Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Τελευταία ευκαιρία

Το τελεσίγραφο στην Κύπρο, οι νέοι επώδυνοι όροι της τρόικας και η θυσία της Λαϊκής.

Το τελεσίγραφο των 72 ωρών που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κυπριακή κυβέρνηση έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και αυτό σημαίνει πως το αργότερο έως τη Δευτέρα και λίγες ώρες προτού ανοίξουν -εκτός απροόπτου- οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να έχει βρεθεί λύση για την αναχρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος, που περνά δραματικές ώρες, δικαιούται ακόμη μιας ευκαιρίας, που θα είναι και η τελευταία, μετά το ιστορικό «όχι». Η ευκαιρία αυτή αρχικά φάνηκε να έρχεται μέσα από την ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης (φυσικό αέριο, αποθέματα χρυσού κι εκκλησιαστική περιουσία) που έλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου ύστερα από σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Με τη λύση αυτή αποκλειόταν το «κούρεμα» των καταθέσεων και φαινόταν εφικτός ο κύριος στόχος της κυπριακής κυβέρνησης να βρεθεί από άλλες πηγές μεγάλο μέρος από τα 5,8 δισ. ευρώ, τα οποία απαιτεί η ευρωζώνη προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η παροχή πρόσθετης βοήθειας 10 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. Ομως λίγες ώρες αργότερα και μέσω της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ήρθε η κατηγορηματική άρνηση από την τρόικα και όλα γίνονται και πάλι εφιαλτικά, αφού μεταξύ άλλων οι Ευρωπαίοι θέτουν νέους επώδυνους όρους. Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις συνεδρίασαν εκτάκτως οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη κι εξέτασαν τα νέα δεδομένα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί από την κυπριακή ηγεσία να παγώσει κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία. Ετσι οι κυπριακές αρχές έχουν τρία πράγματα να κάνουν έως την Τρίτη: να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο σε αντικατάσταση του σχεδίου διάσωσης που απέρριψε η Βουλή, να επιβάλουν «πάγωμα» για μακρά περίοδο στις κινήσεις των κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στις τράπεζες και να προετοιμάσουν τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα, υπάρχει ορατός κίνδυνος εξόδου της Κύπρου από το ευρώ. Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου απευθύνει δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία με το Eurogroup προκειμένου να διασωθεί η κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Στο μεταξύ, πολλαπλά προβλήματα στην καθημερινότητα των Κυπρίων έχει προκαλέσει η έλλειψη ρευστότητας ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών από το περασμένο Σάββατο. Τα ΑΤΜ έχουν «στεγνώσει» και οι πολίτες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Στην Ελλάδα τα κυπριακά τραπεζικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα, με αποτέλεσμα χιλιάδες πελάτες αυτών των τραπεζών, από συνταξιούχους μέχρι επιχειρηματίες, να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, ακούγεται τουλάχιστον σαν ανέκδοτο η εμμονή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο! Τέλος, η Λαϊκή Τράπεζα οδεύει σε εκκαθάριση και δημιουργία «καλής» και «κακής» τράπεζας. Στη συγκεκριμένη τράπεζα σώζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Εργαζόμενοι της Λαϊκής είχαν συγκεντρωθεί έξω από την κυπριακή Βουλή.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....