Στερεύουμε από… αίμα!

Ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός θα στέλνει τις μισές μονάδες στην Ελλάδα, λόγω της συσσώρευσης οφειλόμενων ποσών.

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο και συνάμα επικίνδυνο σταυροδρόμι βρίσκεται η αιμοδοσία στη χώρα μας, καθώς, όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι, «σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε ένας ασκός αίματος, ακόμη και στις υπηρεσίες αιμοδοσίας»! Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός αναγκάζεται να μειώσει κατά το ήμισυ τις 30.000 μονάδες αίματος που παρείχε ετησίως στην Ελλάδα, λόγω της συσσώρευσης οφειλόμενων ποσών που αγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ.

«Το γεγονός ότι μειώνονται κατά το ήμισυ οι μονάδες που μας παρείχε δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Η κατάσταση πλέον στην χώρα μας είναι τραγική και δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι θα συμβεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, περίοδο κατά την οποία οι ανάγκες για αίμα είναι πενταπλάσιες» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοσίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος πρόσθεσε:

«Οι περικοπές στον χώρο της υγείας έχουν ως πρώτα “θύματα” τις υπηρεσίες αιμοδοσίας των ελληνικών νοσοκομείων. Επίσης τα προβλήματα της οικονομικής ασφυξίας των πολιτών φέρνουν σε δεύτερη μοίρα την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, ακόμα και μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση στις ποσότητες των μονάδων αίματος που συλλέγονται».

Οπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, η εκτίμηση είναι ότι φέτος οι απώλειες στην προσφορά αίματος θα ξεπεράσουν τις 100.000 μονάδες: «Από τα επίσημα στοιχεία για την αιμοδοσία κατά μέσο όρο κάθε χρόνο συλλέγονται 630.000 έως 650.000 μονάδες αίματος και εισάγονται από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό περίπου 30.000 με κόστος 4 εκατ. ευρώ. Το 2011 είχαμε απώλειες 80.000 μονάδων, καθώς χειροτέρεψαν οι προϋποθέσεις για την αιμοδοσία. Αν ένας πολίτης απευθυνθεί στις υπηρεσίες αιμοδοσίας το απόγευμα, θα τις βρει κλειστές, ακόμα και σε μεγάλα νοσοκομεία». Ακόμη και μεγάλα νοσοκομεία έχουν στη διάθεσή τους μόλις πέντε ασκούς αίμα την ημέρα, με αποτέλεσμα να δανείζονται ασκούς από μικρά της επαρχίας.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ