Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Χρήστος Σπανός: «Ήμουν παρών στη γέννηση της κόρης μου»

Ο Χρήστος Σπανός έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη»...

«Σασμός»: Η Μαρίνα απασφαλίζει κι είναι έτοιμη να καταδώσει το Μαθιό, για...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η είδηση...

Ο Μανουσάκης απλώνει «δίχτυ» στην κρατική τηλεόραση

Ο Μανούσος Μανουσάκης ξαναχτυπά στη μικρή οθόνη, αλλά όχι...

Ο Λαζόπουλος έχασε τις αισθήσεις του και έκανε ράμματα στο κεφάλι

Χάντρα θαλασσιά... θα πρέπει να φορέσει ο Λάκης Λαζόπουλος!...

«Μπαλάκι» οι μετανάστες

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί μεταξύ Αθήνας και ΠΓΔΜ, καθώς οι Σκοπιανοί ανακοίνωσαν ότι επαναπροώθησαν στο ελληνικό έδαφος 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα την Καθαρά Δευτέρα, αλλά η Αθήνα το διέψευσε!

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί μεταξύ Αθήνας και ΠΓΔΜ, καθώς οι Σκοπιανοί ανακοίνωσαν ότι επαναπροώθησαν στο ελληνικό έδαφος 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα την Καθαρά Δευτέρα, αλλά η Αθήνα το διέψευσε!

Μέσω του αρμόδιου υπουργού για το Προσφυγικό Δημήτρη Βίτσα, η ελληνική πλευρά τόνιζε χθες ότι «θα ακολουθηθεί η διπλωματική οδός». Μάλιστα, επέμενε ότι δεν έγινε μεταφορά προσφύγων μέσω νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων και ότι αναμένει επίσημο αίτημα των Σκοπίων για το αν και πώς θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.

16390142 2

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν περάσει τη νύχτα της Καθαράς Δευτέρας στην όχθη ενός χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν στα Σκόπια. Οι περισσότεροι επέστρεψαν αποκαμωμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου κατήγγειλαν ξυλοδαρμό από Σκοπιανούς αστυνομικούς. Οι Αρχές των Σκοπίων επέβαλαν εξάμηνη απαγόρευση εισόδου και διοικητικό πρόστιμο 250 ευρώ στους φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες και ακτιβιστές που πέρασαν στο έδαφός τους.

16391076 2

Στο μεταξύ, με διαδοχικά σχόλιά του στο twitter ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση «μαζική και οργανωμένη» προσπάθεια προώθησης προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Ο Πόποσκι κατηγορεί την Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία περισσότερων μεταναστών και προσφύγων σε παραμεθόριους καταυλισμούς χειροτερεύει τη μεταχείρισή τους και ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση.

Μυστήριο με προβοκατόρικο φυλλάδιο

Ενα θρίλερ εκτυλίσσεται γύρω από τα εμφανώς προβοκατόρικα φυλλάδια, γραμμένα στα αραβικά, τα οποία μοιράστηκαν μυστηριωδώς στην Ειδομένη και έκαναν περίπου 1.500 απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να διασχίσουν έναν χείμαρρο για να περάσουν στα Σκόπια, όπου (όπως κατήγγειλαν) ξυλοκοπήθηκαν 7από αστυνομικούς.

«Ο φράχτης τελειώνει στα πέντε χιλιόμετρα από εδώ. Αν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας, θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα. Αν, όμως, μαζευτείτε και περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα, δεν θα μπορέσει η αστυνομία να σας σταματήσει. Ας βρεθούμε τη Δευτέρα και ώρα 14.00 στην είσοδο του camp για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στα φυλλάδια με τις οδηγίες και τους χάρτες εναλλακτικών διαδρομών, τα οποία μοιράστηκαν στον καταυλισμό.
Τα φυλλάδια έφεραν την ένδειξη «Μονάδα Νόρμπερτ Μπλουμ», παραπέμποντας στον 80χρονο πρώην υπουργό Εργασίας της Γερμανίας Νόρμπερτ Μπλουμ, που επισκέφθηκε την περιοχή και πέρασε μια νύχτα σε σκηνή, δίπλα στους πρόσφυγες, σε ένδειξη αλληλεγγύης. Πάντως, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη διακίνησή τους.

«Ελαβα εκ των υστέρων γνώση των φυλλαδίων. Δεν ξεκίνησε από εμένα αυτή η ενέργεια» ανέφερε ο πρώην υπουργός, που τόνισε ότι «η κατάσταση των προσφύγων στην Ειδομένη είναι τρομερή».
Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, που ερευνούν την προέλευση των φυλλαδίων, έχουν μπει κάποιες μη αναγνωρισμένες ΜΚΟ, διακινητές που αναζητούν τρόπους να πάρουν τα χρήματα των προσφύγων, αλλά και ακτιβιστές από διάφορες συλλογικότητες, που φέρεται ότι βοηθούν τους πρόσφυγες να βρουν κρυφά περάσματα.

 Θ. Πάνου

Wi-Fi στο χάος!

Παρά τις κακές συνθήκες διαβίωσής τους, μέσα στις λάσπες και την παγωνιά που επικρατεί, και με τα αντίσκηνα να μην μπορούν να τους προστατέψουν, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη κατάφεραν τουλάχιστον να εξασφαλίσουν… δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi! Ετσι θα έχουν στο εξής στη δυνατότητα να ενημερώνονται για τα ζητήματα που τους αφορούν από την αραβόφωνη ιστοσελίδα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ώστε να αποφεύγονται τυχόν νέα φαινόμενα παραπληροφόρησης.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...