Νέα μέθοδος που «δείχνει» το έμφραγμα

Η απεικονιστική εξέταση σώζει ζωές αφού εντοπίζει επικίνδυνες αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες.

Νέα μέθοδος απεικονιστικής εξέτασης της καρδιάς φαίνεται ότι μπορεί να εντοπίσει τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής.


Συγκεκριμένα, μπορεί να εντοπίσει επικίνδυνες αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Αν μια τέτοια πλάκα διαρραγεί, τότε μπορεί να προκαλέσει θρόμβο μπλοκάροντας τη ροή του αίματος.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην πρόγνωση της καρδιακής προσβολής που μπορεί να κάνει θεαματική διαφορά στην έκβαση κάθε αρρώστου.


Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ραδιενεργό εντοπιστή που μπορεί να αποκαλύψει ενεργές και επικίνδυνες πλάκες και τον συνδύασαν με υψηλής ανάλυσης απεικόνιση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.


Το αποτέλεσμα είναι μια λεπτομερή εικόνα της καρδιάς, στην οποία φαίνονται ξεκάθαρα οι ζώνες κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη για τον εντοπισμό των όγκων σε καρκινοπαθείς. Τα πρώτα τεστ με τη νέα τεχνική για τον εντοπισμό αθηρωματικών πλακών πραγματοποιήθηκαν σε σαράντα ασθενείς που είχαν υποστεί πρόσφατα καρδιακή προσβολή.


Η νέα εξέταση διαπιστώθηκε ότι κατάφερε να αποκαλύψει την πλάκα που προκάλεσε την καρδιακή προσβολή σε 37 από τους  40 ασθενείς.


Είναι η πρώτη φορά που μια απεικονιστική εξέταση δείχνει τις επικίνδυνες ζώνες της καρδιάς, ωστόσο θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση για να διαπιστωθεί αν μπορεί να εντοπίσει της επικίνδυνες πλάκες προτού αυτές οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.


Στην επόμενη, λοιπόν, ερευνητική φάση οι Βρετανοί επιστήμονες αναμένεται να εστιάσουν σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το χειρουργείο.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ