Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

Εφοπλιστής στα πενήντα

Ο αδερλφός της Αγγελικής Φράγκου «σαλπάρει» με την βοήθεια της.

Χέρι χέρι με την πολύ πιο επιτυχημένη αδελφή του Αγγελική, ο Γιάννης Φράγκος επιχειρεί στα 50 του χρόνια να κάνει τα πρώτα του βήματα στις διεθνείς αγορές ολοκληρώνοντας έναν πολυετή κύκλο χαμηλού προφίλ, το οποίο προσπάθησε να διατηρήσει ίσως και λόγω του θορύβου από το διαζύγιό του από την Κλέλια Χατζηιωάννου και τα 49.000.000 δολάρια που της όφειλε, όπως αποδείχθηκε.

Με την αδελφή του ψηλά στο πάνθεον του διεθνούς εφοπλισμού, η πρόκληση για τον ίδιο να δείξει αντάξιος είναι μεγάλη. Αλλά φευ… Η Αγγελική έχει ξεπεράσει σε φήμη ακόμη και τον πατέρα της Νικόλαο, που 87 χρόνων πλέον πούλησε νωρίτερα φέτος το τελευταίο καράβι της ιστορικής ναυτιλιακής του, της Good Faith Shipping, την οποία ήλεγχε μαζί με τον Νίκο Μουνδρέα.

Ο Γιάννης Φράγκος, σύζυγος πλέον της όμορφης Ζελιάνας Χωρέμη και πρώην γραμματέως του, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του (της), ξεκινά λοιπόν το ταξίδι του στις αγορές με μάλλον «δειλά», όπως τα χαρακτηρίζουν κάποιοι στην Ακτή Μιαούλη, βήματα.

Θα εισάγει τον στόλο της μικρότερης ναυτιλιακής της οικογένειας στο Χρηματιστήριο του Οσλο της Νορβηγίας και μόνο σε δεύτερο χρόνο (και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν) θα επιχειρήσει να βάλει τις μετοχές της προς διαπραγμάτευση και σε μεγαλύτερη αγορά, όπως η Wall Street. Ομως η σκιά της αδελφής του είναι πολύ βαριά.

Η Φράγκου μεσουρανεί εκεί με τρεις εισηγμένες, τις Navios Maritime Holdings, Navios Maritime Acquisition και Navios Maritime Partners, ένας στόλος με περισσότερα από 100 ποντοπόρα δεξαμενόπλοια, φορτηγά και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τις οποίες η αγορά αποτιμά με βάση την αξία των μετοχών τους στα επίπεδα των 2,5 δισ. δολαρίων. Η αξία του στόλου της είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μπροστά σε αυτά φαντάζουν αστεία τα 110.000.000 δολάρια στα οποία αποτιμάται ο στόλος των έξι ποντοπόρων φορτηγών του Γιάννη, που διαχειρίζεται μέσω της Irika Shipping.

Ομως η Αγγελική δεν αφήνει μόνο του τον αδελφό της. Ισως να ξέρει καλύτερα. Στο εταιρικό σχήμα με το οποίο θα βγει στις αγορές ο Γιάννης, το οποίο ακούει στο όνομα Maritime Investments, θα λάβει τη θέση του προέδρου η Αγγελική. Αν και μη εκτελεστικό μέλος, «μεταγγίζει» έτσι μέρος του κύρους της στον αδελφό της που θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος. Ο Γιάννης αναμένεται να ολοκληρώσει το πρώτο του αυτό βήμα στα τέλη του 2013 με ανάδοχο τον επενδυτικό οίκο RS Platou Markets.

Η αδελφή του Αγγελική χρειάστηκε να του σταθεί (όπως και τώρα που έχει βάλει πλώρη για τις κεφαλαιαγορές) και άλλες φορές. Προ δύο περίπου ετών η Αγγελική έσπευσε να «βάλει πλάτη» όταν η HSH Nordbank είχε βγάλει διαταγή και είχε συλλάβει στη Σιγκαπούρη ως εξασφάλιση το πλοίο με την ονομασία «Taurus Two», της εταιρίας του Γιάννη, Irika, για εκκρεμείς δανειακές υποχρεώσεις ύψους 47.000.000 δολαρίων, τις οποίες φέρεται να μην εξυπηρετούσε από τον Ιούνιο του 2009.

Τότε στις διαπραγματεύσεις με την τράπεζα εμφανίστηκε εμβόλιμη ως νέα διαχειρίστρια του πλοίου η εταιρία Maritime Enterprise Management. Ενα ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα (private entity) το οποίο φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να ανήκει στα συμφέροντα της Αγγελικής Φράγκου. Η υπόθεση έκλεισε εκεί και το πλοίο απελευθερώθηκε.

Ο Γιάννης είναι το ένα από τα τέσσερα εν ζωή παιδιά του Νικόλαου Ι. Φράγκου και ο μόνος γιος του παλαίμαχου Χιώτη εφοπλιστή, ο οποίος ξεκίνησε από τα Καρδάμυλα το 1950 ως πλοίαρχος και έφτασε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 να διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς στόλους.

Εκτός από την Αγγελική και τον Γιάννη, ο Νικόλας Φράγκος έχει άλλο ένα παιδί από την εκλιπούσα σύζυγό του Στέλλα, την επιστήμονα και συγγραφέα Μαρία που έχει παντρευτεί τον χειρουργό Χαρίλαο Παππή. Εχει όμως άλλη μία κόρη, την Κατερίνα Φράγκου, καρπό του έρωτά του με την Ολυμπία Κεχριμπάρη.

Δικαστική διαμάχη για δάνειο που έγινε «προίκα»

Απόφοιτος με βαθμό πλοιάρχου της Στρατιωτικής Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, ο Γιάννης Φράγκος απασχόλησε το πανελλήνιο με την πολυετή δικαστική αντιπαράθεση (στην οποία έχασε) με την πρώην σύζυγό του Κλέλια, αδελφή του Πόλυ Χατζηιωάννου και κόρη του εφοπλιστή Λουκά Χατζηιωάννου.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μετά τον χωρισμό τους ήταν 49.000.000  δολάρια, τα οποία κατά τον ίδιο τα είχε λάβει ως προίκα και κατά τον πεθερό του ως δάνειο.

Η πλευρά Χατζηιωάννου πέτυχε απόφαση τον Φεβρουάριο του 2009 του Αρείου Πάγου για την καταβολή από τον Γιάννη όχι μόνο των 49.000.000, αλλά 130.000.000 δολαρίων. Ετσι, ύστερα από δεκαεπτά χρόνια εκατέρωθεν μηνύσεων και αγωγών, στις αρχές του 2011 ο Γιάννης «σύρθηκε», όπως αναφέρουν όσοι παρακολουθούσαν την υπόθεση, σε συμβιβασμό.

Δηλαδή, συμβιβασμός μεταξύ των οικογενειών Χατζηιωάννου και Φράγκου για την επιστροφή αδιευκρίνιστου ακόμη ποσού, αντί των 49.000.000 δολαρίων της προίκας του Γιάννη από τον γάμο του με την Κλέλια το 1990. Τον συμβιβασμό (δυστυχώς) δεν πρόλαβε ο πατέρας της Κλέλιας και του Πόλυ, Λουκάς, που απεβίωσε δύο χρόνια νωρίτερα.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έκλεισε ένα μελανό κεφάλαιο στην ιστορία του Γιάννη Φράγκου, αφού η κόντρα θύμιζε κακόγουστη ταινία και έδωσε τροφή επί χρόνια σε σκανδαλοθηρικά και μη έντυπα. Ολα αυτά δεν εμπόδισαν βέβαια τον Γιάννη να παντρευτεί σύντομα μετά το διαζύγιό του από την Κλέλια, τη Ζελιάνα, πρώην συνεργάτιδά του στο γραφείο, με την οποία απέκτησε και παιδιά.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...