Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Γιώργος Αγγελόπουλος – Δήμητρα Βαμβακούση: Ταξίδι στη Σκιάθο

Η Δήμητρα Βαμβακούση και ο Γιώργος Αγγελόπουλος έκαναν ένα...

Η πιο δύσκολη επέτειος γάμου για Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον

Την πιο δύσκολη επέτειο γάμου της ζωής τους γιόρτασαν...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

«Ναι» στον σολομό αλλά χωρίς υπερβολές

Οι τοξικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια είναι σαφέστατα ευεργετικά για την υγεία και θα ήταν η ιδανική τροφή, αν δεν υπήρχε η μόλυνση στις θάλασσες! Τοξικές ουσίες όπως οι διοξίνες, που αποθηκεύονται στο λίπος τους, επιβάλλουν η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο…

Ειδικά οι εγκυμονούσες και τα παιδιά μικρής ηλικίας θα πρέπει να τρώνε μικρές ποσότητες ώστε να περιορίζουν αντίστοιχα τις ποσότητες τοξικών ουσιών στις οποίες εκτίθενται. Ενδεικτικό ως προς τη σοβαρότητα του θέματος είναι ότι η νορβηγική κυβέρνηση αναγκάστηκε να επαναξετάσει προς τα κάτω τις προτεινόμενες ποσότητες, με τις παραπάνω ευαίσθητες πληθυσμιακές κατηγορίες να καλούνται να μην καταναλώνουν πάνω από δύο με τρεις μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η ρέγκα και χαρακτηρίζονται λιπαρά καθώς είναι πλούσια σε ωμέγα-3 ,τα οξέα των οποίων έχουν ευεργετικό ρόλο για την υγεία, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές ερευνητικά.

Αυτή η ιδιότητά τους υπονομεύεται από τοξικές ουσίες όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια και οι διοξίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν στη βιομηχανία για πολλά χρόνια. Οι εν λόγω ουσίες μπορεί μεν να έχουν απαγορευτεί, ωστόσο επειδή είναι ελάχιστα βιοδιασπώμενες εξακολουθούν να υπάρχουν στη φύση και κυρίως στον βυθό της θάλασσας. Τα ψάρια τις καταναλώνουν μαζί με την τροφή τους και τις αποθηκεύουν στο λίπος τους. Αυτός είναι ο λόγος που τα πιο μεγάλης ηλικίας ψάρια έχουν υψηλότερα επίπεδα τέτοιων ουσιών στον οργανισμό τους. Με αυτά τα δεδομένα, οι υγειονομικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών συμβουλεύουν την κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα, με την εναλλαγή λιπαρών και άπαχων για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά άνω των 10 ετών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...