Διατροφικές «βόμβες» αλόγου στο πιάτο μας!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Εισαγγελική εντολή για ελέγχους σε εισαγόμενα κρέατα, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από 74 τόνοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα

Γιγάντιες διαστάσεις λαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου και στη χώρα μας, καθώς ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες οι αρχές… χλιμίντριζαν αδιάφορα, αιφνιδίως το μεσημέρι της Τρίτης η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου έδωσε εντολή στην Οικονομική Αστυνομία να διενεργήσει ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιες ποσότητες έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα τρόφιμα με προσμίξεις αλογίσιου κρέατος!

Την ίδια ώρα σοκάρουν τα στοιχεία Eurostat, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 2012 εισήχθησαν στη χώρα μας 74 τόνοι αλογίσιου κρέατος, αποκάλυψη που αποτελεί αφορμή για μεγαλύτερη ανησυχία, ενώ υπάρχουν πηγές από τις αρμόδιες υπηρεσίες που αφήνουν να εννοηθεί ότι ο όγκος των προϊόντων που εμπεριέχουν κρέας αλόγου είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιος. Τη στιγμή που ο ΕΦΕΤ αναζητεί τους ιδιοκτήτες δύο εταιρειών-φάντασμα, οι οποίες όπως αποκάλυψε το Σύστημα Ελέγχου και Πραγματογνωμοσύνης Συναλλαγών (Traces) εισήγαγαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άγνωστες ποσότητες αλογίσιου κρέατος σε μορφή κατεψυγμένων μπαλών κιμά από τη Βουλγαρία, το ελληνικό Ινστιτούτο Καταναλωτών μιλά για το μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει ποτέ στην Ευρώπη και ξεκαθαρίζει ότι στο πιάτο μας σερβίρονται ανθυγιεινές «βόμβες».

Αν και η εισαγωγή αλογίσιου κρέατος δεν συνιστά παράνομη πράξη, το πλασάρισμά του ως μοσχαρίσιου είναι παράνομο. Οι αρχές εντόπισαν τη συναλλαγή στο Traces, όπου καταγράφονται όλες οι εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες (η Βουλγαρία δεν είναι σε πλήρη ένταξη) και έφτασαν και στις διευθύνσεις των δύο εταιρειών βλέποντας με μεγάλη τους έκπληξη ότι η μία παρέπεμπε σε χωράφι και η άλλη σε πολυκατοικία που δεν είχε καμία σχέση με εταιρεία!

Υστερα από αυτή την εξέλιξη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε ότι προχωρά αμέσως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και κατάσχεση ποσότητας «ύποπτων» προϊόντων σε ψυκτική αποθήκη εισαγωγικής εταιρείας στην Αθήνα, ενώ δείγματα απεστάλησαν στο Γενικό Χημείο του κράτους, ώστε να εξακριβωθεί αν προκύπτει παρουσία DNA ιπποειδών.

Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου ξέσπασε στις αρχές Φεβρουαρίου στη Βρετανία, η οποία έχει… παράδοση στην κατανάλωσή του, όταν εντοπίστηκαν προμαγειρεμένα γεύματα (λαζάνια) με αλογίσιο κρέας. Σήμερα έχει αποκαλυφθεί ότι προϊόντα με κρέας αλόγου έχουν καταναλώσει εν αγνοία τους τουλάχιστον δεκαοκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

 

Μας σερβίρουν καθαρόαιμα κούρσας και… μουλάρια!

Στον κόσμο των τυποποιημένων και κατεψυγμένων προϊόντων η φράση «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» πάει… περίπατο. Τίποτα δεν πάει χαμένο και όλα «αλέθονται» στην παγκόσμια μηχανή του κιμά! Ομοίως, σοκάρει η αποκάλυψη του προέδρου του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργου Λεχουρίτη ότι κάποια από τα άλογα που καταναλώσαμε εν αγνοία μας με τη μορφή κατεψυγμένου κιμά, αλλαντικών ή άλλων προϊόντων είχαν τρέξει πολλά χιλιόμετρα στον… ιππόδρομο πριν καταλήξουν στο πιάτο μας!

«Αυτά που φτάνουν στο τραπέζι μας είναι συνήθως άλογα ιπποδρόμου, τα οποία έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν και αποσύρθηκαν. Πριν από τρία χρόνια υπήρχε επίσης ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ε.Ε για την αγορά αλόγων, γαϊδουριών και μουλαριών. Επειδή όμως όσοι επωφελήθηκαν από αυτό το πρόγραμμα διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι τα έξοδα για την εκτροφή των ζώων ήταν πολλά, αντί να τα πετάξουν προτίμησαν να τα πούλησαν για κρέας»!

Οπως λέει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, το κρέας αλόγου θεωρείται σήμα κατατεθέν της gourmet κουζίνας. «Αλλο όμως είναι να τρως κρέας αλόγου ή γαϊδουριού με δική σου επιλογή και άλλο να σου σερβίρουν κρέας αλόγου ως βόειο ή μοσχαρίσιο. Πάντως όλοι μας έχουμε καταναλώσει αλογίσιο κρέας».

 

Τρώμε καρκινογόνα παυσίπονα για τα τετράποδα

Εκτός από την παραπλάνηση, τίθεται και σοβαρό θέμα ασφάλειας του καταναλωτή. Σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, «σε έλεγχο που έγινε σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων βρέθηκε ότι το κρέας αλόγου περιείχε μία ουσία, η οποία λέγεται φαινυλβουταζόνη, είναι καρκινογόνος και χορηγείται στα ζώα ως παυσίπονο και αντιπυρετικό. Επίσης η ίδια ουσία μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες όταν περάσει στον ανθρώπινο οργανισμό. Το αλογίσιο κρέας δεν είναι απαγορευτικό για την κατανάλωση, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι κι αν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες πριν φτάσει στο τραπέζι μας» καταλήγει, συμβουλεύοντας τους καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωση αλλαντικών και κατεψυγμένων τυποποιημένων προϊόντων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς ουσία η νέα κατάθεση της Ιωάννας στους αστυνομικούς

Μάχη με τον φόβο που έχει φωλιάσει στην καρδιά και την...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ