Η Γουόλ Στριτ στον «αυτόματο πιλότο»!

Οι χρηματιστές ετοιμάζουν σύστημα έκτακτης ανάγκης, χωρίς παρουσία ανθρώπων.

Ο τυφώνας «Σάντι» έπιασε εξαπίνης τους χρηματιστές της Νέας Υόρκης, αναγκάζοντας σε βεβιασμένο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου τον περασμένο Οκτώβριο. Γι’ αυτό οι υπεύθυνοι αναζητούν τώρα εφεδρικό σχέδιο λειτουργίας της Wall Street, για τέτοιες περιπτώσεις. Και επειδή όπου υπάρχει κέρδος όλα επιτρέπονται, στήνεται σύστημα ώστε οι μηχανές να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», είναι θέμα χρόνου να κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές ένα λεγόμενο «plan β’» το οποίο προβλέπει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου χωρίς την ανθρώπινη παρουσία. Τις λεπτομέρειες του εναλλακτικού σχεδίου θα εξετάσει η Αμερικανική Επιτροπή για τις Ασφάλειες και τις Συναλλαγές. Αν το σχέδιο εγκριθεί, τότε αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από διακόσια είκοσι ένα χρόνια συναλλαγών που το σύστημα θα ανατεθεί εξ ολοκλήρου σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς την επίβλεψη χρηματιστών μέσα από τις εγκαταστάσεις της Γουόλ Στριτ.

Αν και εκπρόσωποι του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι οι συναλλαγές θα προωθούνται και θα εκτελούνται αποκλειστικά μέσω της Arca, θυγατρικής εταιρείας του Χρηματιστηρίου που είναι 100% ηλεκτρονική. Το νέο σχέδιο θα αντικαταστήσει το  υπάρχον, το οποίο σε περίπτωση φυσικής καταστροφής προβλέπει να παραμένει ανοιχτό το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με έναν ελάχιστο αριθμό χρηματιστών, ενώ οι εντολές για τις συναλλαγές να μεταβιβάζονται προς συμπλήρωση στην Arca.

Το υπάρχον σχέδιο κρίθηκε ακατάλληλο όταν τον περασμένο Οκτώβριο ο ισχυρός τυφώνας «Σάντι» υποχρέωσε τους υπευθύνους της Γουόλ Στριτ να κλείσουν για αρκετές μέρες το Χρηματιστήριο και να διακόψουν τις συναλλαγές, καθώς τμήμα του οικονομικού προαστίου του Μανχάταν βρέθηκε εντός της περιοχής που επιβαλλόταν να εκκενωθεί. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά από εκατόν είκοσι χρόνια που καιρικές συνθήκες έγιναν αιτία για πολυήμερη παύση των εργασιών της Wall Street.

Την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν τον Σεπτέμβριο του 1985 εξαιτίας του τυφώνα «Γκλόρια», όμως τότε το κλείσιμο των αγορών είχε διαρκέσει μόνο ένα 24ωρο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μετά το τελευταίο περιστατικό σφοδρής κακοκαιρίας, πολλές εισηγμένες εταιρείες ανέπτυξαν εφεδρικά σχέδια λειτουργίας.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ