Οι Βέλγοι θέλουν δικαίωμα ευθανασίας και στα παιδιά!

Σάλος με την πρόταση που εξετάζεται από τη Βουλή της χώρας.

Σάλο έχουν προκαλέσει οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Βέλγιο, καθώς έριξαν στο τραπέζι την πρόταση να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της ευθανασίας και στα παιδιά! Η πρόταση εξετάζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας και έχει προκαλέσει ανατριχίλα στη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία δυσκολεύεται να «χωνέψει» το δικαίωμα της ευθανασίας που έχει ψηφιστεί για τους ενήλικες.


Οι Βέλγοι ωστόσο φαίνεται ότι όχι μόνο έχουν αποδεχτεί την ιδέα, αλλά την επικροτούν κιόλας. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Dedicated και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «La Libre Belgique», τρεις στους τέσσερις ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος τερματισμού της ζωής για παιδιά και ενήλικες σε περίπτωση σοβαρής, ανίατης ασθένειας ή άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ.


Από το 2002


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βέλγιο είναι πρωτοπόρο στο θέμα της ευθανασίας, αφού έχει νομιμοποιήσει τη διαδικασία από το 2002. Μέσα σε μία δεκαετία, ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών αυξήθηκε από 235 θανάτους το 2003 σε 1.432 το 2012, που αντιστοιχούν στο 2% των συνολικών θανάτων της περσινής χρονιάς.


Οι πολέμιοι της ιδέας, που εντός Κοινοβουλίου είναι οι χριστιανοδημοκράτες και τα κεντρώα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν τα άτομα που κρίνονται ανώριμα για να μπορούν να λάβουν, για παράδειγμα, την απόφαση του γάμου, την ίδια στιγμή να είναι σε θέση να αποφασίζουν για τον τερματισμό της ζωής τους.


Οσοι υποστηρίζουν την ιδέα απαντούν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια ζητήματα με τους ενήλικες όταν διανύουν το τελικό στάδιο μιας νόσου και είναι άδικο να παρέχεται το δικαίωμα της ευθανασίας με περιορισμούς στους πολίτες (με βάση την ηλικία τους), όταν η ανάγκη στην πραγματικότητα είναι η ίδια.


Προειδοποιούν


Αν και μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση από το βελγικό κοινοβούλιο, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία, θα αποταθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ