Ωμός εκβιασμός για τη Σχολή της Χάλκης

Εκτουρκισμό της Ελλάδας θέλει η Αγκυρα.

Σε ωμούς εκβιασμούς, με αντάλλαγμα την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, προβαίνει η Αγκυρα. Πρωτεργάτες των πρωτοφανών εκβιασμών ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στη δέσμη μέτρων Ερντογάν η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, ο κ. Νταβούτογλου έθεσε θέμα εκλογής μουφτή λέγοντας: «Δεν υπάρχει χώρα όπου ο ιερέας μιας θρησκείας διορίζεται από κάποιον πιστό άλλης θρησκείας. Για μας είναι θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πρέπει να μας διευκολύνουν για να τους διευκολύνουμε» και συνέχισε: «Εάν στη Θεσσαλονίκη ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ένα τέμενος, αν επίσης στην Αθήνα ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος, τότε είναι φυσιολογικό κι εμείς να περιμένουμε από την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της». Από την πλευρά του ο Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας στις Βρυξέλλες, δεσμεύτηκε ότι θα θέσει όλα τα θέματα κατά την ιδιωτική επίσκεψή του στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Ο κ. Μπαγίς κάλεσε την Ελλάδα να «τηρήσει τις υποσχέσεις της και να κάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις» και απαρίθμησε: την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα, τη λειτουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική, να επιτραπεί η χρήση του όρου «τουρκικός» στη Θράκη και να αναγνωριστούν οι «εκλεγμένοι» (αυτοαποκαλούμενοι) μουφτήδες.

Κ.Ζ.  

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ