Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Η… πολυτάλαντη τρανσέξουαλ Μίνα!

Η «Στρέλλα» πρωταγωνιστεί στο θέατρο και κάνει την πρώτη της έκθεση ζωγραφικής για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Μπορεί να μη «βασίλεψε» στην ελληνική τηλεόραση, αφού «Οι Bασιλιάδες» του Mega έβαλαν πρόωρους τίτλους τέλους, όμως η τρανσέξουαλ Μίνα Ορφανού όχι μόνο δεν σταμάτησε να μας απασχολεί με τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες, καθώς πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «H φτωχούλα του Θεού» της Ελένης Γκαζούκα, αλλά κάνει και έκθεση ζωγραφικής, και μάλιστα με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Oσοι ξέρουν καλά τη Μίνα γνωρίζουν πως ζωγραφίζει από μικρή ηλικία και μάλιστα το σπίτι της είναι γεμάτο έργα της. Αρκετά είναι και εκείνα που έχει χαρίσει σε φίλους και ανθρώπους που εκτιμάει. Η ηθοποιός, που έστρεψε πριν από αρκετά χρόνια τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της με τη συμμετοχή της στην ταινία «Στρέλλα», αποφάσισε να κάνει μια έκθεση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφιερώνοντας δεκαπέντε έργα της για τη μεταστέγαση του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΕΠΕΑ) «Ορίζοντες». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί του «Booze Cooperativa» (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα) και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 22 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 31 Μαρτίου. (Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 19.00-24.00).

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτή προς το κοινό εκδήλωση, στους χώρους του «Booze», την Τρίτη 26 Μαρτίου, στις 20.00. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί και η ταινία «Στρέλλα», η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ παράλληλα θα μιλήσουν όλοι οι καλλιτεχνικοί συνεργάτες της και εκπρόσωποι του ΚΕΕΠΕΑ «Ορίζοντες». Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Ορίζοντες / Αναδρομική» και η Μίνα Ορφανού τον εμπνεύστηκε από το κέντρο. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που αντικατοπτρίζουν την ψυχή και την πολυδιάστατη προσωπικότητα της ζωγράφου, αποτυπωμένες με ένα μοναδικό τρόπο που προκαλεί τη συγκίνηση στον θεατή.

Το κέντρο απευθύνεται σε άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down, από 15 ετών και άνω. Τα οποία απασχολούνται σε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και παράλληλα σε ενισχυτικά προγράμματα (www.keepea.gr). Μέσα από την εκδήλωση αυτή το κοινό προσκαλείται να στηρίξει το έργο του ΚΕΕΠΕΑ «Ορίζοντες» προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας πολυετής σκοπός, η μεταστέγασή του σε νέες εγκαταστάσεις του δήμου Ηλιούπολης. Επίσης το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τους ανθρώπους που καθημερινά αγωνίζονται για να βελτιώσουν τις συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης των ατόμων με αναπηρίες. Γι’ αυτό και μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων θα διατεθεί στο κέντρο.

«Θα αρχίσω να ζωγραφίζω στον τοίχο, ακόμα και με μια πρόκα!»

Η Μίνα αποφάσισε να κάνει στο κοινό άλλη μία κατάθεση ψυχής, πάνω στον καμβά, εξωτερικεύοντας τα συναισθήματά της και τις σκέψεις της. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη έκθεσή της. Στο παρελθόν πραγματοποίησε άλλη μία έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Τα σώματά μου». Οπως είχε αποκαλύψει, ήταν η ίδια, η οποία μέσα από τους πίνακες προσπάθησε να αποβάλει το κόμπλεξ για το σώμα της. Μάλιστα ήταν καθημερινά εκεί και συνομιλούσε με τον κόσμο που την επισκεπτόταν.

Οπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της: «Την καλλιτεχνική φλέβα την πήρα από τον πατέρα μου. Αντικείμενό του ήταν η ξυλογλυπτική. Μάλιστα το 1982 είχε κερδίσει και κρατικό βραβείο. Αρχισα κι εγώ να ζωγραφίζω από πολύ μικρή. Μοντέλα με ρούχα που έβλεπα στα περιοδικά, εικόνες που μου έμεναν από την τηλεόραση. Το χέρι μου πήγαινε πάντα από μόνο του. Τον πρώτο μου ολοκληρωμένο πίνακα τον έκανα στην Α’ Γυμνασίου. Μια καρικατούρα ήταν, αλλά τον αγόρασε μια γειτόνισσά μας για 1.000 δρχ. Δεκαπέντε χρόνων έκανα την πρώτη μου έκθεση στο νησί μου, την Κάλυμνο. Τη ζωγραφική δεν την άφησα ποτέ, ούτε όταν έκανα την αλλαγή, έχω δεθεί πολύ μαζί της. Τώρα, και μια πρόκα να μου δώσεις θα αρχίσω να ζωγραφίζω με αυτήν στον τοίχο. Πολλά πρωινά λέω: “Σήμερα έχω ένα κενό, με τι να το γεμίσω;” και εννοώ τον καμβά που θέλω να τον γεμίσω με τα συναισθήματά μου».

ΤΕΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...