Σχεδιάζουν κατά παραγγελία θεραπείες βάσει γονιδιώματος

Ελληνας ο επικεφαλής των ερευνητών που δημιούργησαν τον χάρτη των γενετικών αιτιών για τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.

Την πόρτα στην ανάπτυξη εξατομικευμένων γενετικών θεραπειών ανοίγει ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης με επικεφαλής τον Ελληνα καθηγητή Γενετικής Εμμανουήλ Δερμιτζάκη. Οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πληρέστερο μέχρι σήμερα «χάρτη» των γενετικών αιτιών των διαφορών που παρατηρούνται ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε γονιδιακή θεραπεία θα σχεδιάζεται για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, βάσει του δικού του γονιδιώματος. 226jh5j9789

Τα διαφορετικά γενετικά «προφίλ» επηρεάζουν το αν και κατά πόσο ορισμένα γονίδια θα ενεργοποιηθούν ή όχι σε έναν άνθρωπο, γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία του. Ο γενετικός «χάρτης» θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση τού γιατί το ξεχωριστό γονιδίωμα κάθε ανθρώπου τον κάνει λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτο στις ασθένειες. Περισσότεροι από 50 ερευνητές από εννέα ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά «Nature» και «Nature Biotechnology», κατέγραψαν εξονυχιστικά τη γονιδιακή δραστηριότητα, δηλαδή τον βαθμό έκφρασης των γονιδίων, σε 462 άτομα στο πλαίσιο του προγράμματος GEUVADIS (Genetic European Variation in Health and Disease), το οποίο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ερευνα της Ε.Ε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί  ποτέ και η οποία συνδέει τα ανθρώπινα γονιδιώματα με τη δραστηριότητα των γονιδίων στο επίπεδο του RNA των κυττάρων. Τα δεδομένα του «χάρτη» είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο επιστήμονα, ώστε να τα αναλύσει περαιτέρω. Οπως δήλωσε ο καθηγητής Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, ο «χάρτης» θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη γενωμική ιατρική, καθώς θα ρίξει φως στους μηχανισμούς των ασθενειών σε πιο προσωπικό επίπεδο.

Ο Ελληνας γενετιστής που ηγείται ενός από τα πιο φιλόδοξα ερευνητικά πρότζεκτ της ιατρικής επιστήμης άρχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στον τομέα της βιολογίας, στον οποίο έκανε και μεταπτυχιακό. Στη συνέχεια, το 2001, πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και μετά ξεκίνησε μεταδιδακτορική έρευνα  στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, όπου σήμερα είναι πλέον καθηγητής στο τμήμα γενετικής ιατρικής. Επίσης, είναι ένας εκ των βασικών συντακτών της επιστημονικής επιθεώρησης «PLoS Genetics».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ