Θα έκαναν κατασχέσεις (και) για αποδείξεις δέκα ευρώ!

Μετά τον σάλο που ξέσπασε, οι… εγκέφαλοι του Στουρνάρα αποσύρουν τελικά τη διάταξη.

Σάλος προκλήθηκε από διάταξη που συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο προς διαβούλευση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προβλέπει την επιβολή προστίμου τουλάχιστον 1.000 ευρώ σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης! Από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για υπερβάλλοντα ζήλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έφερε την επίμαχη διάταξη, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα και στα όργανα της Αστυνομίας να επιβάλουν το σχετικό πρόστιμο.

Περίεργα παιχνίδια αρχίζουν να παίζονται στην πλάτη χιλιάδων φορολογουμένων με στόχο όχι βέβαια την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά την είσπραξη χρημάτων από μικρές επιχειρήσεις και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Ολα αυτά στην τιμή των 1.000 (χιλίων) ευρώ, όσο δηλαδή το πρόστιμο που θα επέβαλαν -αν δεν αποσυρόταν η διάταξη- τα ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας εφόσον διαπιστωνόταν μη έκδοση αποδείξεων. Σημείωση: αν η αξία της συναλλαγής για την οποία δεν εκδόθηκε ή εκδόθηκε ανακριβώς απόδειξη ήταν πάνω από 1.000 ευρώ, τότε το πρόστιμο θα έμπαινε στο διπλάσιο αυτής.

Δηλαδή, αν κάποιος επαγγελματίας δεν θα εξέδιδε απόδειξη για συναλλαγή ύψους 10 ευρώ θα του βεβαιωνόταν διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ εάν δεν έκοβε απόδειξη για συναλλαγή 1.001 ευρώ θα κατέβαλε πρόστιμο ύψους 2.002 ευρώ !

Σύμφωνα με τη διάταξη, το πρόστιμο θα βεβαιωνόταν επί τόπου από το αστυνομικό όργανο που θα διαπίστωνε την παράβαση (κάτι σαν τροχαία παράβαση δηλαδή) και για την επιβολή του θα συντασσόταν έκθεση βεβαίωσης φορολογικής παράβασης και επιβολής προστίμου σε τρία αντίτυπα, εκ των οποίων το ένα, η «λυπητερή», θα επιδίδετο στον παραβάτη.

Το πρόστιμο θα έπρεπε να καταβληθεί εντός προθεσμίας 20 ημερών από την επιβολή του σε οποιαδήποτε ΔΟΥ.

Αλλά τα δύσκολα θα άρχιζαν από τη στιγμή που δεν θα υπήρχε η δυνατότητα πληρωμής του, κάτι που είναι πολύ πιθανό στις μέρες μας.

Σε περίπτωση μη καταβολής, λοιπόν, το πρόστιμο θα βεβαιωνόταν ταμειακώς από την αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας του παραβάτη. Στη συνέχεια θα γινόταν η είσπραξή του κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Τι σημαίνει αυτό: Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιούνταν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων. Και όλα αυτά θα ξεκινούσαν από μια αμέλεια 10 ή 20 ευρώ…

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ