Βόμβα από Φαλσιανί για Γιώργο – Μαργαρίτα

Ο πρώην υπάλληλος της HSBC αποκαλύπτει στο βιβλίο του ότι η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού είχε στην τράπεζα λογαριασμό ύψους 500.000.000 ευρώ

Ο Γιώργος και η Μαργαρίτα Παπανδρέου βρίσκονται πίσω από τα μνημόνια και όσα έχουν συμβεί στη χώρα μας τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να ισχυρίζεται ο Γαλλοϊταλός πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC Εβρέ Φαλσιανί, το όνομα του οποίου συνδέεται με την ομώνυμη λίστα πελατών ελβετικών τραπεζών, οι οποίοι απέφευγαν τη φορολόγηση των χρημάτων τους.

Οπως υποστηρίζει στο βιβλίο του που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 17 Φεβρουαρίου, η λίστα Λαγκάρντ, η οποία αποτελεί ουσιαστικά τμήμα της λίστας Φαλσιανί, χρησιμοποιήθηκε ως «δούρειος ίππος», ώστε ο πρώην πρωθυπουργός να δεχτεί μνημόνιο και τρόικα.

Στα αποσπάσματα που προδημοσιεύει η «Corriere della Sera» αναφέρεται το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Οπως γράφει το βιβλίο, η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού είχε λογαριασμό στην HSBC, ύψους 500.000.000 ευρώ. Τη λίστα με τα ονόματα των «ισχυρών πελατών» της τράπεζας είχαν στην κατοχή τους αρκετά κράτη πολύ πριν αυτή έρθει στο φως. Τονίζεται μάλιστα ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης και εκβιασμού προς ηγέτες κρατών, ώστε να επιβληθούν μέτρα λιτότητας. Το βιβλίο, που έχει τον τίτλο «Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων», φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας πίεσης τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να έγινε δέκτης εκβιασμού, ώστε να δεχτεί πολιτικές λιτότητας, στο πλαίσιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

«Το 2011 η καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας ανατέθηκε στον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε τη λίστα και γνωρίζοντας τα ονόματα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου» γράφει ο Φαλτσιάνι. Σημειώνεται ότι η μεγάλη σύγκρουση Παπανδρέου – Σαρκοζί έγινε στη σύνοδο των Καννών, στα τέλη εκείνης της χρονιάς, ύστερα από την εκδήλωση πρόθεσης του Ελληνα πρωθυπουργού να διεξαγάγει δημοψήφισμα.

Ηταν όπλο για εκβιασμούς

Οπως προστίθεται στο βιβλίο: «Η λίστα της HSBC χρησιμοποιήθηκε σαν όπλο για εκβιασμούς και για να ζητηθούν ανταλλάγματα. Στην Ελλάδα η λίστα εξαφανίστηκε… Στην Ελλάδα, όπως και αλλού, δεν ξεκίνησε ποτέ καμία επίσημη έρευνα».

Ο πρώην υπάλληλος της τράπεζας ασχολείται και με τον ρόλο που είχε η Κριστίν Λαγκάρντ στη διαχείριση της λίστας των φοροφυγάδων, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, αυτές οι αποκαλύψεις αναμένεται να βάλουν φωτιά στο σημερινό Eurogroup.

Κάνει λόγο για «αλητείες» ο Παπανδρέου

Αντιδρώντας στους ισχυρισμούς Φαλσιανί, ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει λόγο για «αλητεία», επικαλούμενος πόρισμα του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με το οποίο «η Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν υπάρχει στη λίστα Λαγκάρντ, ούτε και σε οποιαδήποτε άλλη λίστα καταθετών». Το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου είχε εμπλέξει πάντως ενώπιον της Βουλής και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος ανασκεύασε, όταν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού. Η ίδια έχει στραφεί δικαστικά και εις βάρος εφημερίδων, όπως η «δημοκρατία», που απλώς αναδημοσίευσαν τα σχετικά κοινοβουλευτικά πρακτικά…

Βασίλης Χονδρογιάννης 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο πατέρας της Μυρτώς ρίχνει ευθύνες στη μητέρα της – Τα μηνύματα τα ξημερώματα που δεν έμαθε ποτέ εκείνος

Ο πατέρας της άτυχης 19χρονης που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά μίλησε στην εκπομπή «Το πρωινό» για τα μηνύματα που αντάλλαξε η κόρη με τη σύζυγό του και δεν το γνώριζε.

Διαζύγιο και στα πορτοφόλια για γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ

Παρά τις προσπάθειες για ένα πολιτισμένο διαζύγιο χάριν των τεσσάρων παιδιών τους, οι φήμες για «ασυμφωνία χαρακτήρων» και η απομάκρυνσή τους από τα κοινά οικονομικά συμφέροντα δείχνουν ότι ο δρόμος της επιστροφής έχει κλείσει οριστικά.

Ο Γαβαλάς έκανε απόλυτη ξεφτίλα την 70χρονη Βίσση

Νέα «καρφιά» από τον Γαβαλά στην 70χρονη Βίσση για...

Λιάγκας σε TV αμόκ – Χαμός στα social μετά το βρίσιμο του παρουσιαστή στην αρχισυντάκτρια της εκπομπής

«Αστραψαν και βρόντηξαν» οι χρήστες του διαδικτύου κατά του Γιώργου Λιάγκα! Αφορμή στάθηκε η επίθεση του παρουσιαστή του ΑΝΤ1 στην αρχισυντάκτριά του, την οποία δεν δίστασε να βρίσει on air ενόσω είχαν μια συζήτηση με την ομάδα του στο «Πρωινό».

Η Τούνη «βασίλισσα» των Airbnb στην Αθήνα

Η διάσημη influencer επένδυσε σε δύο ακίνητα στο κέντρο...

Σπάνια δημόσια έξοδος Έλληνα ηθοποιού με την όμορφη σύζυγό του

«Με την σύζυγό μου είμαστε και μαζί από τότε που ξεκίνησα, οπότε είναι δίπλα μου σε όλη την πορεία»

Τα γυρνάει ο σύντροφος της Μυρτώς – Τα μηνύματα τα ξημερώματα και η πρόσκληση στο μοιραίο δωμάτιο

Σε αντιφάσεις φαίνεται να πέφτει ο σύντροφος της αδικοχαμένης...

Η τρανς «Ολίβια» «σπάει» τη σιωπή της μέσα από τις φυλακές – Τι αποκαλύπτει για το μοιραίο βράδυ;

Η 23χρονη τρανς «Ολίβια» είναι το «κλειδί» στην υπόθεση θανάτου της Μυρτώς στην Κεφαλονιά.