Επιχείρηση δυσοσμία…

Πώς θα περιορίσετε το οσφρητικό στίγμα που αφήνουν τα κατοικίδιά σας στο σπίτι και οι τρόποι για να είναι η καθημερινότητά τους ακόμη πιο υγιεινή.

Πόσες φορές έχετε επιστρέψει στο σπίτι από τη δουλειά και καθώς ανοίγετε την εξώπορτα, σας πνίγει ένα κύμα δυσοσμίας; Ή ακόμα κι αν εσείς δεν το αντιλαμβάνεστε πια, σας το επισημαίνουν οι φίλοι σας κάθε φορά που σας επισκέπτονται; Είναι γεγονός ότι τα κατοικίδια αφήνουν το οσφρητικό στίγμα τους στον χώρο, όμως αν φροντίζετε συστηματικά την υγεία και την υγιεινή τους, μπορείτε να το περιορίσετε σημαντικά.


Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι την κακοσμία των κατοικιδίων δεν την καλύπτουν ούτε τα αποσμητικά χώρου ούτε τα ειδικά αρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Τις περισσότερες φορές ευθύνεται η κακή υγιεινή του ζώου, και φυσικά σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει το αφεντικό του. Αν έχετε σκύλο, θα πρέπει να τον βουρτσίζετε συχνά, να τον καθαρίζετε με μωρομάντιλα έπειτα από βόλτα σε βρόμικο περιβάλλον, αλλά και να τον κάνετε μπάνιο μία φορά τον μήνα. Στην περίπτωση της γάτας είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε προσεκτικά το κλουβί της και να ανανεώνετε τακτικά την άμμο υγιεινής.


Πέρα όμως από την υγιεινή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για την κακοσμία μπορεί να ευθύνονται και άλλα προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, το δέρμα του ζώου. Αν είναι εκ φύσεως πολύ ξηρό ή πολύ λιπαρό, τότε αποτελεί γόνιμο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πυώδεις φλεγμονές. Μεγαλύτερη προδιάθεση εμφανίζουν τα ζώα με πολύ τρίχωμα, όπως οι γάτες Περσίας και τα σκυλιά με πολλές ζάρες, όπως τα Σαρ Πέι. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να βουρτσίζετε τακτικά το κατοικίδιό σας για να ανανεώνονται οι λιπαρές ουσίες του δέρματός του.


Από την άλλη μεριά, η οδοντική πλάκα ή τα υπολείμματα τροφής μπορεί να γίνουν αιτία φλεγμονής στη στοματική κοιλότητα του ζώου. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα σκυλιά με πλακουτσωτά χείλια, όπως τα Μπόξερ. Πολύ σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι να τρέφετε τον φιλαράκο σας με ξηρά τροφή, η οποία καθώς τρίβεται στα δόντια, εμποδίζει τον σχηματισμό τερηδόνας και πλάκας. Αν ωστόσο η πλάκα σχηματιστεί, τότε ο καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος, γιατί διαφορετικά, πέρα από την κακοσμία, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις και στη λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών ή ακόμα και της καρδιάς.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ