Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Η Ελληνίδα που ταϊζει τον «Σουλεϊμάν» μεζεδάκια!

Η νέα Λωξάντρα, Μαρία Εκμεκτσίογλου, έχει κατακτήσει την Τουρκία και έρχεται για εκπομπή στην Ελλάδα.

Κιμπάρισσα, μερακλού, αυθόρμητη… γνήσια Πολίτισσα. Η Μαρία Εκμεκτσίογλου είναι μια σύγχρονη Λωξάντρα. Κουβαλά τις «ρίζες» των παππούδων της και ο κόσμος της όλος είναι η κουζίνα του σπιτιού της και του εστιατορίου της. Είναι η μόνη γυναίκα σεφ και ταυτόχρονα ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Τουρκία. Μάλιστα, «Ο Κήπος της Μαρίας» συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα εστιατόρια της γείτονος χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χαλίτ Εργκέντς, γνωστός από τη σειρά «Σουλεϊμάν», και η σύζυγός του Μπερκιουζάρ Κορέλ, η οποία πρωταγωνιστεί στο «Karadayi», είναι φανατικοί θαμώνες. Μελιτζάνες ψητές, κεφτεδάκια, κολοκυθολούλουδα, φιλέτα ψαριού και αγκινάρες με πορτοκάλι είναι τα αγαπημένα τους. Το μυστικό της επιτυχίας της, η αγάπη για το νοσταλγικό, όπως το χαρακτηρίζει, φαγητό.

Η Μαρία Εκμετσίογλου είναι στην Τουρκία μια πραγματική σταρ. Εκδίδει βιβλία μαγειρικής, έχει δικές της εκπομπές στην τηλεόραση και πολλοί από τους διάσημους της εκεί τηλεόρασης είναι φίλοι της και πελάτες της. Εκτός από τον Χαλίτ Εργκέντς και τη σύζυγό του, πελάτης της είναι και ο Τούρκος… Μπραντ Πιτ, Κιβάτζ Τατλιτούγ (φωτό). Στο κέντρο της καρδιάς της όμως βρίσκονται οι τρεις γιοι της που τους καμαρώνει.

Στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά σύντομα θα συμβεί κι αυτό. Γιατί η Πολίτισσα μαγείρισσα ετοιμάζει μια εκπομπή όλο χρώματα, αρώματα και γεύσεις για το Mega με τίτλο «Από την Πόλη έρχομαι», η οποία θα αρχίσει να προβάλλεται τον Νοέμβριο.

bhsdbvfhbsybhdgsbh1Την αναζητήσαμε και την πετύχαμε -πού αλλού;- στο εστιατόριό της στην Κωνσταντινούπολη να μαγειρεύει χταποδάκια γκιουβέτσι που μόλις της είχαν φέρει από το Αϊβαλί. Με πολύ κέφι και μπρίο μάς μίλησε για όλα. Η συζήτηση ξεκίνησε από τη νέα παραγωγή που ετοιμάζει στην ελληνική τηλεόραση. «Τα γυρίσματα έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό. Κάνουμε μια φανταστική εκπομπή που συνδυάζει μαγειρική και ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα και τα όμορφα νησιά της. Είναι ένα μαγειρικό οδοιπορικό. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. Θα τα δείτε στην οθόνη. Το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε εικόνες από ωραίο πολίτικο φαγητό, αρώματα, γεύσεις και όμορφες τοποθεσίες. Είναι μια γλυκιά συνεργασία που θα ξεδιπλωθεί σε πολλά επεισόδια» μας λέει.

Η δράση της αεικίνητης Λωξάντρας δεν σταματά στα τηλεοπτικά. Εγραψε πρόσφατα ένα βιβλίο μαγειρικής στα τουρκικά και ετοιμάζεται να εισβάλει και πάλι στις προθήκες των βιβλιοπωλείων με ένα ελληνικό μυθιστόρημα.

«Το μαγειρικό βιβλίο “Η μία και η άλλη πλευρά του Αιγαίου” κυκλοφόρησε το καλοκαίρι στην Τουρκία, και, παρόλο που τέτοια εποχή οι μαγειρικές εκδόσεις δεν κινούνται ιδιαίτερα, πούλησε 3.000 αντίτυπα. Τώρα πάει για δεύτερη έκδοση. Το μυθιστόρημα που γράφω είναι η ιστορία του παππού και του μπαμπά μου, με μυθιστορηματική υφή, σαν παραμύθι. Αυτό θα το αφήσω κληρονομιά στα παιδιά μου για να μην ξεχάσουν τους παππούδες τους, τα ήθη και τα έθιμα της Πόλης και της οικογένειάς τους» μας εξηγεί και συνεχίζει: «Με τους γιους μου μιλάμε ελληνικά. Ο πατέρας τους είναι Ελληνας. Είχα παντρευτεί στη Θεσσαλονίκη και όταν χώρισα επέστρεψα στην Πόλη. Εχουμε πολύ φιλικές σχέσεις και είμαστε οικογένεια. Από τον χωρισμό πολλές φορές βγαίνει κάτι καλό» λέει χαριτολογώντας, αφού μετά την επιστροφή της στα πάτρια εδάφη αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο της εστιατόριο και να ασχοληθεί με τη μαγειρική σε επαγγελματικό επίπεδο. Για εκείνη το χώμα της Πόλης είναι σαν μαγνήτης. «Σε τραβάει πίσω. Δεν μπορείς να στεριώσεις αλλού».bhsdbvfhbsybhdgsbh3

Οταν της αποκαλύψαμε ότι στην Ελλάδα τη χαρακτηρίζουν «σύγχρονη Λωξάντρα», εξεπλάγη. «Το προσπαθώ. Το κατά δύναμιν. Δεν μπορώ να ξεφύγω από την κληρονομιά της γιαγιάς μου. Μαγειρεύω. Μου αρέσει. Εχω 15 μάγειρες στην κουζίνα και δεν βγαίνω από εκεί. Την αγαπώ. Εχω διαβάσει το βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου. Η Λωξάντρα είναι περσόνα της Πόλης. Είναι η ίδια μας η μαμά. Πολλές Πολίτισσες νοικοκυρές είναι “Λωξάντρες”. Δεν έχουν διαφορά από τη μαμά μου ή τη γιαγιά μου. Μαγειρεύουν για την οικογένειά τους, τους φίλους τους και όχι μόνο. Τους αρέσει να μοιράζονται».

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου έχει τρεις γιους. Ο 28χρονος γιος της Πασχάλης έχει σπουδάσει σεφ, ο 26χρονος Απόλλων οικονομικά και ο 22χρονος Αλέξανδρος δημόσιες σχέσεις. Ολοι ασχολούνται με το εστιατόριο. «Τους αρέσει αυτό το επάγγελμα και θα το συνεχίσουν. Ο Πασχάλης ταξιδεύει, κάνει σεμινάρια, διαγωνίζεται κι έχει κερδίσει πολλά μετάλλια. Είναι μέλος του Σεφ Κλαμπ της Θεσσαλονίκης».

Και μπορεί οι τρεις γιοι της να δουλεύουν στο μαγαζί σκληρά, αλλά το πρωί περιμένουν από τη μητέρα τους να τους φτιάξει με τα χεράκια της το πρωινό τους. «Το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο και θρεπτικό. Οπωσδήποτε τους φτιάχνω χυμό πορτοκάλι και βάζω και λίγο καρότο, χωρίς να με καταλάβουν, για να καρδαμώσουν. Είναι και τσαχπίνηδες. Τους κυνηγάνε τα κορίτσια γιατί είναι όμορφα παιδιά. Τους φτιάχνω διάφορα, τυροπιτάκια, γιοζλεμέ. Αυτό είναι ένα ζυμαράκι με νερό, αλεύρι και αλατάκι, το οποίο το ανοίγω σε φύλλο πολύ λεπτό και το γεμίζω με ό,τι θέλω, τυράκι, ζαμπόν, μερέντα. Τους έχω καλοαναθρεμμένους. Αλίμονο στα κορίτσια που θα τους πάρουν. Αν η νύφη δεν κάνει ντολμαδάκια, δύσκολο να δώσω γιο (γελάει). Πάντως, ο ένας μου έφερε ένα κορίτσι στο σπίτι κι εκείνη μου είπε με το που με γνώρισε “Κυρία Μαρία, έφτιαξα ντολμαδάκια”. Μάλλον την είχε δασκαλέψει».

Η ίδια λατρεύει τη μοναξιά της. «Μπορεί ο έρωτας να περνάει από το στομάχι, αλλά όχι όταν έχεις εστιατόριο. Δύσκολο να συνδυαστούν. Η ελευθερία μου είναι πολύ σημαντική. Τα δεσμά του γάμου δεν τα αντέχω. Είμαι παντρεμένη με την κουζίνα μου».

Οι Τούρκοι πρωταγωνιστές είναι φίλοι και πελάτες της

Η μόδα με τις τουρκικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση καλά κρατεί. Απ’ ό,τι μας λέει η Μαρία Εκμεκτσίογλου, στην Ελλάδα μάλλον έχουν πιο μεγάλη επιτυχία απ’ ό,τι στην Τουρκία. «Ερχονται φίλοι από την Ελλάδα και με ρωτούν τι θα γίνει στο “Karadayi” και δεν ξέρω, παρόλο που η πρωταγωνίστρια, η Μπερκιουζάρ Κορέλ, και ο άντρας της, ο Χαλίτ Εργκέντς, είναι πολύ φίλοι μου από την εποχή που έπαιζαν στις “Χίλιες και μία νύχτες”. Είναι πολύ αγαπημένο ζευγάρι και πολύ προσιτοί. Ερχονται συνέχεια και φωτογραφίζονται με το μισό μαγαζί. Και ο Κιβάτζ Τατλιτούγ είναι φίλος μου, αλλά ο Χαλίτ είναι πιο προσιτός. Εκείνος είναι πιο απόμακρος».

bhsdbvfhbsybhdgsbh5Στην ερώτηση αν όντως είναι σταρ στην Τουρκία μάς λέει: «Είναι, πώς να το κάνουμε. Οταν τους περιμένουν έξω από το εστιατόριο 20 κάμερες… Είναι όμως και φίλοι. Ερχονται στο μαγαζί μου γιατί ξέρουν ότι θα τους προστατεύσουμε, δεν θα μπουν παπαράτσι να τους φωτογραφίσουν με την μπουκιά στο στόμα. Μας έχουν εμπιστοσύνη. Οταν βγουν έξω από το μαγαζί δεν μπορούμε να επέμβουμε. Και οι παπαράτσι καλά παιδιά είναι. Ξεροσταλιάζουν τα καημένα στο κρύο και στη βροχή. Να, τώρα είναι μερικοί έξω και τους έστειλα τσάι και σαντουιτσάκια. Περιμένουν τον Καντίρ Ινανίρ. Είναι ένας πολύ μεγάλος καλλιτέχνης στην Τουρκία, σαν να λέμε ο Νίκος Κούρκουλος και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ της Ελλάδας. Είναι 55άρης, αλλά καίει ακόμη καρδιές».

Η αγαπημένη Ρωμιά των celebrities και των δημοσιογράφων

«Είμαι Πολίτισσα βυζαντινής καταγωγής. Εχω γενεαλογικό δέντρο από το 1713. Η μισή μου οικογένεια είναι από τα Ταταύλα και η άλλη μισή από τη Σαφράμπολη. Στην Τουρκία με αγαπούν πολύ» μας εξομολογείται και συνεχίζει: «Εχω φίλους λατρεμένους από όλους τους χώρους, γιατρούς, δικηγόρους, γλύπτες, ζωγράφους, τραγουδιστές, ηθοποιούς. Οχι μόνο δεν έχω συναντήσει πρόβλημα που είμαι Πολίτισσα, αλλά αντίθετα έχω βοηθηθεί ιδιαίτερα.

Οι φίλοι μου οι δημοσιογράφοι γράφουν συνέχεια για μένα και το μαγαζί μου. Και γράφουν κάτι παραπάνω γιατί είμαι Ρωμιά. Αν μια Τουρκάλα είχε κάνει κάτι αντίστοιχο, δεν θα την είχαν αγκαλιάσει τόσο. Εχουμε μείνει τόσο λίγοι Ρωμιοί στην Πόλη. Οι Τούρκοι αγαπάνε το ωραίο και το παλιό. Εμείς δεν ζήσαμε τον πόλεμο και τα άσχημα γεγονότα. Ηρθαμε στη ζωή στα όμορφα χρόνια και τα απολαμβάνουμε. Ξέρετε πόσοι γάμοι γίνονται με Ελληνες που παίρνουν Τουρκάλες και Τούρκους που παίρνουν Ρωμιές; Για θυμηθείτε τι έγινε στον σεισμό το 1999. Οι Ελληνες ήταν οι πρώτοι που ήρθαν για να βοηθήσουν και έσωσαν πολύ κόσμο από τα χαλάσματα. Και στην Αθήνα οι Τούρκοι έτρεξαν και έσωσαν πολύ κόσμο από τον θάνατο. Είμαστε γείτονες.

Φέτος χιλιάδες Τούρκοι πήγαν διακοπές στα ελληνικά νησιά. Στη Μύκονο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Κω δεν άκουγες παρά μόνο τουρκικά. Στην Πόλη, πάλι, κάθε χρόνο έχουμε καθιερώσει να κάνουμε τον Νοέμβριο ημερίδα αφιερωμένη στη μαστίχα της Χίου, στην οποία συμμετέχουν πολλά τουρκικά εστιατόρια. Οι Τούρκοι κάνουν πολλές ελληνικές βραδιές στα μαγαζιά τους και λατρεύουν τα ρεμπέτικα τραγούδια. Η δε ταινία “Το ρεμπέτικο” κάνει θραύση στην Κωνσταντινούπολη».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΑΡΝΕΛΗ

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...