Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Το τελευταίο «αντίο» του Πάπα

Το «κύκνειο άσμα» μπροστά σε 200.000 πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Το τελευταίο «αντίο» στο ποίμνιό του ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απηύθυνε χθες ο Πάπας Βενέδικτος. «Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια έζησε στιγμές φωτός και χαράς, αλλά και ορισμένες άλλες, που ήταν κάθε άλλο παρά εύκολες» είπε -μεταξύ άλλων- ο Γερμανός Ποντίφικας, απευθυνόμενος προς τους διακόσιες χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της βασιλικής του Αγίου Πέτρου. «Η βάρκα της Εκκλησίας δεν είναι δική μου ή δική μας, αλλά του Κυρίου, ο οποίος δεν την αφήνει να βουλιάξει».

Στην τελευταία -πριν από τη σημερινή παραίτηση- εμφάνισή του τηρήθηκε το ίδιο τελετουργικό, με μόνη διαφορά ότι ο Ποντίφικας έκανε μεγαλύτερη περιοδεία ανάμεσα στο ποίμνιο με το ειδικά διαμορφωμένο όχημά του. Μετά την υπογραφή της παραίτησής του, σήμερα το βράδυ, θα εγκαταλείψει το διαμέρισμά του στο Βατικανό και θα μεταβεί στη θερινή του κατοικία, στο Καστέλ Γκαντόλφο, λίγο έξω από τη Ρώμη. Εκεί θα διαμείνει για διάστημα τριών μηνών, μέχρι να ανακαινιστεί ο χώρος όπου θα μένει, στο μοναστήρι Mater Ecclesiae. Από εκείνη την ώρα και μετά ο νέος του τίτλος θα είναι «επίτιμος Πάπας», ενώ θα διατηρήσει το παπικό όνομα Βενέδικτος 16ος και την προσφώνηση «Αυτού Αγιότητα».

Σε ό,τι αφορά τη νέα ενδυμασία του, θα διατηρήσει το παπικό λευκό ράσο, αντί για τα μαύρα των ιερέων ή τα κόκκινα των καρδιναλίων, όχι όμως και τα κόκκινα παπούτσια ή την κάπα του. Στο εξής θα φορά το καφέ χειροποίητο ζευγάρι που δημιούργησαν ειδικά για εκείνον Μεξικανοί υποδηματοποιοί κατά την περσινή του επίσκεψη στη χώρα. Το χρυσό δαχτυλίδι και η σφραγίδα του θα καταστραφούν, ενώ η λειτουργία των λογαριασμών του στο Twitter (@Pontifex, σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες) θα «παγώσει».

Από το διαμέρισμά του στο Βατικανό ο Πάπας αναμένεται να πάρει ελάχιστα, κυρίως προσωπικά αντικείμενα, όπως η οικογενειακή φωτογραφία με τα αδέρφια του σε ασημένια κορνίζα, ένας λιτός, ξύλινος σταυρός από τη Βαυαρία, που τον συνοδεύει από τα πρώτα χρόνια του στην ιεροσύνη, το επιχρυσωμένο ξυπνητήρι του, δώρο του γραμματέα του Γκέοργκ Γκενσβάιν, καθώς και μια αναπαυτική πολυθρόνα, δώρο της «παπικής οικογένειας» για τα 85α γενέθλιά του. Αγνωστο παραμένει ωστόσο αν θα πάρει μαζί του στο ελικόπτερο το «παπικό» iPad του.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ


Τα προσόντα του νέου ποντίφικα

Χαρισματικός ως άνθρωπος, αρκετά νέος για να αντέχει τον φόρτο εργασίας, μεταρρυθμιστής για να κάνει αλλαγές, επικοινωνιακός και στοργικός ποιμένας, μα κυρίως ισχυρός θα πρέπει να είναι ο διάδοχος του Πάπα Βενέδικτου, αφού θα πάρει στα χέρια του την έκθεση-φωτιά για τα σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας και το VatiLeaks. Οι καρδινάλιοι εκλέκτορες στο Κονκλάβιο καλούνται να αναζητήσουν εκείνον που θα είναι άξιος και ικανός να αναλάβει τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, προκειμένου να τη βάλει σε νέα ρότα. Ο νέος Ποντίφικας θα πρέπει να είναι 65 έως 70 ετών. Εξήντα πέντε ήταν όταν εκλέχτηκε ο Πάπας Παύλος ο ΣΤ’, ο οποίος είχε εμπειρία ως πρωθυπουργός του Βατικανό και βαθιά γνώση όλων όσα αφορούσαν την Αγία Εδρα. Χειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο την Κουρία. Αυτό οφείλει να κάνει και ο νέος Πάπας, δεδομένου ότι η γραφειοκρατία του Βατικανού επιβάλλεται να μεταρρυθμιστεί. Επίσης θα πρέπει να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα στο… τσουνάμι που έφερε το VatiLeaks.

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη στα προσόντα του είναι η πνευματικότητα. Πρέπει να είναι ένας πνευματικός άνθρωπος και αληθινός ποιμένας. Ενας Πάπας που να είναι σε θέση να περάσει στον κόσμο μηνύματα του Ευαγγελίου ξεπερνώντας όρια κι εμπόδια, ώστε να φτάσουν σε εκείνους που έχουν απομακρυνθεί από την Εκκλησία κι έχουν χάσει την πίστη τους. Θα πρέπει να φαίνεται περισσότερο ποιμένας, παρά αρχηγός του κράτους. Κάποιοι καρδινάλιοι επιθυμούν, παρ’ ότι υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας, μείωση των φρουρών γύρω από τον Πάπα, καθώς και μεγαλύτερη μετριοπάθεια στις τελετές στις οποίες θα παρευρίσκεται. Ο νέος Πάπας πρέπει να είναι και χαρισματικός, ικανός να εκφράζει το πρόσωπο μιας Εκκλησίας που γνωρίζει πώς να επικοινωνεί, να είναι δηλαδή όπως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’. Πρέπει η φωνή του παπισμού να ακούγεται σε μεγάλα ζητήματα για την ειρήνη, τις συγκρούσεις, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με άλλες θρησκείες.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...