Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σε ειδικό χώρο και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο φονιάς της...

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε, χθες το μεσημέρι,...

Νίκος Χρηστίδης: Ο παρ’ ολίγον βιασμός του από πασίγνωστο make-up artist και...

Την ώρα που το κίνημα #MeToo βρίσκεται ξανά στην...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Επιστολή αγωνίας για το Μουσείο Νεμέας

Το «κόσμημα» του Αμερικανού αρχαιολόγου Στέφανου Μίλερ κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης φυλάκων.

Τέσσερις δεκαετίες τώρα προσφέρει την αγάπη και όλη την ενέργειά του για την Ελλάδα, δημιουργώντας το εκπληκτικό Μουσείο της Νεμέας που αποτελεί «κόσμημα» για την περιοχή, προσελκύοντας επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Η δικαστική απόφαση για τη διαθεσιμότητα επτά φυλάκων, που αναμένεται στις 23 Οκτωβρίου, ίσως βάλει τέλος στο όραμα και στο έργο του διάσημου Αμερικανού αρχαιολόγου Στέφανου Μίλερ, αφού θα πάψει να λειτουργεί ο χώρος, εξαιτίας έλλειψης φύλαξης! Σε μια συγκινητική επιστολή, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας αναφέρει πως αν το μουσείο κλείσει, «θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν. Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή».

Ο διαπρεπής αρχαιολόγος που έχει παντρευτεί την Εφη, μια Ελληνοαμερικανίδα με αρκαδικές ρίζες, μίλησε στην «Espresso» για την απίστευτη αδιαφορία του ελληνικού κράτους: «Με υποστηρικτές μου προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο για να συζητήσουμε το θέμα. Ωστόσο, όχι μόνο δεν καταφέραμε να κλείσουμε ραντεβού, αλλά δεν κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε, αφού κανείς δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά μας»!

Ετσι, συνέταξε μια επιστολή την οποία διοχέτευσαν φίλοι στο διαδίκτυο, στην οποία αναφέρει: «Αρχισα να παρέχω τις υπηρεσίες μου στη Νεμέα τον Ιούνιο του 1973. Από τότε αγόρασα γη και δημιούργησα ένα αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασα και εξόπλισα ένα μουσείο, άρχισα την αναστήλωση του ναού του Νεμείου Διός, έφερα στο φως το αρχαίο στάδιο με τη θολωτή του είσοδο, διαμόρφωσα τον χώρο, καθιέρωσα την αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων, έκανα πολλές ανασκαφές και δημοσίευσα τα αποτελέσματα (…) Το 1973, οι επισκέπτες στον ναό του Νεμείου Διός ήταν μόνο… ένας! Πέρυσι ξεπέρασαν τους 50.000 απ’ όλο τον κόσμο».33jh9j8996

Ο δήμαρχος Νεμέας Ευάγγελος Ανδριανάκος έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού και στον προϊστάμενο Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Κόρινθο: «Στο μουσείο της Νεμέας δουλεύουν τα τελευταία χρόνια επτά άτομα που είχαν καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα. Αν χάσουν το δικαστήριο, το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος θα μείνουν μόνο με τρεις μόνιμους υπαλλήλους, και όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ανοιχτά, αλλά τίθεται πλέον και θέμα φύλαξής τους».

Ο αρχαιολόγος και η Ελλάδα…

«Ζω μόνιμα στην Ελλάδα από το 2004 που βγήκα στη σύνταξη. Ωστόσο, η σχέση μου με την πανέμορφη χώρα που λατρεύω ξεκίνησε το 1967, όταν ήρθα για να κάνω τη διατριβή μου. Την επόμενη χρονιά ήρθα ξανά κι έμεινα πέντε χρόνια ως φοιτητής στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και μετέπειτα ως διευθυντής. Από το 1973 ζούσα μισό χρόνο στο Μπέρκλεϊ και μισό χρόνο εδώ. Από το 1982 έως το 1987 ήμουν διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής στην Αθήνα και από το 1987 έως το 2005 πηγαινοερχόμουν πάλι Μπέρκλεϊ – Νεμέα» τόνισε ο 71χρονος αρχαιολόγος.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...