Ο πολίτης πληρώνει, το Δημόσιο φεσώνει

Η καθυστέρηση επιστροφής φόρου και η… εξήγηση του κ. Θεοχάρη.

Ο πολίτης προπληρώνει τα χρέη του στο Δημόσιο, αλλά το Δημόσιο «φεσώνει» τον πολίτη. «Εφόσον το Δημόσιο επιστρέφει χρήματα, θα πρέπει να το κάνει αυτό μέσω συμψηφισμού με τις όποιες βεβαιωμένες οφειλές, ακόμη κι αν δεν είναι ληξιπρόθεσμες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ για το θέμα της επιστροφής φόρου.


Ομως, μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει εξήγηση στο εξής παρανοϊκό: γιατί κάποιος φορολογούμενος που δεν έχει οφειλές στο Δημόσιο και δικαιούται επιστροφή φόρου θα την εισπράξει τον Μάρτιο του 2014, και όχι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013; Βάσει ποιου νόμου τού παρακρατούν χρήματα που έχει πληρώσει και δικαιούται να τα λάβει πίσω;


Μήπως η εφορία σκέφτεται πως «δεν μπορεί, κάποια στιγμή και αυτός ο “καθαρός” φορολογούμενος θα βρεθεί με οφειλή στο Δημόσιο, οπότε θα του συμψηφίσουμε την επιστροφή»;


Κατά τα λοιπά, στη συνέντευξή του ο κ. Θεοχάρης προσπαθώντας να δικαιολογήσει την προείσπραξη μη ληξιπρόθεσμης οφειλής, είπε: «Είναι μια αλλαγή που έχει ψηφιστεί από το 2011, δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς ισχύει εδώ και δύο χρόνια και πράγματι, αν οι οφειλές αυτές είναι βεβαιωμένες, ο νομοθέτης θεώρησε σωστό ότι εφόσον το Δημόσιο επιστρέφει χρήματα, θα πρέπει να το κάνει αυτό μέσω συμψηφισμού με τις όποιες βεβαιωμένες οφειλές».


Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με αυτό τον νόμο, αν υπάρχει βεβαίωση της οφειλής -ακόμη και αν το Δημόσιο δίνει κάποιο χρόνο για να πληρωθεί αυτή η οφειλή-, όταν το Δημόσιο επιστρέφει χρήματα θεωρεί ότι αυτή η διευκόλυνση των δόσεων στη συγκεκριμένη την περίπτωση δεν δίνεται».


Ερωτηθείς αν οι φορολογικές Αρχές μπορούν να προχωρήσουν και σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων για να εισπράξουν εφάπαξ χρέη προς το Δημόσιο που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, ο κ. Θεοχάρης τονίζει: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης των επιδοτήσεων, αλλά σε περίπτωση που η επιδότηση δίνεται μέσω της εφορίας, τότε πράγματι εξετάζεται αν πρέπει αν γίνει συμψηφισμός».


Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ