Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Πίσω στα πάτρια εδάφη η Αλέξια!

Η τραγουδίστρια επέστρεψε στην Αμμόχωστο και στο σπίτι όπου έμενε πριν από την τουρκική εισβολή για το νέο της κλιπ.

2259j8963j9Στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε τα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής της στην Αμμόχωστο επέστρεψε η γνωστή τραγουδίστρια Αλέξια Βασιλείου για χάρη του νέου της κλιπ. Συγκινημένη η τραγουδίστρια περιπλανήθηκε στους δρόμους της πόλης αλλά και στα σημεία που αγαπούσε να πηγαίνει τα χρόνια όπου έμενε εκεί με την οικογένειά της, πριν την τουρκική εισβολή.

Η Αλέξια μπορεί να θεωρείται πια μόνιμος κάτοικος Αμερικής, όμως ποτέ δεν ξεχνά τις ρίζες της και την πατρίδα της Κύπρο, την οποία επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί.

«Famagusta»

Από τότε μάλιστα που επιτράπηκε στους Κύπριους η είσοδος στο άλλοτε απαγορευμένο κομμάτι του νησιού εκείνη έχει βρεθεί μετρημένες φορές στην Αμμόχωστο. Κι αυτό γιατί είναι ένα κομμάτι από το παρελθόν της που την πονάει και την πληγώνει συναισθηματικά. Αυτήν τη φορά η Αλέξια επέλεξε να επιστρέψει στο νησί της Αφροδίτης και στο αγαπημένο της Βαρώσι (συνοικία της Αμμόχωστου) για τις ανάγκες του νέου τραγουδιού με τον τίτλο «Famagusta», το οποίο στα λατινικά σημαίνει Αμμόχωστος.

Η Κύπρια τραγουδίστρια βρέθηκε εκεί σε μια πολύ σημαντική μέρα για εκείνην, όπως και για ολόκληρη την Κύπρο, την 20η Ιουλίου, που είναι η μέρα της λυπηρής επετείου της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής. Η τραγουδίστρια με τη βοήθεια της φίλης της Βαλεντίνας Καραντώνη περπάτησε στους δρόμους της πόλης μπροστά από συντρίμμια και συρματοπλέγματα, ενώ βρέθηκε έπειτα από πολλά χρόνια στη βεράντα του πατρικού της.

Στο πατρικό

Μια ιδιαίτερη στιγμή για εκείνην ήταν όταν η τουρκική οικογένεια που ζει πλέον σε αυτό μόνιμα της επέτρεψε να μπει και πάλι μέσα στο σπίτι να δει τους χώρους αλλά και να βρεθεί στο παιδικό της δωμάτιο, το οποίο μοιραζόταν με την αγαπημένη της αδελφή. Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκε, στο συγκεκριμένο δωμάτιο ζει πια το νεαρότερο μέλος της οικογένειας, το οποίο αγαπά την κλασική μουσική ενώ μαθαίνει και βιολί.  Στον δρόμο του γυρισμού και προς το τέλος αυτού του μεγάλου οδοιπορικού με ανάμεικτα συναισθήματα η Αλέξια έκανε μια στάση στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται κοντά στο σπίτι της, στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, στον πύργο του Οθέλου, ενώ περπάτησε και στις χρυσές αμμουδιές της Αμμοχώστου.

Το βίντεο με την Αλέξια ντυμένη με ένα μακρύ μαύρο φόρεμα συνοδεύεται και από λίγες σκέψεις της τραγουδίστριας για το πώς ήταν η Αμμόχωστος την εποχή που ζούσε εκείνη εκεί και πώς τη βρήκε σήμερα, 39 χρόνια μετά.

«Μου λείπει»

«Η Αμμόχωστος ήταν πόλη που έσφυζε από ζωή, γιορτές, μουσική! Κάθε γωνιά και ποιητής, ζωγράφοι, καλλιτέχνες, μουσικοί! Από τις 15 Αυγούστου 1974 αυτή η πόλη μοιάζει να κοιμάται. Ενα μεγάλο μέρος της είναι κλεισμένο σε συρματοπλέγματα και απαγορεύεται η πρόσβαση. Ολα τα κτίρια: εγκαταλειμμένα. Μόνα. Ενα άλλο μέρος της Αμμόχωστου κατοικείται από Τουρκοκύπριους αλλά και από εποίκους από τα βάθη της Ανατολίας. Το σπίτι μου βρίσκεται στην “ελεύθερη ζώνη”, οπότε μπόρεσα να το επισκεφθώ. Πρώτα το 2003 και μετά ακόμα πέντε φορές. Μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Εμεινα στην Αμμόχωστο για μία ημέρα. Τη νύχτα έπρεπε να επιστρέψω. Επισκέφτηκα το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, τον Πύργο του Οθέλου, τα ενετικά τείχη, την εκκλησία της ενορίας μου, την Αγία Αικατερίνη μόνο απ’ έξω, αφού δεν υπήρχε πρόσβαση. Είναι επίσης κλειστή μέσα σε συρματοπλέγματα. Πέρασα απ’ έξω από το Γυμνάσιο Θηλέων στο οποίο φοίτησε η μητέρα μου. Περπάτησα στην τελειότερη αμμουδιά του κόσμου, την αμμουδιά της, και κολύμπησα στα διάφανα, ολογάλανα νερά της θάλασσάς της. Οταν ήμουν μικρή, υπήρχαν άγρια κρίνα στην άμμο της. Μου λείπει η Αμμόχωστος και κάθε μέρα τέτοια μέρα τη θυμούμαι -όχι και ότι την ξεχνώ ποτέ- όπως και οι γονείς μου, και οι παιδικές μου οι φίλες αλλά και όλο το νησί. Περιμένω ότι σύντομα θα ζούμε εκεί όλοι: οι παλιοί του, νόμιμοι κάτοικοι με χορούς, πολιτισμό, μουσική και χαρά».

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...