Πνιγμένοι στη σκόνη…

❱❱ Το φαινόμενο που ήρθε από την Αφρική θα επηρεάσει την Ελλάδα ως τη Μ. Παρασκευή

Αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει από προχθές πολλά σημεία της χώρας, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί ως τη Μεγάλη Παρασκευή.

Η εκδήλωσή του οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη δυτική Μεσόγειο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας δημιουργεί ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ό,τι συνήθως.

Το κύμα σκόνης επηρέασε αρχικά τη δυτική Ελλάδα τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ τα επίπεδά της κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θα είναι πολύ υψηλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως τη Μ. Παρασκευή.

Από την άλλη, η γρήγορη εξάπλωσή της επηρεάζεται και από την ταχύτητα του ανέμου που σε ύψος αγγίζει τα 10 μέτρα.

30 φορές τον χρόνο

Αυτή η ροή αέριων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων. Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που μας επηρεάζει, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, μας επισκέπτεται περίπου 30 φορές τον χρόνο και παρατηρείται κυρίως την περίοδο της άνοιξης και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, όταν οι άνεμοι είναι νοτιοδυτικοί.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ