Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Εκατομμυριούχος «ορφανή» εξπέρ στις σούπερ απάτες

Εκατομμυριούχος 32χρονη στη Βοστόνη έπεισε κόσμο και κοσμάκη ότι...

Ο Μπον Τζόβι πλάγιασε με πάνω από 100 ερωμένες

Οταν πρόσφατα ο Τζον Μπον Τζόβι παραδεχόταν δημόσια ότι...

Η Μπρίτνεϊ πληρώνει ακριβά τον πατέρα της

Το φυσάει και δεν κρυώνει η Μπρίτνεϊ Σπίαρς μετά...

«Πότε μια γυναίκα πρέπει να φύγει» – Η Παρασκευή Φασούλη μιλά για...

Η ψυχίατρος-ψυχαναλύτρια και τακτικό μέλος της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας...

Η γευστική απειλή για την καρδιά

Προβλήματα για όσους τρώνε ζαμπόν, μπέικον και χάμπουργκερ

Νόστιμη… απειλή αποδεικνύεται το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας για το καρδιαγγειακό σύστημα. Νέα έρευνα έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν ακόμη και μέτριες ποσότητες από σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ιατρικής Αλίτσια Βολκ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.000 άντρες, ηλικίας από 45 έως 79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή καρκίνου. Υστερα από 12 χρόνια παρακολούθησης σχεδόν οι 2.900 είχαν διαγνωστεί με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και οι 266 είχαν πεθάνει από καρδιακά αίτια.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (πάνω από 75 γραμμάρια την ημέρα) είχαν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος σε σχέση με όσους έτρωγαν τις λιγότερες ποσότητες τέτοιου κρέατος (κάτω από 25 γραμμάρια ημερησίως). Επίσης όσοι έτρωγαν πιο πολύ επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιακά αίτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου σε όσους έτρωγαν κόκκινο κρέας αλλά όχι επεξεργασμένο.

Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, το επεξεργασμένο κρέας υποβάλλεται σε ειδικές επεξεργασίες με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών. Για παράδειγμα, τα καπνιστά αλλαντικά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν περιέχει ούτε συντηρητικά ούτε τόσο αλάτι.

Η κύρια ερευνήτρια Τζοάνα Καλούτζα, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Επιστημών της Ζωής στη Βαρσοβία, επισήμανε: «Πρέπει κανείς να αποφεύγει το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας στη διατροφή του και να περιορίζει την ποσότητα του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος στη μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα ή και λιγότερο. Στη θέση τους να τρώει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και ψάρια».

Οι ερευνητές ήδη πραγματοποιούν αντίστοιχη μελέτη για τις γυναίκες και, όπως ανέφεραν, περιμένουν παρεμφερή ευρήματα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...