Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Ο μπασκετμπολίστας του Περιστερίου κατηγορείται ότι έδειρε τη σύντροφό του και εξαφανίστηκε

Το άδοξο τέλος του ποδοσφαιριστή Σεμέδο του Ολυμπιακού φαίνεται...

Σεξουαλικά κακοποιημένο το μωράκι οικογένειας Ρομά που μεταφέρθηκε νεκρό στο Νοσοκομείο της...

Ακόμα και τη νοσηρότερη φαντασία ξεπερνά η φρικιαστική υπόθεση...

«Εβδομάδα μόδας» με stylish εγγονή Τσοχατζόπουλου & «χρυσή» Πλατανιώτη

Η «χρυσή» Πλατανιώτη και η εγγονή του Ακη Τσοχατζόπουλου...

Ιδρυεται (!) Ακαδημία πρακτόρων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Σε τροχιά πλήρους αναδιάρθρωσης κινείται πλέον η Εθνική Υπηρεσία...

«Πουλόβερ» στις πόλεις η νέα μόδα

Η μανία του «Yarn bombing» κατακτά την Ελλάδα και βάζει χρώμα στη ζωή μας με νήματα!

Ξεκίνησε από την Ολλανδία και γρήγορα εξαπλώθηκε στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Σήμερα λατρεύεται στην Αμερική, ενώ σιγά σιγά κατακτά και την Ελλάδα, αφού όλο και περισσότερες γυναίκες δηλώνουν πλέον φαν του «Yarn bombing».

Η νέα τάση της μόδας, που θέλει τα αστικά αντικείμενα, από φανάρια μέχρι παγκάκια και από ποδήλατα μέχρι αυτοκίνητα, να στολίζονται με πολύχρωμα πλεκτά μετατρέποντας το άλλοτε κρύο τοπίο σε πολύχρωμο καμβά, ήρθε και στη χώρα μας. Το «Yarn bombing» ή, όπως θα λέγαμε στα ελληνικά, ο «βομβαρδισμός από νήματα» είναι μια νέα street art μανία, η οποία μοιάζει με γκράφιτι, μόνο που στην περίπτωσή της αντί για μπογιά, σπρέι ή κιμωλία οι καλλιτέχνες χρειάζεται να έχουν πάντα μαζί τους  πολύχρωμες κλωστές και μαλλιά για πλέξιμο.

Στην Ελλάδα το νέο φαινόμενο τέχνης ήρθε πριν από δύο χρόνια, όταν η Κατερίνα Στούπα πήρε την απόφαση να διακοσμήσει με αυτόν τον τρόπο τις άχαρες κολόνες του δήμου που βρίσκονταν κοντά στο μαγαζί της, στο Παλαιό Φάληρο. «Αγαπώ το πλέξιμο από νεαρή ηλικία. Αλλωστε είναι και μέρος της δουλειάς μου, αφού διαθέτω κατάστημα με κλωστές και μαλλιά. Προσπαθώ μάλιστα να ενημερώνομαι κάθε χρόνο και για την τάση της μόδας στα πλεκτά. Ετσι πριν από δύο χρόνια έμαθα και για τη μόδα του δρόμου που ακούει στο όνομα “Yarn bombing”. Πήρα την απόφαση και με αυτό τον τρόπο στόλισα μαζί με την ομάδα μου όλες τις κολόνες που βρίσκονταν κοντά στο μαγαζί. Το αποτέλεσμα άρεσε πάρα πολύ στον κόσμο, ενώ δεν ήταν και λίγες οι γυναίκες που ήθελαν να γίνουν μέλη μιας ομάδας που μόλις είχε δημιουργηθεί» αναφέρει στην «Espresso» η Κατερίνα Στούπα.

Το «Yarn bombing» θεωρείται ακτιβισμός, είναι μια μορφή γκράφιτι και έχει τελείως προσωρινό χαρακτήρα, αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να τραβήξει και σε ένα σχετικό βάθος χρόνου. Στόχος του είναι να μυήσει όσο το δυνατόν περισσότερους στη χαλάρωση που χαρίζει το πλέξιμο, κάτι που τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι απολύτως απαραίτητο σε πολλούς στη χώρα μας. Θεωρείται μάλιστα αγαπημένη συνήθεια των γυναικών, ενώ σύμφωνα με την Κατερίνα Στούπα, δεν θα αργήσουν ακόμα και οι άντρες να αγαπήσουν την πρωτότυπη τέχνη του δρόμου. «Καλούμε και τους άντρες να συμμετάσχουν στην ομάδα αυτή που συνεχώς μεγαλώνει. Ουσιαστικά εμείς αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε λίγο χρώμα στο ανιαρό τοπίο. Πριν από λίγους μήνες στολίσαμε το γνωστό ρολόι στον Πειραιά. Πήραμε άδεια από τον δήμο και μόλις μας άναψαν το πράσινο φως, πιάσαμε δουλειά».

34.000 μέτρα μαλλί στη Νέα Σμύρνη

Το τελευταίο διάστημα τα έργα της ομάδας φιλοξενούνταν στο πάρκο της Νέας Σμύρνης, όπου τα παγκάκια και όλα τα σκέπαστρα μεταμορφώθηκαν σε σωστά έργα τέχνης.

«Μέχρι αυτή την ώρα στη Νέα Σμύρνη έχουμε κάνει το μεγαλύτερο “Yarn bombing” στην Ελλάδα. Για το τελικό αποτέλεσμα χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν συνολικά 34.000 μέτρα μαλλί. Δουλέψαμε συνολικά δώδεκα άτομα, ηλικίας από 25 έως 55 ετών, ενώ για να προλάβουμε τις ημερομηνίες ήμασταν από το πρωί μέχρι το βράδυ με ένα πλεκτό στο χέρι, ακόμα και τις ημέρες που βρισκόμασταν για διακοπές. Τελικά δικαιωθήκαμε και ο χώρος άλλαξε όψη. Τα έργα βρίσκονταν εκεί έως τις 6 Οκτωβρίου, που ήταν η τελευταία ημέρα του πολιτιστικού φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο στη Νέα Σμύρνη, γνωστό και ως Ιωνικές Γιορτές» καταλήγει η Κατερίνα Στούπα.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...