Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σε κάθειρξη 45 ετών γνωστός νομικός των Αθηνών για τον κατ’ εξακολούθηση...

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε γνωστός δικηγόρος των...

Η Μαρίνα Σάττι αναχώρησε για τη Σουηδία, για να ρίξει τη… ζαριά...

«Καλή επιτυχία, Ελλάδα» έγραφαν και οι πίνακες ανακοινώσεων του...

Μαχαιροβγάλτης θαμώνας σκόρπισε τον θάνατο έξω από το μαγαζί όπου εμφανίζονται οι...

Τις συνθήκες και κυρίως τους δράστες της ένοπλης συμπλοκής...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό...

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Καρκινογόνα όπως το τσιγάρο τα burgers

Το μπιφτέκι που περιέχουν είναι εξίσου μεγάλη απειλή για την υγεία όσο το κάπνισμα

Τι τσιγάρο, τι λουκάνικο… Το μπέικον, τα μπέργκερ και τα λουκάνικα είναι εξίσου μεγάλη απειλή για την υγεία όσο το κάπνισμα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να περιλάβει το επεξεργασμένο κρέας στην κατηγορία των πιο επικίνδυνων καρκινογόνων, μαζί με το τσιγάρο, τον αμίαντο, το αρσενικό και το αλκοόλ.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Το δε κόκκινο κρέας θα ενταχθεί στην «εγκυκλοπαίδεια καρκινογόνων». Την απόφαση αναμένεται να λάβουν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, επιστήμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), που υπάγεται στον ΠΟΥ, οι οποίοι μελέτησαν τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν από έρευνες. Πρόκειται να αποφανθούν ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι «καρκινογόνο για τους ανθρώπους», εντάσσοντάς το στην υψηλότερη από τις πέντε κατηγορίες κινδύνου. Σκοπεύουν επίσης να προσθέσουν το νωπό κόκκινο κρέας στην αμέσως προηγούμενη κατηγορία, χαρακτηρίζοντάς το «πιθανώς καρκινογόνο για τους ανθρώπους».

Με τον όρο «επεξεργασμένο κρέας» αναφερόμαστε στο κρέας που έχει υποβληθεί σε διαδικασίες σαλαμοποίησης, είναι καπνιστό, είτε αλατισμένο, είτε έχει δεχτεί προσθήκη χημικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το μπέικον, το ζαμπόν, τα σαλάμια, τα μπιφτέκια για μπέργκερ, ο παστουρμάς και τα λουκάνικα. Στο παρελθόν, το επεξεργασμένο κρέας έχει κατηγορηθεί ότι ευθύνεται για έναν στους τριάντα θανάτους. Οι επιστήμονες που υποστήριξαν αυτή την άποψη εξήγησαν ότι οι διαδικασίες συντήρησης στις οποίες υποβάλλεται, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο.

Το κόκκινο κρέας, από την άλλη, συνήθως περιέχει υψηλή συγκέντρωση λίπους και πιστεύεται ότι το συστατικό που του δίνει το κόκκινο χρώμα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο επιθήλιο του εντέρου. Ετσι, θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Τζένη Λάττου: Η «απόδραση» της πρώην συντρόφου του Παντελίδη από τα αιματοβαμμένα χαλάσματα του Μαρόκο

Τον απόλυτο τρόμο στα φονικά Ρίχτερ που ισοπέδωσαν ολόκληρες...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...