Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Ορθάνοιχτες οι πόρτες για συνεργασία Καγιά με Σκάι

Στον αέρα του Σκάι θα κάνει την επόμενη εμφάνισή...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Μαρία Καβογιάννη: Απόλαυσε τη φίλη της Ορνέλα Λούτη στη σκηνή

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές του θεάτρου Εν...

«Αθώα» για το φούσκωμα η γλουτένη!

Τι έδειξε νέα έρευνα στη Μελβούρνη για την πρωτεΐνη

Τον τελευταίο καιρό έχει δαιμονοποιηθεί, ωστόσο η γλουτένη (η πρωτεΐνη που υπάρχει στο αλεύρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη) αθωώνεται από νέα έρευνα, η οποία δείχνει ότι δεν φταίει αυτή για το φούσκωμα, τη ναυτία, τις στομαχικές κράμπες και την κόπωση.

Ο καθηγητής Πίτερ Γκίμπσον του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν ότι η ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να ευθύνεται για το πρήξιμο. Ωστόσο τώρα ο ίδιος πιστεύει ότι αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται τελικά από τους υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα τα οποία περιέχουν και γλουτένη. Αυτοί οι υδατάνθρακες υποβάλλονται σε ζύμωση στο έντερο, πράγμα που σημαίνει ότι τραβούν υγρά και παράγουν αέρια, παράγοντες που συμβάλλουν στο πρήξιμο και τις άλλες στομαχικές διαταραχές.

«Το θέμα είναι ότι το αλεύρι δεν περιέχει μόνο γλουτένη, αλλά και υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας και διαπιστώσαμε ότι οι δεύτεροι είναι πολύ σημαντική πηγή εντερικών συμπτωμάτων σε ανθρώπους με ευερέθιστο έντερο» εξηγεί ο καθηγητής Γκίμπσον σε σχετική του δημοσίευση στο «Business Insider».

Αρα μια διατροφή που αποφεύγει τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας, όπως το μέλι, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το λάχανο, οι φακές και τα τα γλυκαντικά, θα μπορούσε να μειώσει τα δυσάρεστα συμπτώματα. Ερευνα του νοσοκομείου King’s College έδειξε ότι το 75% όσων δεν κατανάλωσαν τα παραπάνω για ένα διάστημα εμφάνισαν βελτίωση.

Ο καθηγητής Γκίμπσον μελέτησε την επίδραση των υδατανθράκων κοντής αλυσίδας παρακολουθώντας 37 ασθενείς που πίστευαν ότι είχαν ευαισθησία στη γλουτένη. Για ένα διάστημα έτρωγαν μόνο ό,τι τούς υποδείκνυαν οι ερευνητές, οι οποίοι συχνά πυκνά εξέταζαν τα περιττώματά τους. Ετσι διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν η γλουτένη που τους δημιουργούσε συμπτώματα και ότι η αποφυγή των τροφίμων με υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας τούς ανακούφισε. Ο επιστήμονας επισημαίνει ότι τη γλουτένη πρέπει να στερούνται μόνο όσοι έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που σχετίζεται με τη γλουτένη.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ο Λάκης Γαβαλάς ξαναχτυπά: Κάνει την Ερμού πασαρέλα και σκορπίζει τη λάμψη του

Χριστουγεννιάτικο glam powered by ΣΚΡΑΤΣ Στα κόκκινα ντύθηκε η γιορτινή...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.




Μποζουκια Αθηνα