Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ηθελαν 3.500.000 € για αρχαίο θησαυρό

Αντικέρ της υψηλής κοινωνίας και ο συνεργός του προωθούσαν ένα ανεκτίμητης αξίας σπάνιο ειδώλιο.

Ενα εξαιρετικά σπάνιο και ανεκτίμητης ιστορικής αξίας ειδώλιο της Μέσης Νεολιθικής Κυκλαδικής Εποχής προσπάθησαν να πουλήσουν, αντί του ποσού των 3.500.000 ευρώ (!), δύο αρχαιοκάπηλοι που έπεσαν στα χέρια της Ασφάλειας. Πρόκειται για έναν 47χρονο αντικέρ, ο οποίος εμφανιζόταν στα πάρτι της αθηναϊκής high society ως συλλέκτης έργων τέχνης και αρχαίων αντικειμένων, και για έναν 51χρονο συνεργό του που έχει ήδη στην… πλάτη του καταδίκη για φορολογικές παραβάσεις.

Μέσα από τις γνωριμίες του στο Κολωνάκι ο αντικέρ προσπάθησε να έλθει σε επαφή με αγοραστές για το σπάνιο ειδώλιο. Εκανε μια πρώτη επαφή με αντιπρόσωπο μεγάλης γαλλικής γκαλερί στην Ελλάδα, ο οποίος όμως δεν ήταν διατεθειμένος να πληρώσει ένα τόσο υπέρογκο ποσό.

Αυτές οι κινήσεις έπεσαν στην αντίληψη του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής και αμέσως στήθηκε η επιχείρηση για τη σύλληψη του αντικέρ και του συνεργού του. Ενας αστυνομικός εμφανίστηκε ως αγοραστής που ήταν διατεθειμένος να πληρώσει το αστρονομικό ποσό για την απόκτηση του σπάνιου αντικειμένου και σύντομα οι δύο συνεργάτες κατέληξαν με χειροπέδες στα χέρια, ενώ το κυκλαδικό ειδώλιο βρέθηκε σε ασφαλή χέρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», όταν οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι κλήθηκαν για να εκτιμήσουν το αντικείμενο, έμειναν με το στόμα ανοιχτό και γεμάτοι ενθουσιασμό είπαν στους αστυνομικούς της Ασφάλειας ότι πρόκειται για μοναδικό εύρημα, ανεκτίμητης εμπορικής και κυρίως ιστορικής αξίας. Μόλις τρία τέτοια ειδώλια υπάρχουν και τα δύο κοσμούν τις προθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, ενώ το τρίτο βρέθηκε στα χέρια των αρχαιοκαπήλων από το Κολωνάκι.

Οι αρχαιολόγοι που συνεργάζονται με το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας τόνισαν στους αστυνομικούς ότι πρέπει να πιεστούν οι δύο δράστες προκειμένου να αποκαλύψουν την περιοχή όπου βρήκαν το ειδώλιο, ώστε να αρχίσουν αμέσως ανασκαφές! Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών, το μόνο που αποκάλυψαν ήταν πως βρήκαν το αγαλματίδιο στη Νάξο. Οι Αρχές είναι πεπεισμένες ότι το αντικείμενο είναι προϊόν λαθρανασκαφής και για τον λόγο αυτό κλιμάκιο αστυνομικών και αρχαιολόγων έχει ήδη μεταβεί στο νησί για έρευνες.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

Αριστουργήματα στους τάφους της Νάξου

Ειδώλια όπως αυτό που ετοιμάζονταν να ξεπουλήσουν οι αρχαιοκάπηλοι έχουν βρεθεί στη Νάξο, που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού και ο πληθυσμός της ήταν απλωμένος σε μικρές εγκαταστάσεις, περισσότερο προς την ανατολική πλευρά. Εκτεταμένα σε όλο το νησί είναι τα νεκροταφεία.

Τα περισσότερα ευρήματα είναι πήλινα και λίθινα αγγεία, ειδώλια και εργαλεία, που χρονολογούνται από το 6800 π.Χ. έως το 1600 π.Χ. Αριστουργήματα από το δεύτερο μέρος της τρίτης χιλιετίας που χαρακτηρίζονται από απλότητα στη μορφή, καθαρή γραμμή και αυστηρό ρυθμό και αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στην προϊστορική εποχή βρέθηκαν σε όλους τους τάφους.

Ειδώλια από την Πρωτοκυκλαδική Ι φάση (3200-2800 π.Χ.) βρέθηκαν στο νεκροταφείο Λούρου στην περιοχή του Σαγκρίου, όπως και στην περιοχή Σπεδού στη νοτιοανατολική Νάξο. Αγνωστη παραμένει η ταυτότητα του περίφημου καλλιτέχνη που δημιούργησε τα αριστουργηματικά ειδώλια του «τύπου της Απειράνθου» και εικάζεται ότι μπορεί να ήταν πλανόδιος τεχνίτης ή κάποιος που έκανε εξαγωγικό εμπόριο ειδωλίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....