Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Ρομπέρτο Καβάλι: Ντεφιλέ στους ουρανούς

Δύο γάμοι, έξι παιδιά (το τελευταίο το απέκτησε σε...

Το Σάββατο 20.04 με την Εspresso: Αυγουστίνος Καντιώτης

Μη χάσετε το Σάββατο 20.04 με την Espresso: Ο...

Μαρίνα Σάττι: Διπλά πλατινένιο σε ψηφιακές πωλήσεις το «Ζάρι»

Μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία του το...

Πλήρες αδιέξοδο στα πανεπιστήμια

Μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης και διοικητικών υπαλλήλων που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Με εκατέρωθεν πυρά περί οικογενειοκρατίας συνεχίστηκε χθες ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι δεν σταματούν τις κινητοποιήσεις, παρά τη νέα δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία τους.

Επιπλέον, κύμα φοιτητικών καταλήψεων έρχεται να σαρώσει τμήματα του Καποδιστριακού, ενώ υπό παραίτηση τελεί και η σύγκλητος του Αριστοτελείου. Με φόντο το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η κατάσταση στα πανεπιστήμια, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη κάλεσε χθες στο γραφείο της τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη. Ωστόσο καμία πλευρά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της συζήτησης.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε έκκληση στον κ. Πελεγρίνη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ανοίξει το πανεπιστήμιο και να μη χαθεί το εξάμηνο, διαφορετικά «θα φέρει ακέραια την ευθύνη». Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο αριθμός των διοικητικών του Καποδιστριακού διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία κι έκανε λόγο για οικογενειοκρατία: «Μόνο στο ΕΚΠΑ, αν δείτε τους υπαλλήλους, υπάρχουν 313 περιπτώσεις με το ίδιο ακριβώς επίθετο, συνεπωνυμίες. Αρα, εδώ έχουμε ημέτερους». «Τα ανίψια των υπουργών που δεν έχουν το ίδιο επώνυμο υπάγονται στην οικογενειοκρατία;» ήταν η δηκτική απάντηση των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου, οι οποίοι διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί διπλασιασμού τους την τελευταία δεκαετία.

Η ουσία είναι πάντως ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν λειτουργεί τίποτα. Μπορεί το Πρωτοδικείο να έκρινε παράνομη την απεργία τους, αλλά οι υπάλληλοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ οι φοιτητές αποφάσισαν κατάληψη σε έξι τμήματα. Την απεργία συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στο Μετσόβιο, στο οποίο όμως ξεκίνησαν να λειτουργούν οι τρεις σχολές που δεν τελούν υπό κατάληψη (πολιτικοί, μηχανολόγοι και χημικοί μηχανικοί). Με αφορμή τη συνέχιση της απεργίας, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου έδωσε εντολή να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

Τέλος, στη διάθεση του πρύτανη έθεσαν τις παραιτήσεις τους τα μέλη της συγκλήτου του ΑΠΘ, με στόχο την αύξηση της πίεσης προς την Πολιτεία για επανεξέταση του μέτρου της διαθεσιμότητας.


Οκτώ συλλήψεις στους χώρους του Αριστοτελείου

Νέα επιχείρηση πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα εγκληματικότητας που καταγράφονται στην πανεπιστημιούπολη.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τόσο μέσα στην πανεπιστημιούπολη όσο και σε χώρους γύρω από αυτήν και συνολικά προσήχθησαν 29 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν επτά αλλοδαποί, ηλικίας 37, 22, 28 και 24 ετών, και ένας 29χρονος Ελληνας. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 26 μικροδέματα χασίς, συνολικού βάρους 91,1 γραμμαρίων.

Ακόμη συνελήφθησαν ένας 18χρονος αλλοδαπός που δήλωσε ψευδή στοιχεία ταυτότητας κατά τον αστυνομικό έλεγχο, ένας 20χρονος αλλοδαπός που στερούνταν των απαραιτήτων εγγράφων για την παραμονή του στη χώρα, καθώς και ένας 26χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις. Το θέμα της εγκληματικότητας εντός του ΑΠΘ θα αποτελέσει το θέμα ευρείας σύσκεψης που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...