Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

«Τσακώσαμε» τον easy rider Πάνο Βλάχο στο κέντρο της Αθήνας

Ο Πάνος Βλάχος εθεάθη στο κέντρο της Αθήνας με...

«Το προξενιό της Ιουλίας»: Ο μοναχός Επιφάνειος εμφανίζεται και όλα αλλάζουν

Η αποκάλυψη του μυστικού της Ιουλίας, προκαλεί μια έντονη...

Κατερίνα Γερονικολού: «Ο Γιάννης προτιμάει να είμαι χαρούμενη παρά να είμαι σπίτι...

Η Κατερίνα Γερονικολού φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πρωινό Σουσού» και...

Σάλος με τη Νικόλ Κίντμαν – Ο λόγος που δέχτηκε διαδικτυακά πυρά

Διαδικτυακά πυρά δέχεται η Νικόλ Κίντμαν γιατί έγινε το...

Καλώ σε μονομαχία τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο

Ο ροκ μητροπολίτης Πειραιά ξαφνιάζει πάλι (με πρόταση-σοκ!) το πανελλήνιο – «Να κάνουμε αγιασμό και να δούμε ύστερα από έναν μήνα πώς θα είναι το δικό μου διαβασμένο νερό και πώς το δικό του»!

Ο ροκ μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ ξαφνιάζει μία ακόμη φορά το πανελλήνιο με μια πρόταση-σοκ, (προ)καλώντας τον Αρχιεπίσκοπο των εν Αθήναις καθολικών κ. Νικόλαο Φώσκολο σε μια αναμέτρηση δυνάμεων, που θα αποδείξει ότι η Ορθοδοξία είναι η μοναδική αληθινή χριστιανική θρησκεία, μέσω ενός «πειράματος» με αγιασμό! Με επιστολή που απέστειλε και στο γραφείο Τύπου της Καθολικής Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Πειραιώς καλεί τον Αρχιεπίσκοπο σε «μονομαχία» με το εξής «πείραμα» που θα γίνει δημόσια: Να αντλήσουν νερό από την ίδια βρύση σε δύο μέρη και να τελέσουν την ιεροπραξία του αγιασμού, με τον κ. Σεραφείμ να θέτει τον απαραίτητο όρο: «Χωρίς βεβαίως ὁ ἐκλαμπρότατος κ. Φώσκολος νά προσθέση ἁλάτι, εἰς τό ὑπ’ αὐτοῦ ἁγιαζόμενο νερό».899h8954f73

Στη συνέχεια οι δύο αγιασμοί να σφραγισθούν σε ασφαλές μέρος και μετά την πάροδο ενός μήνα να ανοιχθούν για να διαπιστωθεί «ὄχι λογικῶς, ἀλλά ὑπερφυσικῶς ποῖος εἶναι ὁ ἀληθής Χριστιανισμός καί ποῖον ὁ αἰώνος Θεός χαριτώνει διά τῶν ἀκτίστων Αὐτοῦ ἐνεργειῶν». Ο αγιασμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας, λέει ο μητροπολίτης Σεραφείμ, θα ευωδιάζει («θά εὐωδιάζη ἄσηπος»), ενώ της Ρωμαιοκαθολικής (χωρίς αλάτι) «θά ὄζη φρικωδῶς» (θα μυρίζει άσχημα δηλαδή). Συγκεκριμένα, ο μαχητικός ιεράρχης αναφέρει χαρακτηριστικά για το αποτέλεσμα του «πειράματος»: «Ὁ Ἁγιασμός τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας παρά τήν προφανῆ ἀναξιότητά μου θά εὐωδιάζη ἄσηπος, ἐνῶ τῆς Ρωμαιοκαθολικῆς θρησκευτικῆς κοινωνίας χωρίς τήν πρόσθεση ἅλατος θά ὄζη φρικωδῶς. Αυτή θα είναι η απάντηση του Πανάγιου Θεού» αναφέρει ο κ. Σεραφείμ.

Μάλιστα, ο μητροπολίτης Πειραιά αναμένοντας τη θετική απάντηση του Αρχιεπισκόπου στην πρόσκλησή του τονίζει: «Διά νά μή θεωρηθῆ ὡς εὐφυολόγημα ἡ πρότασις μου ὑπενθυμίζω τήν ἐκ τοῦ βιβλίου τῶν Βασιλειῶν παρόμοια ἐνέργεια τοῦ Προφήτου Ἠλιού τοῦ Θεσβίτου». Ο μητροπολίτης τονίζει στην «Espresso» ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει το «πείραμα» και η βεβαιότητα αυτή πηγάζει από τη διαχρονική και διιστορική αλήθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ αποκαλύπτει το εξής συγκλονιστικό: το 1981 είχε τελέσει στο πατρικό του σπίτι αγιασμό και όταν πέρυσι αυτό το σπίτι το προσέφερε στη μητρόπολη, άνοιξε το μπουκαλάκι όπου υπήρχε ο αγιασμός και με συγκίνηση διαπίστωσε ότι ευωδίαζε! «Είναι η χάρις του Αγίου Πνεύματος» υπογράμμισε.

Στην ερώτησή μας αν θα δεχτεί την πρόσκληση-πρόκληση ο Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις καθολικών, απαντά: «Δεν το νομίζω… Η πρόσκληση πάντως είναι διαρκείας». Το ακριβές απόσπασμα της επιστολής Σεραφείμ που αναφέρεται στην πρόκληση-πρόσκληση για το «πείραμα», έχει ως ακολούθως: «Νά ἀντλήσετε νερό ἀπό τήν ἰδία βρύση εἰς δύο μέρη καί νά τελέσωμε ἐνώπιόν Σας τήν ἱεροπραξία τοῦ ἁγιασμοῦ χωρίς βεβαίως ὁ ἐκλαμπρότατος κ. Φώσκολος νά προσθέση ἁλάτι, εἰς τό ὑπ’ αὐτοῦ ἁγιαζόμενο νερό. Ἐν συνεχείᾳ νά σφραγισθοῦν οἱ δύο ἁγιασμοί εἰς ἀσφαλές μέρος καί μετά τήν πάροδο ἑνός μηνός νά ἀνοιγοῦν διά νά διαπιστωθῆ ὄχι λογικῶς, ἀλλά ὑπερφυσικῶς ποῖος εἶναι ὁ ἀληθής Χριστιανισμός καί ποῖον ὁ αἰώνος Θεός χαριτώνει διά τῶν ἀκτίστων Αὐτοῦ ἐνεργειῶν. Ὁ Ἁγιασμός τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας παρά τήν προφανῆ ἀναξιότητά μου θά εὐωδιάζη ἄσηπος, ἐνῶ τῆς Ρωμαιοκαθολικῆς θρησκευτικῆς κοινωνίας χωρίς τήν πρόσθεση ἅλατος θά ὄζη φρικωδῶς. Ἄλλη ἀπάντησις δέν χρειάζεται νά δοθῆ εἰς τόν Ἐντιμότατον κ. Γασπαράκην, ἀφοῦ ἀπαντᾶ ὁ Πανάγιος Θεός. Ἀναμένω ὅμως τήν θετική ἀπάντησή του στήν πρόσκλησή μου». 333g2hj9859

Ο δικηγόρος που έγινε ιερωμένος

Ο 57χρονος μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου (κατά κόσμον Χρήστος Μεντζελόπουλος) ποιμένει τον Πειραιά από τον Φεβρουάριο του 2006. Είναι ιεράρχης που διακρίνεται (εκτός από το ύψος και τη χαρακτηριστική γενειάδα του) για τη ρητορεία του και την ευρυμάθειά του και δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Ασκεί σκληρή και τεκμηριωμένη κριτική κατά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κατά των ομοφυλοφίλων, κατά του σιωνισμού, κατά των τεκτόνων και συχνά παίρνει το φραγγέλιο για τα κακώς κείμενα της Ελλαδικής Εκκλησίας. Είναι από τους προβεβλημένους ιεράρχες και όχι αναίτια. Η φιλοδοξία του: να ακολουθεί την οδό της αληθείας και του Χριστού. Ο κ. Σεραφείμ σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Συμμαθητής του Κώστα Καραμανλή, πήρε άδεια ασκήσεως δικηγορίας, όμως από νωρίς αφιέρωσε τη ζωή του στην Εκκλησία. Συχνά φορά καουμπόικες μπότες κάτω από τα ράσα (εξ ου και ο χαρακτηρισμός «ροκ μητροπολίτης»), οδηγεί μόνος του το αυτοκίνητό του, ένα μικρό Volvo diesel, διαμένει σε ένα μικρό διαμέρισμα και -όσο και αν ακούγεται παράξενο εξαιτίας του αυστηρού του ύφους- διαθέτει πηγαίο χιούμορ.

Οι δηλώσεις-κεραυνοί που έκαναν αίσθηση

Αρκετές είναι οι δηλώσεις-ανακοινώσεις (συνήθως μακροσκελείς) του μητροπολίτη Πειραιά, που έχουν προκαλέσει:

– Επιστολή προς Φανάρι. Τον περασμένο Ιούνιο είχε αποστείλει μακροσκελή επιστολή που αριθμεί 73 σελίδες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ασκώντας σφοδρή κριτική για το ζήτημα του διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τους προτεστάντες. Στο επίκεντρο της κριτικής του επισκόπου της Ελλαδικής Εκκλησίας βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το περιεχόμενο των ομιλιών του σε Μιλάνο και Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 1.700 χρόνια από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων, αλλά και το πρόσφατο ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Πράγα.

– Ομοφυλόφιλοι. «Η ομοφυλοφιλία είναι μία έκπτωσις από την ανθρώπινη σεξουαλικότητα…» έχει δηλώσει, ενώ έχει αποκαλέσει τους ομοφυλόφιλους «ηθικά απονευρωμένους, με ψυχοπαθολογικές εκτροπές και ψυχασθένειες, με μανία ικανοποιήσεως της ψυχοπαθολογικής τους εκτροπής».

– Εβραίοι και Χίτλερ. «Ο Χίτλερ ήταν όργανο του παγκοσμίου σιωνισμού και χρηματοδοτήθηκε από την περίφημη οικογένεια Rothchild, με μοναδικό σκοπό να πείσει τους Εβραίους να φύγουν από την Ευρώπη και να κατεβούν στο Ισραήλ για να συστήσουν τη νέα αυτοκρατορία».

– Σιωνισμός. «Το εκτελεστικό όργανο της εγκληματικής οργάνωσης του διεθνούς σιωνισμού αποτελεί η υπερστοά με το όνομα Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και είναι ένα αίσχιστο διευθυντήριο παγκοσμιοποίησης που προωθεί την ιδέα μιας παγκόσμιας υπερκυβέρνησης».

– Μουσουλμάνοι. «Ο ισλαμισμός προωθεί ως μέσο εξάπλωσής του, όπως αναφέρει το Κοράνι, το έγκλημα, τη βία και τον θάνατο. Συνεπώς ο νόμος που ψηφίστηκε γιά τη δημιουργία τεμένους στην πρωτεύουσα της χώρας τυγχάνει αντισυνταγματικός».

– Για τις Κυριακές. «Οποιος ψηφίσει υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, θα έχει καταπατήσει τον νόμο του Θεού. Και κατ’ επέκταση, δεν θα έχει θέση στην Εκκλησία». Αυτή την προειδοποίηση έστειλε προς τους βουλευτές ο μητροπολίτης, που τους επισήμανε πως σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν την πολιτική τύχη της Μαριέττας Κουτσίκου-Γιαννάκου και του Γιώργου Καλού.

– Για τους Γερμανούς. «Ανοίξτε το διαδίκτυο να δείτε αυτή η χώρα, η δήθεν σπουδαία και η οποία έχει αρχές, φιλοσοφία και άλλες τέτοιες αηδίες -τη Γερμανία εννοώ-, ασχολείται το Κοινοβούλιό της με νόμο για την κτηνοβασία, αυτοί οι άθλιοι, οι γελοίοι και ανόητοι». 

Ο χαμηλών τόνων κ. Φώσκολος

Πενήντα δύο χρόνια ιερατικής πορείας μετρά ο Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις καθολικών Νικόλαος Φώσκολος. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα πήρε το πτυχίο Φιλοσοφίας στο Ουρβάνειο Πανεπιστήμιο και το πτυχίο Θεολογίας στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Χειροτονήθηκε ιερέας στον ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Κώμη της Τήνου, την 1η Οκτωβρίου 1961. Εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος των καθολικών Αθηνών στις 25 Ιουνίου 1973. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 12 Αυγούστου 1973 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου της Αθήνας. Κληρικός χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα αγαπητός στους καθολικούς της Αρχιεπισκοπικής του επαρχίας, που περιλαμβάνει τη Στερεά Ελλάδα με την Εύβοια και τη Σκύρο, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Στάνκογλου – Σίσσυ Χρηστίδου: Το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ

Ο Γιάννης Στάνκογλου «χαμογελάει και πάλι» στην προσωπική ζωή...

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Πρεμιέρα με τα κορίτσια του στο πλευρό του

Επίσημη πρεμιέρα έκανε η παράσταση «Ο Θάνατος του εμποράκου»...

Όλα όσα δε ξέρετε για τον κουμπάρο των Ματσούκα – Κόκκαλη που τράβηξε τα βλέμματα

Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκαν το πρωί της περασμένης...

«Μετακομίζει» σε νέο κανάλι ο «Έρωτας φυγάς;»

Τελικά, ρίχνει οριστικά και αμετάκλητα αυλαία στις αρχές Φεβρουαρίου...

Περιμένει τρίτο παιδάκι και το ανακοίνωσε στο instagram

Τρισευτυχισμένη είναι η γνωστή κυρία της σόουμπιζ καθώς θα γίνει για τρίτη φορά μανούλα. Πόζαρε με τον σύζυγό της και τα δύο της παιδιά ανακοινώνοντας τ

Η Πέγκυ Ζήνα εντελώς αγνώριστη όταν έπαιζε σε επιθεωρήσεις μερικά χρόνια πριν

Κι όμως είναι η Πέγκυ Ζήνα η όμορφη δεσποινίδα...