Υποπτα για πρόκληση διαβήτη τύπου 2 τα αντικαταθλιπτικά

Τι έδειξε μεγάλη έρευνα που έγινε σε πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς.

Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να βελτιώνουν τη διάθεση, ωστόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Μεγάλη έρευνα που έγινε σε πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς έδειξε ότι όσοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Ωστόσο λύση στο πρόβλημα ίσως να είναι ο βελονισμός. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα φάρμακα αυτού του είδους προκαλούν αύξηση βάρους που με τη σειρά της προκαλεί εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Πάντως, παρά την ισχυρή σχέση που διαπιστώθηκε ανάμεσα στα αντικαταθλιπτικά και τον διαβήτη, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα πρώτα είναι αυτά που ευθύνονται.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care έδειξε ότι πολλοί ασθενείς άρχισαν να εκδηλώνουν διαβήτη τύπου 2 μετά την έναρξη της λήψης αντικαταθλιπτικών. «Αν και η κατάθλιψη είναι ένα σημαντικό κλινικό πρόβλημα και τα αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματική θεραπεία γι’ αυτήν την κατάσταση, που φτάνει κάποιες φορές να καθηλώνει τους ασθενείς, οι γιατροί πρέπει να έχουν συνείδηση του πιθανού κινδύνου διαβήτη, ειδικά όταν χορηγούν αντικαταθλιπτικά σε μεγαλύτερη δοσολογία και για μεγαλύτερο διάστημα» εξηγεί ο δρ Ρίτσαρντ Χολτ, καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Διαβητολογίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

Πάντως, τα νέα από το μέτωπο της μάχης με την κατάθλιψη δεν είναι μόνο αρνητικά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι όταν τα αντικαταθλιπτικά συνδυάζονται με βελονισμό, η βελτίωση των ασθενών είναι πολύ πιο μεγάλη ύστερα από τρεις μήνες, σε σύγκριση με όσους παίρνουν μόνο φάρμακα. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτό το συμπέρασμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς πολλοί είναι οι ασθενείς που επιζητούν εναλλακτικές των φαρμάκων, επειδή αυτά, εκτός από παρενέργειες, εμφανίζουν και αναποτελεσματικότητα στο 60% των περιπτώσεων. Στα πειράματά τους οι Βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 755 άνδρες και γυναίκες που είχαν από μεσαία μέχρι σοβαρή κατάθλιψη. Η μία ομάδα συνδύαζε τα αντικαταθλιπτικά με βελονισμό, ενώ η δεύτερη με ψυχοθεραπεία. Μια τρίτη ομάδα ακολουθούσε μόνο φαρμακευτική αγωγή. Ο βελονισμός και η ψυχανάλυση βελτίωσαν τα συμπτώματα στους έξι μήνες και ήταν τόσο εντυπωσιακή η βελτίωση των ασθενών, που δεν χρειάστηκε η περαιτέρω εφαρμογή τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ