Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

«Ταξίδι» σε άλλη εποχή

Αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας στην εντυπωσιακή και πλούσια συλλογή του Γ. Περράκη στο Αιγάλεω.


Ο «θερμοσίφουνας» της Παγώνας από την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» δεν κατέληξε στη χωματερή, αλλά σε λαογραφικό μουσείο στο Αιγάλεω!


Στον ίδιο χώρο όπου βρίσκονται τα μπρούτζινα διακοσμητικά του προσωπικού χρηματοκιβώτιου της σπουδαίας ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη, αλλά και μια σειρά ακόμη αντικειμένων με ξεχωριστή ιστορία και ιδιαίτερη ιστορική αξία.


Πίσω από τη συλλογή «κρύβεται» ο Κρητικός συλλέκτης Γιάννης Περράκης, που με μεγάλη αγάπη για τα παλιά και ξεχασμένα αντικείμενα δημιούργησε εδώ και λίγα χρόνια το Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο.


Στο ιδιαίτερο αυτό μουσείο, που θυμίζει έντονα παραδοσιακό κρητικό σκηνικό, πρωταγωνιστούν κυρίως ιστορικά αντικείμενα παρμένα από τη ζωή μιας άλλης εποχής των κατοίκων της Κρήτης, αλλά και αντικείμενα που ταυτίστηκαν με τους διάσημους ιδιοκτήτες τους.


Μέσα στον φιλόξενο χώρο, που έχει χωριστεί σε δωμάτια με βάση τα κειμήλια που έχουν βρεθεί από τον συλλέκτη (ο οποίος έχει διατελέσει για παραπάνω από είκοσι χρόνια και πρόεδρος τους κρητικού συλλόγου Αιγάλεω), ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει για πρώτη φορά μέσα από φωτογραφίες όλους τους Κρητικούς ήρωες της επανάστασης και του ολοκαυτώματος τη Μονής Αρκαδίου.


Μπορεί επίσης να ξεναγηθεί σε μια αυθεντική κουζίνα της γιαγιάς με το τζάκι (παραστιά), τους σοφράδες και τα τεντζερέδια, αλλά και να δει για πρώτη φορά αντικείμενα που μέχρι σήμερα είχε δει μόνο σε φωτογραφίες, όπως το ειδικό σαμάρι που χρησιμοποιούνταν από τον στρατό για τη μεταφορά πυροβόλου όπλου.


«Το πρώτο αντικείμενο το αγόρασα σε ηλικία 18 ετών από ένα παλαιοπωλείο του Πειραιά, όπου σπούδαζα τότε στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Ηταν το 1967 μια μικρή γύψινη προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου, για την οποία είχα δώσει 200 δραχμές και την έχω μέχρι και σήμερα» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» ο Γιάννης Περράκης.


«Από τότε μου μπήκε το μικρόβιο. Εψαχνα και έβρισκα πράγματα που μου θύμιζαν τη γιαγιά και τον παππού μου, που ήταν χαραγμένα στην παιδική μου μνήμη και που με τα χρόνια άρχιζαν να εξαφανίζονται».


Για τη συλλογή των αντικειμένων ο συλλέκτης χρειάστηκε συχνά να ταξιδέψει προκειμένου να δει από κοντά πράγματα που βρίσκονταν πεταμένα και σκονισμένα για χρόνια μέσα σε αποθήκες και σεντούκια


«Εχω επισκεφτεί πάρα πολλά παλαιοπωλεία, ενώ έχω ψάξει και πολλές αποθήκες. Οποιος ήξερε το μεράκι μου με φώναζε. Αλλοι πάλι μου εξηγούσαν τι έχουν, τους έλεγα ότι τα θέλω και μου τα έστελναν. Κάθε φορά που έβρισκα και κάτι καινούργιο αισθανόμουν σαν παιδί» εξηγεί ο συλλέκτης, που φωτογραφήθηκε μέσα στους χώρους του οικομουσείου στο Αιγάλεω, στην οδό Δημαρχείου 33.


«Ο,τι βρίσκεται εδώ έχει και τη δική του ιστορία, από το υφαντό του 1900 με το σύνθημα “Ζήτω ο πρίγκιψ Γεώργιος” και τον αργαλειό, μέχρι το τσαγκάρικο, τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο και το ρακοκάζανο, που σε λίγες ημέρες θα το βάλουμε και σε λειτουργία. Επίσης η συλλογή διαθέτει παλιό πολεμικό υλικό, όπως ασύρματους, ξιφολόγχες, ένα ειδικό σαμάρι μεταφοράς πυροβόλου όπλου στους Βαλκανικούς, εφημερίδες και φωτογραφικό υλικό από τη Μάχη της Κρήτης, καθώς και ένα παλιό χειροκίνητο πιεστήριο τυπογραφείου».


Η Μαρίκα Κοτοπούλη


Ανάμεσα στα χιλιάδες αντικείμενα υπάρχει και μία μικρή συλλογή που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Στην αίθουσα με τα παλιά εργαλεία του μαραγκού και του σιδηρουργού βρίσκεται και ο «θερμοσίφουνας», που όλοι θυμόμαστε από την… κινηματογραφική του εμφάνιση στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του 1965.


«Είχα βρει έναν παλαιοπώλη που τον είχε και ζήτησα να τον δω. Και εκείνος, όπως μου εξήγησε, τον είχε βρει. Τον πήρα, τον έφτιαξα και τον παρουσιάζουμε στον κόσμο μαζί με τις φωτογραφίες από την αγαπημένη ταινία. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας για μένα είναι και τα διακριτικά που υπήρχαν πάνω στο χρηματοκιβώτιο που είχε στο σπίτι της η μοναδική Μαρίκα Κοτοπούλη.


Το σπίτι της βρισκόταν σε ένα τριώροφο στην οδό Κολοκοτρώνη, στο Σύνταγμα, και μέσα εκεί υπήρχε το χρηματοκιβώτιο, το οποίο ήθελαν να πετάξουν αλλά ήταν τόσο βαρύ που δεν μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα.


Ετσι βγάλαμε τα διακριτικά και τα πήρα» καταλήγει ο συλλέκτης και ιδρυτής του Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσείου, Γιάννης Περράκης, το οποίο καθημερινά επισκέπτονται και μαθητές σχολείων.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ – Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...