Το σπίτι από 3D εκτυπωτή

Ολλανδοί αρχιτέκτονες χτίζουν μια τρισδιάστατη εντυπωσιακή κατοικία που αντί για τούβλα θα έχει πάνελ, οργανικά απόβλητα και ανακυκλωμένα υλικά.

Μπορεί το Αμστερνταμ να φημίζεται για τα πλωτά σπίτια του, στο εξής όμως στα κανάλια του θα φιγουράρει και το πρώτο εκτυπωμένο σπίτι στον κόσμο! Ολλανδοί αρχιτέκτονες θα το κατασκευάσουν χρησιμοποιώντας έναν υπερμεγέθη τρισδιάστατο εκτυπωτή. Μέχρι στιγμής παρόμοιοι εκτυπωτές έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κρεατικών, όπλων και ηλεκτρικών συσκευών, αλλά ποτέ για κάτι τόσο θεαματικά μεγάλο. Πλέον όμως, η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτοί να καταλαμβάνουν αρκετά μέτρα σε μήκος και πλάτος, όσο χώρο δηλαδή χρειάζεται για να τυπώσουν τους τοίχους μιας ολόκληρης κατοικίας. Βέβαια, το τρισδιάστατο σπίτι δεν θα χτιστεί με τούβλα και ξύλα, αλλά με ειδικά πάνελ.

Το φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα, αφορά ένα ολόκληρο κτίριο το οποίο θα στηθεί σε περιοχή του βόρειου Αμστερνταμ, κατά μήκος ενός καναλιού. Κάθε κομμάτι που θα χρειαστεί για την κατασκευή του θα εκτυπώνεται επιτόπου, αφού ο τρισδιάστατος εκτυπωτής θα μεταφερθεί μέσα στο ίδιο το οικόπεδο προκειμένου να κυλήσουν γρήγορα οι εργασίες. Μέσα στο 2013 οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρόσοψη, καθώς και το πρώτο δωμάτιο του σπιτιού, αλλά ακόμα δεν μπορούν να υπολογίσουν πότε θα τελειώσουν όλες οι εργασίες.

Πέρα από τον μη συμβατικό τρόπο χτισίματος του κτιρίου, οι αρχιτέκτονες έχουν προβλέψει τη χρήση εναλλακτικών υλικών για κάποιους χώρους του: για παράδειγμα, ορισμένα δωμάτια θα κατασκευαστούν με τη χρήση βιοπλαστικού, άλλα με οργανικά απόβλητα (όπως φλούδες από πατάτες) και άλλα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια που έχει δωρίσει η τοπική κοινότητα. Οταν ολοκληρωθεί το κτίριο θα λειτουργήσει ως μουσείο, στο οποίο η ομάδα των αρχιτεκτόνων που το σχεδίασε θα ανοίξει ένα κέντρο αφιερωμένο στις τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής που θα χρησιμοποιηθεί στην προκειμένη περίπτωση λέγεται Kamer Maker, που στην κυριολεξία σημαίνει «δημιουργός περιβάλλοντος». Eχει ύψος 3,5 μέτρα και προς το παρόν φιλοξενείται σε ένα υπόστεγο αεροσκαφών, όπου εργάζεται για να δημιουργήσει ένα μοντέλο του κτιρίου σε μικρότερη κλίμακα (περίπου στο ένα εικοστό της πραγματικής του διάστασης).

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ