Σούπερ εμβόλιο προστατεύει απ’ όλες τις μορφές γρίπης

Ενα βήμα πριν από τη δημιουργία του βρίσκονται Βρετανοί επιστήμονες.

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός εμβολίου που θα δρα ενάντια σε όλες τις μορφές γρίπης βρίσκονται επιστήμονες στη Βρετανία. Ερευνητές από το Imperial College London ανακάλυψαν ένα κύτταρο που υπάρχει σε όλους τους ιούς της γρίπης, οι οποίοι παρουσιάζουν αντίσταση στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα, και διαπίστωσαν ότι παίζει ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Medicine», κατά τη μελέτη τους διαπίστωσαν ότι εκείνοι που αποφεύγουν τον ιό ή μολύνονται από αυτόν, χωρίς όμως να παρουσιάζουν τα συμπτώματα που προκαλεί, διαθέτουν έναν τύπο ανοσοκυττάρων που ονομάζεται CD8 T και υπάρχει στο αίμα τους όταν ξεσπά η επιδημία.

Σύμφωνα με την «Daily Telegraph», παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα μπορεί να προστατεύσουν από τον ιό, συμπέρασμα που επιβεβαιώθηκε από τη νέα μελέτη και τη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 341 ατόμων. Η μελέτη ξεκίνησε κατά την πανδημία της γρίπης των χοίρων που ξέσπασε το 2009, με σκοπό να ανακαλυφθεί ο λόγος για τον οποίο κάποια άτομα προσβάλλονται πιο εύκολα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Οπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου που θα ενεργοποιεί την παραγωγή των συγκεκριμένων κυττάρων, ώστε να ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και να προστατεύει τον οργανισμό απ’ όλα τα στελέχη του ιού.

«Συνεχώς εμφανίζονται νέα στελέχη του ιού, ορισμένα από τα οποία είναι θανατηφόρα. Γι’ αυτό πρέπει να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό για όλα τα είδη της γρίπης που εμφανίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ajit Lalvani, προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο αναπτύσσεται ένα νέο εμβόλιο για τη γρίπη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστούν τα νέα στελέχη, στα οποία περιλαμβάνονται κι εκείνα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ