Στο «μάτι» ακαδημαϊκού η πίστη των Χριστιανών

Για μυθιστορηματική θεωρία τύπου «Ντάν Μπράουν» κάνουν λόγο, έξαλλοι, οι συνάδελφοι του.

Σε ευθεία αμφισβήτηση αυτής καθαυτής της ύπαρξης του χριστιανισμού προχωρά Αμερικανός ακαδημαϊκός, υποστηρίζοντας πως ο Ιησούς και οτιδήποτε έχει να κάνει με τη χριστιανική πίστη αποτελούν εφεύρημα της άρχουσας τάξης των Ρωμαίων.

Αριστοκράτες της εποχής της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, λέει ο Τζόζεφ Ατγουιλ, επινόησαν την ιστορία του Ιησού. Μάλιστα υποστηρίζει πως ο χριστιανισμός δεν ξεκίνησε ως θρησκεία, αλλά δημιουργήθηκε ως προπαγανδιστικό εργαλείο για να κρατά σε «καταστολή» τους λαούς που οι Ρωμαίοι είχαν υποτάξει. Ο Αμερικανός καθηγητής προκαλεί ανατριχίλα με όσα υποστηρίζει ακόμα και σε συναδέλφους του, που δεν διστάζουν να του απαντήσουν ευθέως ότι οι θεωρίες του παραπέμπουν σε λογοτεχνικά έργα, όπως εκείνα που γράφει ο Νταν Μπράουν.

Ο Ατγουιλ λέει ότι από τις μελέτες του διαπιστώνει πολλά κοινά στοιχεία της ζωής του Ιησού με εκείνα της ζωής του αυτοκράτορα Τίτου Φλάβιου, γεγονός που τον κάνει να πιστεύει πως όλα όσα γνωρίζουμε για τον Χριστό απλώς επινοήθηκαν από τους τότε κρατούντες. Ολα στήθηκαν, όπως υποστηρίζει, επειδή οι Ρωμαίοι δεν είχαν άλλα μέσα πια για να μειώσουν τις αντιδράσεις για τη σκληρή εξουσία τους. «Επρεπε να εφευρεθεί ένας ειρηνοποιός Μεσσίας» σημειώνει. Αντιλαμβανόμενος τη θύελλα αντιδράσεων που προκαλούν οι απόψεις του, υποστηρίζει ότι δεν θέλει να προκαλέσει τους χριστιανούς. Ωστόσο είναι καλό για τον ανθρώπινο πολιτισμό -όπως λέει- να ακούγονται τέτοιες απόψεις, ώστε οι λαοί να αντιλαμβάνονται πως κάποια πράγματα στήνονται από τις κυβερνήσεις.

Τις θεωρίες του Ατγουιλ απορρίπτει κατηγορηματικά η επιστημονική κοινότητα, με τον συνάδελφό του Τζέιμς Κρόσλεϊ να δηλώνει ευθέως ότι όσα λέει ο Αμερικανός ακαδημαϊκός θυμίζουν θεωρίες όπως εκείνες που γράφει στα μυθιστορήματά του ο Νταν Μπράουν. «Τέτοιες θεωρίες είναι συνήθεις έξω από τον ακαδημαϊκό κόσμο. Δεν υπάρχουν» σημειώνει με έμφαση, για να προσθέσει ότι δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους ειδικούς. «Οι άνθρωποι συζητούν για όσα μπορούμε να μάθουμε για τη ζωή του Ιησού. Η ιδέα ότι τον ανακάλυψαν οι Ρωμαίοι είναι εκτός συζήτησης» λέει ο ειδικός σε θέμα Γραφών καθηγητής, τονίζοντας ότι η θεωρία του συναδέλφου του είναι εξοργιστική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ