Τουρκική απειλή και από την… Αλβανία!

Εκσυγχρονίζεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κούτσοβα.


Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε στρατιωτική-οικονομική συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκία στην οποία περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός του στρατιωτικού αεροδρομίου της Κούτσοβας, ενός από τα τρία στρατιωτικά αεροδρόμια που διαθέτει η Αλβανία στη νότια περιοχή της χώρας.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα defencenet.gr, το αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή του Μπεράτ, νοτιοανατολικά του Ελβασάν. Εχει μήκος διαδρόμου 2.853 μέτρα και η συμφωνία αφορά την επέκτασή του μέχρι τα 3.500 μέτρα και την αναβάθμιση του συνόλου των ραδιοβοηθημάτων, ραντάρ προσέγγισης κλπ.


Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε πρωτόκολλο που έχει στα συρτάρια της η αλβανική κυβέρνηση, προβλέπεται η χρήση του αεροδρομίου και από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.


Πρακτικά -και από τη στιγμή που η τουρκική παρουσία θα είναι μόνιμη στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο- ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια τουρκική αεροπορική βάση η οποία -στην καλύτερη για την Ελλάδα περίπτωση- θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο εξόρμησης ελικοπτέρων ομάδων ειδικών δυνάμεων για διενέργεια επιδρομών στα μετόπισθεν της κύριας ελληνικής αμυντικής γραμμής. Τουρκικά ελικόπτερα θα μπορούν να φτάσουν σε λιγότερο από 30 λεπτά σε καίριους στόχους της δυτικής Μακεδονίας.


Η Ελλάδα με την τουρκοαλβανική συμφωνία θα βρίσκεται σε κλοιό: από τη μια, η υπαρκτή απειλή της Τουρκίας και, από την άλλη, η απειλή της Τουρκίας μέσα από την Αλβανία.


Υπενθυμίζεται ότι στον πόλεμο των Φόκλαντς, το 1982, οι Βρετανοί εκτέλεσαν ανάλογες επιχειρήσεις σε αεροπορικές βάσεις των Αργεντινών εξορμώντας από τη Χιλή και αποστερώντας από πολύτιμα αεροσκάφη την αργεντινή Αεροπορία.


Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στη νέα απειλή, όπως αντίστοιχη προσπάθεια προσαρμογής κάνει και το Πολεμικό Ναυτικό, λόγω της υπαρκτής απειλής στα «μετόπισθεν» του Π.Ν. στο Ιόνιο, από τη βάση υποβρυχίων στο Δυρράχιο που έχουν κατασκευάσει οι Τούρκοι.


Η αλβανική Βουλή προχθές ψήφισε την αποδοχή οικονομικής βοήθειας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά υλικού και στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία, επισκέψεις για θέματα υγείας, καθώς και για την εκπαίδευση προσωπικού στην τελευταία.


ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ