Εχει και υπόγειο στην Αμφίπολη;

Η νέα πύλη φαίνεται πως κατεβαίνει προς τα κάτω και οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο

Την ώρα που οι αρχαιολόγοι βρίσκονται σε αναζήτηση του νεκρικού θαλάμου στο μνημείο του τύμβου Καστά και δεν αποκλείουν να βρίσκεται σε υπόγειο χώρο, μια δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα για τον «ένοικο» του τάφου προκάλεσε αναστάτωση.

Αρχικά ο υπουργός δήλωσε βέβαιος ότι στην Αμφίπολη δεν βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλέξανδρος, όμως φαίνεται πως η γενική γραμματέας του υπουργείου είχε αντίθετη άποψη και έσπευσε να τονίσει ότι «είναι λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του νεκρού, από τη στιγμή που η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί»! Λίγο αργότερα ο υπουργός έσπευσε να ανασκευάσει τη δήλωσή του και διευκρίνισε με νέα: «Δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος. Αυτό είπα, κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο».
Η ανασκαφή στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η αγωνία κορυφώνεται για τους αρχαιολόγους που αναζητούν τον νεκρικό θάλαμο. Ομως οι εργασίες επιφυλάσσουν διαρκώς εκπλήξεις και η έρευνα εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο γρίφο, καθώς υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος. Μάλιστα, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η νέα πύλη που ανακαλύφθηκε φαίνεται ότι κατεβαίνει προς τα κάτω, κάτι που ίσως σημαίνει ότι ο θάλαμος βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Ταυτόχρονα είναι «έκκεντρη», δεν είναι δηλαδή στο κέντρο του τέταρτου τοίχου, αλλά μετατοπισμένη προς τα αριστερά ως προς τις υπόλοιπες.

Λαβύρινθος

Αν επαληθευτεί το σενάριο του υπόγειου τέταρτου θαλάμου, που δεν αποκλείεται να οδηγεί σε κάποιον υπόγειο διάδρομο, το μνημείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας ιδιότυπος λαβύρινθος, σε μια προσπάθεια των αρχαίων να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας και να μείνουν έξω οι επίδοξοι τυμβωρύχοι. Στη φάση που βρίσκεται η ανασκαφή πάντως δεν μπορούν να δοθούν σαφείς απαντήσεις, αφού ο μεγάλος όγκος των χωμάτων μέσα στον τρίτο θάλαμο δεν επιτρέπει να εξαχθεί κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Ετσι οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τρίτο θάλαμο για να σχηματίσουν σαφή εικόνα.

Στο μεταξύ, εκτός από τις εμπρηστικές δηλώσεις για τον ένοικο του τάφου, ο κ. Τασούλας απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται για πολιτικούς λόγους την Αμφίπολη. «Πολιτική εκμετάλλευση δεν μπορεί να γίνει από κανέναν. Οι ανακοινώσεις που κάνει το υπουργείο είναι πολύ τακτικές. Αν δεν γινόταν έτσι, θα μας είχαν κατηγορήσει ότι αφήσαμε τον κόσμο στο έλεος της παραφιλολογίας. Με την ενημέρωση από το υπουργείο έχουμε προλάβει όλες αυτές τις φήμες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Επειδή οι Καρυάτιδες είναι πανέμορφες, δεν σημαίνει πως κάποιος θα ψηφίσει με βάση αυτό στις επόμενες εκλογές».

Εκτενές αφιέρωμα από την ιστοσελίδα του BBC
Η ανακάλυψη που προέκυψε από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάνει τους Ελληνες να παρακολουθούν με δέος την πορεία των ερευνών και να ξεχνούν τη δεινή οικονομική κρίση. Αυτό αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του BBC στο εκτενές αφιέρωμά του στο μνημείο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η κατασκευή του μεγαλύτερου μνημείου που έχει ανακαλυφθεί ως σήμερα χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., ενώ όλοι αναρωτιούνται ποιος είναι ο ένοικος του τάφου.

Ο υπουργός

Ακόμη, φιλοξενούνται δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, ο οποίος λέει ότι «πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο μοναδικών διαστάσεων και εντυπωσιακής καλλιτεχνικής μαεστρίας», σημειώνοντας ότι «τα ωραιότερα μυστικά είναι κρυμμένα κάτω από τα πόδια μας».

Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις Καρυάτιδες που ανακαλύφθηκαν, τονίζοντας ότι πρόκειται για δύο θαυμάσια αγάλματα. Επισημαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις σχετικά με το σε ποιον ανήκει ο τάφος, αλλά πρόκειται για κάποιο επιφανές άτομο, ενδεχομένως από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή για κενοτάφιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δευτερόλεπτα πριν πάθει το εγκεφαλικό ο Μυλωνάκης απάντησε σε μήνυμα της Μεσσαροπούλου λέγοντας…»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Δήμος Βερύκιος κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Happy Day» για την Τίνα Μεσσαροπούλου.

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας: Κατέρρευσε η μητέρα της Μυρτώς μόλις έφτασε η σορός στην εκκλησία

«Ράγισαν» καρδιές στο τελευταίο αντίο της 19χρονης Μυρτώς στην...

Κεφαλονιά: Η βιντεοκλήση και τα SMS της Μυρτώς με 66χρονο – Η κατάθεσή του τα ανατρέπει όλα

Η κατάθεση ενός 66χρονου άντρα από την Πρέβεζα φέρνει...

Κεφαλονιά: Ο σύντροφος της Μυρτώς «σπάει» τη σιωπή του – Η συνάντησή τους το μοιραίο βράδυ

Ο σύντροφος της 19χρονης Μυρτώς που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά με την αστυνομία να κάνει έρευνες για τις αιτίες που την οδήγησαν στον θάνατο.

Κεφαλονιά: «Ραγίζει» καρδιές η μητέρα της 19χρονης – «Η Μυρτώ μου θα έρθει σπίτι, δεν έφυγε»

Η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στο κέντρο του Αργοστολίου και κατέληξε λίγες ώρες αργότερα μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Δεν είναι σύντροφος αλλά ο γιος της – Γνωστή τραγουδίστρια ποζάρει αγκαλιά με τον Βαγγέλη της!

Η τραγουδίστρια πρόσφατα δημοσίευσε φωτογραφίες με τον γιο της να την κρατάει αγκαλιά και όπως βλέπετε αν δεν ξέραμε πως ήταν το παιδί της θα λέγαμε πως βρήκε νέο σύντροφο.

Νοσηλεύεται γνωστή ηθοποιός – Η μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ηθοποιός που έχει διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση κατα πλάκας από το 2021, τα τελευταία χρόνια έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη της