Κατανάλωση φαγητού και μέγεθος μερίδας

Τι δείχνουν οι έρευνες.

Οι μεγάλες μερίδες μάς κάνουν να τρώμε περισσότερο, ακόμη και όταν έχουμε διδαχτεί για την επίδραση του μεγέθους της μερίδας στην κατανάλωση, σύμφωνα με τους ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Οι άνθρωποι που έμαθαν πώς να είναι πιο εγκρατείς με το φαγητό, έφαγαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι εκείνοι που πήραν μικρότερες μερίδες, χωρίς να έχουν επίγνωση πάνω στο φαγητό. Οι ερευνητές εξήγησαν στην Εφημερίδα της Ψυχολογίας της Υγείας πως πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να μειωθεί η υπερκατανάλωση τροφής και το μέγεθος της μερίδας. Αν δεν βρεθούν αποτελεσματικές προσεγγίσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η ανάπτυξη μιας πολιτικής που να σχετίζεται με αλλαγές ώστε να παρέχουν ένα πιο υγιεινό περιβάλλον τροφίμων για τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι το μέγεθος των μερίδων στο σπίτι και στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια και αυτό συνέβαλε στην έκρηξη της παχυσαρκίας.

Μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι οι αυξήσεις στα μεγέθη της μερίδας για πολλά τρόφιμα και ποτά έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη. Και ο αντίκτυπος δεν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, όπως τη πείνα ή τη γεύση των τροφίμων. Οι συγγραφείς είπαν ότι η μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν ενενήντα έξι γυναίκες, είναι η πρώτη που εξέτασε την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης των ανθρώπων για το φαινόμενο αυτό. Στις γυναίκες δόθηκε ένα από τα δύο μεγέθη μερίδας μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας για το μεσημεριανό γεύμα: μια μεγάλη μερίδα 600 γραμμαρίων ή μια μικρότερη μερίδα 350 γραμμαρίων.

Οι μισές γυναίκες και στις δύο ομάδες τοποθετήθηκαν σε μια «ομάδα επίγνωσης» και τους δόθηκε ένα φυλλάδιο για το πώς εξωτερικοί παράγοντες, όπως το μέγεθος της μερίδας, οι κοινωνικές και πολιτιστικές επιρροές, η διαφήμιση και η διάθεση μπορούν να συμβάλουν στην υπερκατανάλωση μιας τροφής. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να γράψουν για το πώς αυτοί οι παράγοντες τις επηρέασαν στην κατανάλωση τροφίμων στο παρελθόν. Οι συμμετέχοντες στην ίδια ομάδα διδάχθηκαν πώς να επικεντρωθούν στις εσωτερικές αισθήσεις, όπως τα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού, καθώς και τη γεύση των τροφίμων, προτού τους δοθεί το γεύμα των ζυμαρικών τους.

Τελικά, καμία από αυτές τις σύντομες ασκήσεις δεν μείωσε τις επιδράσεις του μεγέθους της μερίδας. Συνολικά οι συμμετέχοντες στη μεγαλύτερη ομάδα κατανάλωσαν περίπου ένα τρίτο περισσότερα ζυμαρικά (69 γραμμάρια) από εκείνες στη μικρότερη ομάδα.

Σοφία Τικταμπανίδη
Διατροφολόγος
BSc University of Nottingham
MSc UCL, MSc London Met

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξέσπασε η ξαδέλφη του Γιώργου Μαρίνου: «Εμπιστεύτηκε κάποια οικογένεια να τον προσέχουν αλλά δυστυχώς…»

«Εμείς θέλαμε πολύ να τον φροντίσουμε και δυστυχώς εκείνος επέλεξε αυτό. Δεν βγήκε ευτυχής, δυστυχώς»

Νάρκη στον γάμο της Ελένης – Το τελεσίγραφο από την πεθερά της

Τι συνέβη και μαύρα σύννεφα γέμισαν το σπιτικό της Ελένης και του Ματέο στα βόρεια προάστια;

Έπεσε περονόσπορος! Νέος χωρισμός στην ελληνική σόουμπιζ!

Τον Ιούλιο το ζευγάρι είχε απολαύσει ρομαντικές διακοπές στην Κίμωλο

Η ανακοίνωση της Ελένης Μενεγάκη για τις φήμες χωρισμού της

Η Ελένη Μενεγάκη μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί χωρισμού της με τον Μάκη Παντζόπουλου έκανε μία ανακοίνωση.

Ο Αρναούτογλου junior ποζάρει χαμογελαστός στο πλάι της μητέρας του

Ο γιος του Γρηγόρη Αρναούτογλου, Αναστάσης είναι στην εφηβεία και ζει με τη μητέρα του, Κατερίνα Κόκλα.