Με πέντε τρόπους θα βάζουν χέρι στα λεφτά

Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων πιο αποδοτικές από τα ακίνητα.


Με πέντε διαφορετικούς τρόπους «βάζει χέρι» στα λεφτά των φορολογουμένων το υπουργείο Οικονομικών, ενώ έχει κάνει κατασχέσεις σε 81.582 φορολογουμένους στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κατάφεραν να αυξήσουν κατά 68% τις κατασχέσεις, με ανάλογο αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα.


Τα πράγματα για τον ελεγκτικό μηχανισμό είναι απλά: Αν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή και έπειτα από αλλεπάλληλες οχλήσεις (με ηλεκτρονικά μηνύματα, επιστολές μέσω ταχυδρομείου και προειδοποιήσεις κατασχέσεων) ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί για να ρυθμίσει ή να εξοφλήσει την οφειλή του, τότε η εφορία βάζει χέρι σε ό,τι της επιτρέπει ο νόμος.


Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, σε αντιδιαστολή με τις κατασχέσεις ακινήτων, θεωρούνται οι πιο αποδοτικές καθώς οδηγούν λεφτά απευθείας στο ταμείο με πέντε τρόπους:


1) Τράπεζες: Η εντολή διαβιβάζεται από τις εφορίες στις τράπεζες με δικαστικό επιμελητή, η τράπεζα ανοίγει τον λογαριασμό και αποδίδει στην εφορία ό,τι βρεθεί υπό μορφή κατάθεσης, στο πλαίσιο των προστατευτικών διατάξεων για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα. Αν ο λογαριασμός δεν είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης, τότε μπορεί να γίνει κατάσχεση ακόμα και σε υπόλοιπο 5 ευρώ.


2) Ενοίκια: Αντί η εφορία να ψάχνει τον ιδιοκτήτη ακινήτου ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμο χρέος, αναζητά τον ενοικιαστή. Οταν τον βρει, απαιτεί την κατάθεση του ενοικίου στην εφορία, και όχι στον εκμισθωτή του ακινήτου.


3) Λογιστήρια: Αν εργαζόμενος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, η εφορία έχει τη δυνατότητα να κάνει κατάσχεση μέρους του μισθού απευθείας από το λογιστήριο του εργοδότη. Αυτή η κατηγορία κατασχέσεων βέβαια είναι σχετικά περιορισμένης εμβέλειας, δεδομένου ότι ο νόμος προστατεύει από κατασχέσεις μισθούς και συντάξεις έως 1.000 ευρώ και αυτού του επιπέδου οι αποδοχές πλέον σπανίζουν…


4) Ταμείο: Είναι η νέα «μόδα». Οι ελεγκτές κάνουν κατασχέσεις των ημερήσιων εισπράξεων απευθείας από το ταμείο των επιχειρήσεων.


5) Πελάτες: Αναζητούνται οι πελάτες επιχειρήσεων οι οποίοι πρόκειται να πληρώσουν χρήματα σε οφειλέτες της εφορίας με ληξιπρόθεσμα χρέη. Τα χρήματα αλλάζουν δρόμο και πάνε απευθείας στο ταμείο του Δημοσίου.
                 
ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ