Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2025

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Ορθάνοιχτες οι πόρτες για συνεργασία Καγιά με Σκάι

Στον αέρα του Σκάι θα κάνει την επόμενη εμφάνισή...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Μαρία Καβογιάννη: Απόλαυσε τη φίλη της Ορνέλα Λούτη στη σκηνή

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές του θεάτρου Εν...

Φεστιβάλ γεύσεων του Αγίου Ορους

Η Ντίνα Νικολάου προλογίζει το βιβλίο του μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού σε εκδήλωση που θα γίνει σήμερα.

Η τηλεοπτική σεφ Ντίνα Νικολάου μας «ξεναγεί» στις αγιορείτικες συνταγές και προλογίζει το βιβλίο με τίτλο «Μαγειρική του Αγίου Ορους» του μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, που κυκλοφορεί σε πολλές γλώσσες σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 13.00 στον εκπαιδευτικό όμιλο «Le Monde» οι καλεσμένοι θα απολαύσουν ένα γαστρονομικό σεμινάριο, το οποίο θα παραδώσει ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός, στο πλαίσιο της προώθησης του Mount Athos Area Gourmet 2013.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, το οποίο θα έχει τίτλο «Γεύσεις από τον Αθωνα», θα παρουσιαστεί η θεματική ενότητα με τίτλο «Η μοναστηριακή κουζίνα», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης από τις 27 Μαΐου μέχρι και τις 2 Ιουνίου. Παράλληλα το μετόχι Χρωμίτσα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Ορους και ο Μυλοπόταμος του Ιερού Καθίσματος Αγίου Ευσταθίου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους θα παρουσιάσουν ποικιλία αγιορείτικων οίνων.

Ενότητες

Λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η ειδική εκδήλωση που θα βοηθήσει τον κόσμο να γνωρίσει καλύτερα τη μοναστηριακή κουζίνα, η Ντίνα Νικολάου μίλησε γι’ αυτό το ιδιαίτερο σεμινάριο. «Είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται αυτό το φεστιβάλ με τις τοπικές γεύσεις και τη γαστρονομία. Το έχουμε χωρίσει όμως σε εβδομάδες, οι οποίες είναι θεματικές. Γιατί το ενδιαφέρον που έχει εκείνη η περιοχή είναι το γεγονός ότι αποτελεί ένα μωσαϊκό γεύσεων. Εχει πάρα πολλές επιρροές από διαφορετικές κουζίνες. Είναι ένα μωσαϊκό κουζινών στο κατώφλι του αγιορείτικου κόλπου. Είναι η προ του Αθω περιοχή. Εκτός όμως από αυτό τα προϊόντα τους έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, διότι προέρχονται από τρεις προστατευόμενες από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 περιοχές, από το Αγιο Ορος, το Αριστοτελικό Βουνό και τον Χολομώντα. Μέσα λοιπόν από αυτό το φεστιβάλ γεύσης προσπαθούμε να αποδώσουμε τιμή στη γη και τη θάλασσα, οι οποίες έχουν επηρεάσει την κουζίνα του τόπου αυτού» λέει στην «Espresso» η διακεκριμένη σεφ και συνεχίζοντας τονίζει: «Σε αυτές τις πέντε εβδομάδες που κρατάει το φεστιβάλ γεύσης είναι πέντε οι θεματικές ενότητες. Την πρώτη εβδομάδα το θέμα είναι βοτανολογώντας το βουνό του Αριστοτέλη. Οι τουρίστες και όσοι ακολουθήσουν το φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βότανα στο βουνό του Αριστοτέλη και να καταλάβουν τι καλό κάνουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στην παραγωγή του αγιορείτικου κόλπου και η τρίτη έχει θέμα η μοναστηριακή κουζίνα, που είναι η ναυαρχίδα του gourmet. Είναι η εβδομάδα κατά την οποία βγάζουμε τη μοναστηριακή διατροφή έξω από το Αγιο Ορος και την ταξιδεύουμε στον κόσμο. Γι’ αυτό έρχεται και ο πατήρ Επιφάνιος προκειμένου να μαγειρέψει, γιατί μαζί του θα κάνουμε και πολλές μαγειρικές σε όλη την περιοχή και σε ξενοδοχεία, ώστε να καταλάβουν και οι τουρίστες τι σημαίνει μοναστηριακή κουζίνα και πόσο διατροφικά σωστή είναι.

»Την τέταρτη εβδομάδα το θέμα είναι οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι, που έχουν επηρεάσει πολύ στις γαστρονομικές τάσεις και με αυτές τις κυρίες, τις Μικρασιάτισσες, που είναι φοβερές μαγείρισσες, στην κουζίνα παραδίνουμε μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Η τελευταία εβδομάδα είναι αφιερωμένη στη Μεσόγειο και στις 15 Ιουνίου κλείνει η διοργάνωση με μια απονομή βραβείων στους τοπικούς παραγωγούς αλλά και τα ξενοδοχεία που βάζουν την κουζίνα αυτή στα πρωινά τους για να τη γνωρίσουν και οι τουρίστες».

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ο Λάκης Γαβαλάς ξαναχτυπά: Κάνει την Ερμού πασαρέλα και σκορπίζει τη λάμψη του

Χριστουγεννιάτικο glam powered by ΣΚΡΑΤΣ Στα κόκκινα ντύθηκε η γιορτινή...

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.




Μποζουκια Αθηνα