Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Το… κλάμα της Γαρμπή για τα κορίτσια της Αφρικής

Το βάναυσο έθιμο της κλειτοριδεκτομής στην Κένυα αναδεικνύει μέσω του Facebook η γνωστή τραγουδίστρια.

Στον… σεξουαλικό ακρωτηριασμό που υφίστανται ανήλικα κορίτσια της Αφρικής αναφέρεται το ντοκιμαντέρ που γύρισαν Ελληνες κινηματογραφιστές υπό την αιγίδα της Αction Aid. Το ντοκιμαντέρ έχει ως θέμα ένα βάναυσο έθιμο, αυτό της κλειτοριδεκτομής, που στις γυναίκες του δυτικού κόσμου προκαλεί αγανάκτηση και οργή, όπως τονίζει και η δημοφιλής τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή, η οποία στηρίζει με κάθε τρόπο την προβολή του στη χώρα μας.

Εδώ και μέρες η τραγουδίστρια μέσα από την προσωπική της σελίδα στο Facebook προσπαθεί να κάνει γνωστό το μέγα πρόβλημα της κλειτοριδεκτομής των γυναικών της Κένυας, που είναι και το θέμα του ντοκιμαντέρ «EXCISION» της Βίκυς Βελλοπούλου, το οποίο θα προβληθεί σήμερα, στις 20.00, στο σινεμά Odeon Οπερα.

«Οταν πρωτοάκουσα ότι μια ομάδα Ελλήνων κινηματογραφιστών θα πήγαινε στην Κένυα για να τραβήξει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την κλειτοριδεκτομή, σοκαρίστηκα. Μετά το πρώτο σοκ, ήρθε η ανάγκη να σκαλίσω κάτω από την επιφάνεια: έψαξα, ρώτησα, διάβασα, πάγωσα, έκλαψα… συζήτησα με την ομάδα. Παρακολουθούσα από κοντά την εξέλιξη των γυρισμάτων και των περιπετειών τους στη φυλή των Ποκότ και ανυπομονούσα να γυρίσουν από την Κένυα για να καταλάβω… Τα ερωτήματα ήταν τόσα πολλά και παρέμεναν αναπάντητα» γράφει η τραγουδίστρια στο σημείωμά της, θέλοντας να ενημερώσει τους διαδικτυακούς φίλους τους για ένα πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο τις νεαρές Κενυάτισες, αλλά και πολλές άλλες κοπέλες αφρικανικών χωρών. Ρίχνοντας μια ματιά στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ ενημερωνόμαστε ότι στην Κένυα «Οι μισές από τις σαράντα δύο φυλές κάνουν κλειτοριδεκτομή», «Το 85% των κοριτσιών στη φυλή Ποκότ “κόβονται” και κάποιες πεθαίνουν από αιμορραγία στην τελετή», ενώ «100.000.000 – 140.000.000 κορίτσια παγκοσμίως έχουν κάνει κλειτοριδεκτομή, με… συχνότητα 6.000 κορίτσια να “κόβονται” κάθε μέρα».

Η Καίτη Γαρμπή, αφού καλεί τον κόσμο να παρακολουθήσει σήμερα το ντοκιμαντέρ, τονίζει μεταξύ άλλων στο εκτενές κείμενό της: «Γιατί το κάνουν αυτό στα ανήλικα κορίτσια τους; Τι επιπτώσεις έχει αυτός ο ακρωτηριασμός στην υπόλοιπη ζωή τους; Στην επιθυμία για ερωτική συνεύρεση, στη σεξουαλική πράξη, στην τρυφερότητα μεταξύ τους, στην υγεία τους, στη διαδικασία της γέννας, στις πιθανές αρρώστιες που μπορεί να μεταδοθούν από τη χρήση μαχαιριού που δεν καθαρίζεται από το ένα κορίτσι στο άλλο… Οπως μου είπαν και οι Ελληνίδες που κατέβηκαν στους Ποκότ για την κινηματογράφηση, πρέπει να αφήσουμε τις δικές μας δυτικές πεποιθήσεις απ’ έξω για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις δικές τους. Αξίζει να στηρίξουμε την προσπάθεια της γενναίας ομάδας που ταξίδεψε μέχρι τη φυλή των Ποκότ για να βοηθήσει αυτά τα κορίτσια να ακουστεί η φωνή τους, για να έχουν δικαίωμα επιλογής τι θα κάνουν με το σώμα τους και τη ζωή τους».

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...