Παράδειγμα προς μίμηση μια εταιρία στη Χαλκιδική.
Αρχές του 2010 μια παρέα νέων μορφωμένων ανθρώπων βρέθηκε στην πλατεία της Αρναίας Χαλκιδικής και συζητούσε για την κρίση και το μέλλον. Η απαισιοδοξία γρήγορα έγινε ιδέα, όταν ένας από την παρέα δοκίμασε ένα από τα προϊόντα του χωριού…
Οι νέοι παρατήρησαν πως ο τόπος τους έχει τεράστια ποικιλία από λιχουδιές, αλλά δεν υπήρχε κεντρική διάθεση, παρά μόνο μεμονωμένοι παραγωγοί που τα προωθούσαν. Η ιδέα για σύσταση εταιρίας έγινε γρήγορα πράξη.
Η εταιρία που συνέστησαν συνεργάζεται με περισσότερους από τριάντα παραγωγούς από τη Γαλάτιστα, την Αρναία, το Παλαιοχώρι, τις Καλύβες, το Μεταγκίτσι, τον Πολύγυρο και αλλού, ενώ η λίστα με τα προϊόντα εμπλουτίζεται συνεχώς.
Στον πλούσιο κατάλογο των προϊόντων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κρασιά βιολογικής καλλιέργειας, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, αρωματικά φυτά και βότανα, πρώτης ποιότητας ελιές και ελαιόλαδο, προϊόντα τρούφας, κρασιά κ.ά.
Σήμερα η εταιρία των νέων παιδιών έχει κατακτήσει τη Χαλκιδική, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και πολλές χώρες της Ευρώπης. Τελευταία ήρθε και ένα άλλο επιχειρηματικό νέο:
Αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος έκανε διακοπές στη Χαλκιδική, δοκίμασε τα προϊόντα της εταιρίας και έμεινε τόσο ενθουσιασμένος, που θα μεταφέρει τις γεύσεις της Χαλκιδικής στις ΗΠΑ.
Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να ανοίξει κατάστημα τύπου παντοπωλείου με προϊόντα της ορεινής Χαλκιδικής σε κεντρικό δρόμο της Νέας Υόρκης. Ανάλογη προσπάθεια γίνεται αυτό το διάστημα στην ορεινή Ηλεία. Μια ομάδα δέκα ανθρώπων συστήνει εταιρία, με μικρό κεφάλαιο είναι η αλήθεια, η οποία θα διαθέτει λάδι, ελιές και κρασί σε ευρωπαϊκές πόλεις.
«Ηδη έχουμε κάνει τις πρώτες επαφές με τη Γερμανία και το Βέλγιο και τα νέα είναι ενθαρρυντικά» δηλώνει μέλος της ομάδας και συνεχίζει:
«Εχουμε πολλά τοπικά προϊόντα, ποιοτικά, αλλά δεν έχουμε τον τρόπο να τα κάνουμε διεθνώς γνωστά. Με την εταιρία που συστήνουμε είμαστε σίγουροι πως οι στόχοι μας θα επιτευχθούν».
Να σημειωθεί πως η ηλικία των ανθρώπων αυτών είναι από 30 μέχρι 40 ετών.