Εφτά φόροι-εξπρές μέχρι το τέλος του έτους

Το «κερασάκι στην τούρτα», το χαράτσι για τα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών…

Καταιγισμό αλληλογραφίας δέχονται χιλιάδες φορολογούμενοι από τις οικείες ΔΟΥ οι οποίες τους ενημερώνουν για τις οφειλές τους που πρέπει να εξοφληθούν-τακτοποιηθούν άμεσα πριν από τη λήξη του χρόνου.

Οι Ελληνες φορολογούμενοι εκτός από την ανεργία, την ακρίβεια και την ανέχεια, έχουν να αντιμετωπίσουν φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς που λόγω αδυναμίας (;) να εισπράξουν οφειλόμενα από έχοντες και κατέχοντες καταφεύγουν σε γνωστές συνταγές «αρμέγματος» των μισθωτών και συνταξιούχων.

Φόρους «χωρίς ανάσα» καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους, καθώς καταφτάνουν κατά κύματα τα «ραβασάκια» της εφορίας, με εφτά φόρους συνολικού ύψους άνω των 7,5 δισ. Ευρώ.

Ειδικότερα, μέσα στους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:

– Τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, μέσω του εκκαθαριστικού σημειώματος για τα περσινά εισοδήματα. Το Δημόσιο υπολογίζει ότι τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία θα είναι της τάξης των 3,5 – 4 δισ. Ευρώ.

– Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2011, το 2012 και το 2013 που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ (330.000.000 ευρώ για τον ΦΑΠ κάθε έτους).

– Το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, για το οποίο μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν οι τρεις από τις πέντε συνολικά δόσεις, με τα έσοδα για το Δημόσιο να εκτιμώνται στο 1,5 δισ. ευρώ. Και το «κερασάκι στην τούρτα»: τον φόρο πολυτελείας για Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, που αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία 140.000.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, που θα καταβληθούν το τελευταίο δίμηνο του έτους, με τον συνολικό λογαριασμό να φτάνει στο 1 δισ. Ευρώ.

Δηλαδή όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο από 1.929 και μέχρι 4.700 κυβικά εκατοστά θα πρέπει να καταβάλουν στο τελευταίο δίμηνο του έτους φόρους που θα κυμαίνονται από 947 έως 5.140 ευρώ, καθώς θα φορολογηθούν διπλά, με τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Από τον φόρο δεν γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που τα πούλησαν εντός του 2013 ή κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στα τέλη του περασμένου έτους, αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τη χρήση του 2012.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ