Οι ιησουίτες της Αθήνας!

Το τάγμα εκπροσωπείται από μια μοναστική κοινότητα, η οποία ιδρύθηκε το 1915 και απαρτίζεται από δεκατρείς ιερομόναχους και δύο μοναχούς.

Δεν κρύβουν τη χαρά τους οι ιησουίτες στην Ελλάδα από την εκλογή ενός αδελφού τους, μέλους του τάγματος των ιησουιτών, στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης. Ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ προέρχεται από το τάγμα των ιησουιτών και «ένας ιησουίτης Πάπας προφανώς είναι ανοιχτός στην επιστήμη, στην κουλτούρα, στις καλές σχέσεις με ετερόδοξους, ετερόθρησκους και άθεους, και στη συνεργασία με το λαϊκό στοιχείο, όπως παραδοσιακά πρεσβεύει το τάγμα» λένε στην «Espresso» ιησουίτες που συναντήσαμε στον ναό τους στην οδό Μιχαήλ Βόδα.

Το Τάγμα ων Ιησουιτών εκπροσωπείται στην Ελλάδα από μια μοναστική κοινότητα, η οποία ιδρύθηκε το 1915. Η μονή εδράζει στην Αθήνα και στην τωρινή της σύνθεση απαρτίζεται από δεκαπέντε άτομα: δεκατρείς ιερομόναχους και δύο μοναχούς, από τους οποίους δέκα είναι Ελληνες, τρεις Πολωνοί και ένας Γάλλος. Ηγούμενος είναι ο π. Claude Espitalier-Noël, ο οποίος κατέχει το αξίωμα από το 2011, διαδεχόμενος τον π. Θεόδωρο Κοντίδη.

Η μονή των ιησουιτών είναι εγκατεστημένη σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Μιχαήλ Βόδα. Υπό την ευθύνη της λειτουργεί από το 1975 ο ενοριακός ναός της Ιεράς Καρδίας του Σωτήρος, ο οποίος εξυπηρετεί τις ανάγκες των καθολικών της περιοχής, Ελλήνων αλλά και μεταναστών, κυρίως Πολωνών. Παράλληλα η μονή διατηρεί τη φοιτητική εστία «Διονύσιος Αρεοπαγίτης» και τρία κέντρα εκτός Αθηνών: το πνευματικό κέντρο «Μανρέσα» στην Οινόη Αττικής, τη μονή της Τήνου (στα Λουτρά Τήνου, όπου και ο ναός του Αγίου Ιωσήφ, καθώς και το προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο), και την παλαιά μονή της Σύρου, όπου διοργανώνονται συνάξεις, ομιλίες και το ετήσιο πανηγύρι της Παναγίας της Πονεμένης.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ