Εσθονοί επιστήμονες λένε ότι βρήκαν ενδεικτικά στοιχεία και είναι έτοιμοι να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους
Ο Κρίστοφερ Λι τον υποδύθηκε ιδανικά. Χιλιάδες σινεφίλ ένιωσαν να παγώνει το αίμα τους παρακολουθώντας τον να μπήγει τα δόντια του σε λαιμούς κοριτσιών θέλοντας να πάρει ζωή. Και φυσικά πλημμύριζαν με ικανοποίηση στο τέλος κάθε ταινίας, όταν το φως της ημέρας τον έστελνε πίσω στο φέρετρό του.
Πού όμως βρίσκεται το φέρετρο του Δράκουλα των Καρπαθίων; Οι ταινίες αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι κάπου στο κάστρο του, στην Τρανσιλβανία. Ομάδα επιστημόνων όμως πιστεύει πως τελικά ο Δράκουλας άφησε την τελευταία του πνοή στη Νάπολη της Ιταλίας, γι’ αυτό ξεκίνησαν έρευνα ώστε να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους. Εσθονοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ταλίν λένε ότι έχουν βρει ενδεικτικά στοιχεία, οπότε πήραν άδεια από τις ιταλικές Αρχές και ήδη ερευνούν το θέμα στην πρωτεύουσα της Καμπανίας.
Την πεποίθησή τους ότι σε νεκροταφείο της πόλης βρίσκεται ο τάφος του αιμοσταγούς ευγενούς ενισχύει επιτύμβια πλάκα που χρονολογείται στον 16ο αιώνα και βρίσκεται στο κοιμητήριο Piazza Santa Maria La Nova. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται θαμμένοι η κόρη του Μαρία και ο γαμπρός του, γεγονός που ενθαρρύνει τους ερευνητές.
Η πλάκα έχει σύμβολα του Οίκου της Τρανσιλβανίας και είναι καλυμμένη με ανάγλυφες παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός δράκου που οι εμπειρογνώμονες λένε ότι παραπέμπει στον Δράκουλα, ενώ δύο σφίγγες, τοποθετημένες η μια απέναντι στην άλλη, αντιπροσωπεύουν την πόλη της Θήβας. Ο Δράκουλας δεν έχει βέβαια σχέση με τη Θήβα, ωστόσο στα λατινικά η πόλη γράφεται Thebes και μπορεί να διαβαστεί «Τέπες», που ήταν το επώνυμο του Κόμη Δράκουλα.
Ο Βλαντ Τέπες ο Ανασκολοπιστής, αποκαλούμενος και Κόμης Δράκουλας λόγω της σκληρότητάς του, θεωρείτο ότι είχε χαθεί στη διάρκεια μάχης κατά των Οθωμανών το 1476. Ομως, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι είχε πιαστεί αιχμάλωτος από τους Τούρκους και η κόρη του Μαρία πλήρωσε λύτρα, τον απελευθέρωσε και αργότερα τον πήρε μαζί της στη Νότια Ιταλία, όπου έπειτα από περιπέτειες, είχε παντρευτεί έναν ευγενή. Και όταν ο Κόμης Δράκουλας πέθανε, τον έθαψε στη Νάπολη. Το θέμα της ταφής του έφερε στην επικαιρότητα τυχαία η Ναπολιτάνα φοιτήτρια Ερικα Στέλλα, η οποία στη διατριβή της για το πτυχίο ασχολήθηκε με τη διερεύνηση της σκήτης της Σάντα Μαρία Νόβα, όταν παρατήρησε έναν παλιό τάφο που της φάνηκε περίεργος λόγω των συμβόλων της ταφόπλακας.
Τη φωτογράφησε και αποφάσισε να μοιραστεί την περιέργειά της διαδικτυακά με μελετητές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι Εσθονοί που έκαναν για μήνες ιστορική έρευνα. Με ισχυρές ενδείξεις πλέον στα χέρια τους έφτασαν στη Νάπολη με την ελπίδα στον τάφο να είναι θαμμένος ο Κόμης Δράκουλας.
Κάτια Γιαπαλάκη


