν όταν ο άνδρας της ενημερώθηκε αρχικά από τον αντιδήμαρχο Σπύρο Μπηλιώνη για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε ένα σπίτι στο Παλαιοχώρι, γύρω στις 14.50. Λίγα λεπτά αργότερα δέχθηκε τηλεφώνημα από τον τότε δήμαρχο Πανταζή Χρονόπουλο και έφυγαν μαζί, με το ίδιο αυτοκίνητο, για να μεταβούν στο σημείο. Η κυρία Φραγκούδη είπε ότι ο 49χρονος σύζυγός της κατέβηκε από το αυτοκίνητο και προσπάθησε να βοηθήσει τους κατοίκους να σβήσουν τις φλόγες.

Μάρτυρες

Κατόπιν, ευθύνες για τους θανάτους των συγγενών τους απέδωσαν και οι μάρτυρες της οικογένειας Παναγόπουλου και η χήρα του πυροσβέστη Ανδρέα Τζούμα ο οποίος υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων και έχασε τη ζωή του.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που έγινε στις 15 Απριλίου είχε καταθέσει κλαίγοντας η Θεοδώρα Δρακοπούλου, μητέρα ενός εκ των τριών εποχικών πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους στη στροφή της Αρτέμιδας τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου 2007: «Εκείνη τη μέρα δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε. Ο γιος μου ήταν εποχικός δασοπυροσβέστης επτά ολόκληρα χρόνια. Είχε εμπειρία στις δασικές πυρκαγιές, αλλά δεν είχαν ποτέ έναν μόνιμο πυροσβέστη. Αυτό ήταν και το παράπονό του…» ανέφερε η μητέρα του, η οποία εκείνη τη μοιραία νύχτα είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον γιο της που την ενημέρωσε πως θα μετέβαινε στο Παλαιοχώρι έπειτα από εντολή του προϊσταμένου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που επικοινώνησε με τον γιο της. Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 29 Απριλίου 2014.

Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Λίλιαν Αρχοντή ξαναβρήκε τον γιο της

Reunion για τη Λίλιαν Αρχοντή και τον τηλεοπτικό γιο...

Με χιούμορ απάντησε ο Κουτσόπουλος στις φήμες για χωρισμό από τη Μιχαλοπούλου

Ποιος χώρισε; Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος πάντως όχι. Παρά τις...

Πού θα είναι του χρόνου η Τατιάνα Στεφανίδου;

Η ψυχαγωγία «έφαγε» την ενημέρωση στον Alpha. Οριστικό τέλος...

Με φόρα και τρίωρο πρωινό η Σκορδά στο Mega

Τρίωρη πρωινή εκπομπή για τη Φαίη Σκορδά στο Mega!...

«Δράκος» στα στενά της Σακελλαροπούλου – Η επίθεση το βράδυ της Παρασκευής σε 19χρονη!

Σοκ, ανατριχίλα και έντονο προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη που...

Ο Λύρας και ο «άσχημος» Αυγουστίδης

Την παράσταση «Ο άσχημος» με τον Ορφέα Αυγουστίδη και...

«TV Queen»: Κοκλώνης με «φέσι» και «χαρέμι στούρνων»

Δεν περιμέναμε και πολλά 24ωρα για να μας επιβεβαιώσει...

Η εγγονή του Ανδρέα Παπανδρέου, Φαίδρα, full in love με τον επιχειρηματία Παναγιώτη Νίκα

Το «επιχειρείν» και η πολιτική… ερωτεύτηκαν στο L.A.! Η...