Το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν ξεκινά μόνο με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες, τα γεμάτα καράβια και τις συζητήσεις για το πού θα βγει φθηνότερα η ξαπλώστρα. Ξεκινά, επισήμως, όταν στην τηλεόραση εμφανίζεται ξανά το «Ρετιρέ».

Η θρυλική σειρά του MEGA, μία από τις πιο χαρακτηριστικές τηλεοπτικές παραγωγές της δεκαετίας του ’90, επέστρεψε σήμερα σε επανάληψη, σηματοδοτώντας με τον πιο γνώριμο τρόπο την έναρξη της καλοκαιρινής τηλεοπτικής περιόδου. Για πολλούς τηλεθεατές, άλλωστε, η επανεμφάνιση της Κατερίνας, της Χαρούλας, της Ειρήνης, της Ελένης και των υπόλοιπων ηρώων δεν είναι απλώς πρόγραμμα. Είναι τελετουργικό.
Το «Ρετιρέ», δημιουργία του Γιάννη Δαλιανίδη, παραμένει σταθερά συνδεδεμένο με τα καλοκαίρια της ελληνικής τηλεόρασης. Το ίδιο το MEGA περιγράφει τη σειρά ως «ευάερη, ευήλια και άκρως θερινή», σημειώνοντας πως κάθε χρόνο θυμίζει στους τηλεθεατές ότι «μύρισε καλοκαιράκι». Και πράγματι, δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει πιο εύστοχη περιγραφή για μία σειρά που έχει ταυτιστεί σχεδόν απόλυτα με τις επαναλήψεις των ζεστών μηνών.

Με φόντο ένα ρετιρέ μικροαστικής γειτονιάς της Αθήνας, η σειρά κατέγραψε με χιούμορ, νεύρο και μια χαρακτηριστική υπερβολή την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής. Η Κατερίνα Γιουλάκη, η Κούλα Αγαγιώτου, η Μαρία Μαρτίκα, η Έλντα Πανοπούλου, η Τζόυς Ευείδη, ο Τάσος Κωστής, ο Παύλος Ευαγγελόπουλος και οι υπόλοιποι ηθοποιοί δημιούργησαν χαρακτήρες που, δεκαετίες μετά, παραμένουν αναγνωρίσιμοι στο κοινό. Σύμφωνα με στοιχεία για τη σειρά, το «Ρετιρέ» αποτελείται από δύο κύκλους και συνολικά 84 επεισόδια, έχοντας αποκτήσει ξεχωριστή θέση στη συλλογική τηλεοπτική μνήμη, κυρίως μέσα από τις συνεχείς επαναληπτικές προβολές του.

Η επιστροφή του στις οθόνες λειτουργεί πλέον σχεδόν σαν ανεπίσημη ανακοίνωση εποχής. Κάτι ανάμεσα σε ημερολόγιο, τηλεοπτικό θερμόμετρο και παλιό ελληνικό καλοκαίρι, πριν τα πάντα γίνουν πλατφόρμες, συνδρομές και αλγόριθμοι που νομίζουν ότι μας ξέρουν καλύτερα από τη γιαγιά μας.

Το βέβαιο είναι ότι, από σήμερα, η θερινή τηλεοπτική παράδοση τηρείται ξανά. Το «Ρετιρέ» επέστρεψε, οι ατάκες ξανακούγονται, οι χαρακτήρες ξαναμπαίνουν στα σπίτια και το καλοκαίρι μπορεί πλέον να θεωρείται επισήμως ανοιχτό.








